Taigi… Scenos, aprašytos knygoje, yra „BDSM“ dalis: „Bondage – Discipline, Domination – Submission, Sadism – Masochism“ (liet. Raiščiai, dominavimas, sadizmas, mazochizmas). Kurį laiką tai praktikuoju, o tuo domiuosi nuo gilios paauglystės. Galiu pasidalinti savo patirtimi, „apgriauti“ keletą mitų ir stereotipų.

Po jūsų parašytu straipsniu pastebėjau nemažai komentarų apie tai, kad šis filmas/knyga yra nesąmonė ir neverti dėmesio... Iš dalies tam pritariu, kaip ir tam pritaria dalis BDSM bendruomenės. Manau, knygoje atspindėta nedaug BDSM narių fantazijų.

Tikrai ne visos ten aprašytos sekso scenos yra saugios ir tai galėjo sukelti daugelio bendruomenės narių pasipiktinimą šia knygų serija. Buvo nurodyta, kad dėl knygos populiarumo išaugo prekyba kabeliais, lipnia juosta ir virvėmis. Realybėje nenaudoju kabelių (jie kieti, neelastingi ir gali pažeisti nervus) – nesaugu. Juos galima naudoti tik patyrusiems partneriams.

Lipni juosta irgi nelabai tinka (ypač pilka). Ant bendrosios paskirties juostų esantys klijai gali sukelti alerginę reakciją, aišku, tai priklauso nuo konkretaus žmogaus. Juostas geriu pirkti iš tam tikrų parduotuvių.

Virves naudoju medvilnines. Jos elastingos ir švelnios, ant odos lieka tik įspaudai, kurios greitai dingsta. Apie riešus apvynioju ją keletą kartų ir tolygiai, kad tempimo jėga gražiai pasiskirtytų ir nebūtų mėlynių bei nubrozdinimų.

Apie moters sudaiktinimą... Čia jau įdomu. Faktas tas, kad Lietuvos internetinėje BDSM bendruomenėje yra prisiregistravę apie 700 narių. Atėmus tuos, kurie užsuko apsižvalgyti, yra prisiregistravę po 2 kartus, realių narių yra gal 400. Apie 60 proc. vyrų, 40 proc. – moterų. Kaip žinome, BDSM santykiuose yra „dominuojantis“ ir „paklusnus“. Šios rolės gali būti tiek pas vyrus, tiek pas moteris. Bendruomenėje dominuojančių vyrų vidutiniškai yra perpus daugiau nei paklūstančių moterų. Dominuojančių moterų yra daugiau nei 5 kartus daugiau, nei paklūstančių vyrų! Rolėmis besikeičiančių moterų ir vyrų yra santykiu 1 su 5. Aišku, gali būti, kad Lietuvoje moterys ne tokios drąsios ir ne visos registruojasi į bendruomenę, taigi ir šie duomenys gali būti iškreipti.

Apskritai, ką aš asmeniškai manau apie knygą? Manau, ji tikrai galėjo būti parašyta ir geriau. Joje aprašomas veikėjas Kristijanas Grėjus yra valdingas, pavydus ir… psichologinių problemų kamuojamas žmogus. „Dominuojantis patinas“ kaip lovos reikaluose, taip ir gyvenime. Realiame gyvenime tai yra ne pačios geriausios savybės. Tikrai gali susidaryti įspūdis, kad moteris yra sudaiktinama. Realybėje mes labai skiriame realų gyvenimą nuo fantazijų pasaulio. Žaidimą paliekame miegamajame. Svarbu tai suvokti.

Realybėje pažįstu BDSM praktikuojančių žmonių iš įvairių amžiaus grupių, socialinių sluoksnių, įvairias pareigas užimančių. Pastebėjau, kad beveik nėra koreliacijos tarp žmonių amžiaus, padėties, pareigų ir užimamos rolės santykiuose (paklusnus – dominuojantis). Knyga (galimai dėl didelio populiarumo ir marketingo) sudarė labai šablonišką vaizdą apie tokius santykius ir tai supykdė nemažą dalį bendruomenės. Supykdė dėl to, kad buvo sukurtas stereotipas ir vienašališkas vaizdas. Ir… Su tema nesusidūrę žmonės gali pamanyti, kad knyga skatina grubumą, seksualinį smurtą prieš moterį.

Visuomenė iš dalies teisi. Juk mūsų visuomenei yra itin sudėtinga įsivaizduoti, kaip žmona (ar vyras), vakar „gavęs(-usi) lupti“ nuo savo antrosios pusės, kitą rytą gali lyg niekur nieko vykti į svarbų susitikimą ir pasirašyti milijoninį kontraktą...

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Teiraujamės Jūsų – skaitėte tiek kalbų sukėlusią knygą „50 pilkų atspalvių“? Planuojate apsilankyti jos ekranizacijoje? Pasidalinkite, ką galvojate apie dėmesio susilaukusį kūrinį ir milžinišką jo populiarumą.

Kviečiame paatvirauti– ar romane aprašomos scenos Jums priimtinos, ką manote apie išviešinimą to, apie ką dviese kalbama tik už uždarų durų? Ar, jūsų manymu, ši knygą nepropaguoja moters sudaiktinimo, kaip diskutuojama užsienio žiniasklaidoje?

Jūsų minčių laukiame el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „50“. Savo mintimis taip pat galite pasidalinti žemiau: