Elgtis taip, kaip esame įpratę, mus skatina nežinomybės baimė. Seni metodai neduoda gerų rezultatų, tačiau keistis neskubame - nežinome kaip. Daktaras Stanas Goldbergas teigia, kad kad pasikeisti žmogui padeda 10 principų.

1. Pozityvus skatinimas

B.F. Skineris įrodė, kad pasikeisti į gerąją pusę padeda tik pozityvus skatinimas - pagyrimai, o ne bausmės. Girkite save mintyse - už kiekvieną teigiamą poslinkį permainos link.

2. Neskubėkite

Tikslo siekti reikia pamažu. Paimkite lapą ir užrašykite, kokią savo savybę norėtumėte pakeisti, ir poelgius, kurie galėtų jus priartinti prie norimo tikslo. Keičiamasi ne vienu ypu, o etapais.

3. Lyginkite

Pirmiausia reikia nugalėti vidinį pasipriešinimą keitimuisi. Nuolat lyginkite įprasto elgesio rezultatus ir norimo.

4. Jauskite malonumą

Rašytoja U. Le Guin yra pasakiusi: "Gera turėti kelionės tikslą, tačiau vis tiek svarbiausia yra pati kelionė". Neverskite savęs ką nors daryti per prievartą. Jūsų vidinė permaina turi teikti jums malonumo. Ieškokite atgalinio ryšio.

5. Nelaukite stebuklo

Jeigu esate įpratęs įžeidinėti žmones ir liausitės tai daryti, vargu ar kas nors jums pasakys: "Kaip malonu su tavimi bendrauti, nes tu pasikeitei", tačiau jūs pajusite mažų mažiausiai šiltus aplinkinių žvilgsnius. Nelaukite padėkos ir pagyrimų iš aplinkinių - skatinkite save pats.

6. Suplanuokite

Spontaniškumas trukdo keistis. Šis bruožas nėra blogas, jis reikalingas aktyviai veiklai, tačiau vidinėms permainoms reikalingas planas.

7. Būkite realistas

Nekurkite grandiozinių planų, susitelkite į mažų pergalių seriją. Akcentuokite kiekvieną mažą laimėjimą ir padėkite sau kelti savivertę.

8. Treniruokitės

Britų tyrimai rodo, kad ignoruojant kartojimo aspektą nauji įpročiai neįmanomi. Kartojant elgesys tampa natūralus, automatiškas. Įpraskite elgtis naujai.

9. Kontroliuokite aplinką

Atkreipkite dėmesį į tai, kas trukdo jums keistis ir kas padeda. Pavyzdžiui, jeigu taurelė viskio prieš miegą trukdo rytą anksčiau atsikelti ir nevėluoti į darbą, atsisakykite stiprių gėrimų po 19 valandos.

10. Nepervertinkite nesėkmės

Nesėkmė - smūgis savimeilei. Būkite jai pasirengę ir neteikite per didelės reikšmės. Kiekvieną sėkmę padalykite į dalis. Net mažas žingsnelis tikslo link yra didelė pergalė.