Taigi per kiek laiko po išsiskyrimo praeina nusiminimas, širdgėla, sopulys, nusivylimas, apatija ir visi kiti neigiami jausmai? Kiek reikia laiko, kad nustotume į save kišti visokį „paguodžiantį“ ir netektį kompensuojantį nesveiką maistą, klausytis širdį veriančių dainų, skaityti kažkada parašytus meilės laiškus, žiūrėti graudžius meilės filmus? Vienas rašytojas teigė, kad meilė neva trunka trejus metus. O kaip išmatuoti išsiskyrimo sukeltą neigiamų emocijų trukmę?

Yra įvairių teorijų. Vieni teigia, kad tam prireikia pusės to laiko, kurį pora praleido kartu. Kiti teigia, kad čia labai individualus reikalas ir priklauso nuo daugybės išorinių bei vidinių faktorių. Dar viena teorija kalba apie tai, kad nors laikui bėgant daug kas pasimiršta, išsiskyrimo sukeltos neigiamos emocijos glūdi giliai užsislėpusios mūsų pasąmonėje ir gali kada nors išlįsti ateityje. Žodžiu, kiek žmonių – tiek nuomonių.

O mes kviečiame susipažinti su dar viena, negirdėta teorija. Anot publikacijos, išspausdintos Journal of Positive Psychology, dažniausiai žmogui prireikia trijų mėnesių atsigauti po išsiskyrimo. Trijų mėnesių tam, kad išliptume iš širdgėlos.

Tyrimas akcentavo neigiamus pokyčius smegenyse po išsiskyrimo ir kiek laiko tie pokyčiai smegenyse vyrauja. Ištyrus beveik 200 jaunų žmonių pokyčius smegenyse ir išklausius jų atsiliepimus apie savijautą, paaiškėjo, kad neigiamos emocijos ir negatyvūs patyrimai po išsiskyrimo dažniausiai trunka apie tris mėnesius.

Jei šie negatyvūs dalykai trunka ilgiau nei šešis mėnesius, tai dažnai perauga į tam tikras psichines būkles. Pavyzdžiui, depresiją, lėtinį nerimą ir kt.

Trys mėnesiai daugeliui dalyvių pasirodė esąs lūžio taškas, kai susitaikoma su esama situacija, nebededama arba dedama mažiau vilčių į buvusių santykių atkūrimą ir atrandama save iš naujo: nauja veikla, naujas darbas, naujos pažintys ir galimybė susirasti naują partnerį.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!