Parduotuvėse bijau lankytis todėl, kad nebežinau, ką ten galiu pirkti – mane gąsdina importiniai produktai, o labiausiai tie, kurie atkeliavo iš už Europos ribų. Rašau ne todėl, kad norėčiau kažką išgąsdinti, o tiesiog pasidalinti savo baimėmis bei mintimis ir galbūt net rasti bendraminčių.

Nesakau, kad reikia vengti visos produkcijos atkeliavusios iš svetur, tačiau ar nėra taip, kad kai kurie dalykai, pagaminti kituose kraštuose, o daugiausiai Kinijoje (juk tai pagrindinė eksporto valstybė pasaulyje) yra tiesiog nepritaikyti mūsų klimato žmonėms? Nekalbu apie telefonus, kompiuterius ar apie panašius dalykus, tačiau kosmetika, higienos prekės, maistas – visa tai, ką mes vartojame ir dedame arčiausiai prie savo kūno – mane išties neramina. Kaip mama, aš bijau pirkti kitame žemyne pagamintą mišinuką savo vaikui, nes nesvarbu, kad ant jo užrašyta „organiška“, bet iš kur aš žinau, kad tai, kas užauginta kitam pasaulio krašte tiks ir mano vaikui? Morka užauginta pas mano mamą sode, ar morka (kad ir ekologiška) užauginta pas kažką fermoje Kinijoje juk skirsis. O ką jau kalbėti apie įvairiausius saldumynus ir kitus produktus, ant kurių net neparašyta tiksli sudėtis...

Kaip moteris, kuri nori atrodyti gražiai, tikrai niekada nenaudoju ne vakarietiškose šalyse pagamintos kosmetikos. Pagalvokime, kiek yra skirtingų odos tipų – sausa, riebi, pusiau sausa, mišri ir t.t., kiekvienam iš jų reikia vis kitokios priežiūros. Ne tik dėl genų, bet ir dėl klimato, gyvenimo sąlygų ir t.t. per šimtus metų yra susidarę vienokie ar kitokie žmonių gyvenimo būdai bei fiziniai skirtumai. Nemanau, kad juos galima ignoruoti!

Bet grožis grožiui, o kai pabandau pagalvoti apie higieną, išvis šiurpas nukrečia. Šampūnai ir muilas, dantų pasta – šių priemonių šalutinius poveikius turbūt iš karto galime pastebėti. Juk pasirinkę ne tą priemonę galime odą ar plaukus sugadinti neatpažįstamai! O ką jau kalbėti apie intymią higieną... Atsimenu kai bandžiau vaistinėj išsirinkti higieninius įklotus – pirma paimta pakuotė, o ant jos – kažkokios anijonų juostelės ir, aišku, „pagaminta Kinijoje“. Prisipažinsiu, išsigandau. Nežinau, gal tenykštės moterys ir pripratusios prie tokių priemonių, bet iš kur aš galiu būti tikra, kad man, gyvenant kitoje klimato juostoje, tokie dalykai tiks ir nesukels netinkamų pasekmių?

Tikrai nenoriu pasirodyt netolerantiška, priimu visokius žmones, čia eina klausimas tik apie Lietuvos importuotojų moralę – ar tikrai jie atvežtus produktus iš Kinijos patikrina, prieš paleisdami į apyvartą mūsų šalyje? Kaip aš ir mano šeima gali būti ramūs, kad visa, kas šiuo metu parduodama ne tik prekybos centruose, bet ir vaistinėse, kosmetikos parduotuvėse, yra tikrai mūsų klimatui tinkami produktai?

Manęs nejaudina, kad Kinijoje pagamintą šampūną patikrintais sertifikatais apdėliojo kinų mokslininkai, juk ne paslaptis, kad tie sertifikatai greičiausiai vertinami dvigubais standartais šalyje, turinčioje užtersčiausius miestus ir kartu bandančioje pasivyti ekologijos traukinį. Man rūpi, kad savo darbą atliktų ir mūsų šalies ekspertai. Kol to nebus, aš eidama į parduotuvę nesijausiu rami.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite pasidalinti nuomonė? Tai galite padaryti žemiau arba rašydami el.paštu pilieciai@delfi.lt: