Atsakymas, atrodytų, paprastas – išsiųskite atvirukus visiems, kuriuos norite pasveikinti. Tačiau dėl laiko ar biudžeto apribojimų ne visada galime sau tai leisti. Todėl, jei norite sutrumpinti sąrašą, siųskite sveikinimus tik tiems žmonėms, kurių šiuo šventiniu periodu nebesutiksite, teigia Ariana Rastauskaitė, tarptautinio protokolo ir etiketo konsultantė.

Jeigu nesate tikri, ar gavėjas švenčia Kalėdas, Chanuką, Kvanzą, ar jis išpažįsta kitą religiją su jos tradicijomis, geriausia sveikinimą formuluoti neutraliai, pavyzdžiui, „Su šventėmis“ arba „Linksmų švenčių“.

Kadangi šiais laikais vis daugiau žmonių mąsto apie ekologiją, tokiems savo rato žmonėms išsiųskite aplinką tausojančius elektroninius atvirukus. Tačiau siųsdami e-atvirukus būtinai adresuokite kiekvieną asmeniškai ir venkite masinių nuasmenintų elektroninių sveikinimų.

Štai dar keli šventinių atvirukų etiketo patarimai:

Popierinius atvirukus išsiųskite iš anksto. Taip būsite tikri, kad jums nereikės skubėti ir jaudintis paskutinėmis prieššventinėmis dienomis, o adresatai juos gaus dar prieš šventes!

Neužmirškite kreiptis vardu. Sveikinimo atviruke būtinai įrašykite gavėjo vardą, kaip tai darytumėte įprastame laiške.

Pridėkite ką nors asmeniško. Būtų gražu, jei atviruke prie įprasto atspausdinto sveikinimo „Linksmų švenčių“, prieš pasirašydami, pridėtumėte dar ir asmeninę žinutę.

Pasirašykite atvirukus. Neužmirškite po sveikinimu pridėti savo ranka rašyto parašo. Siunčiant atviruką nuo visos šeimos, pirmiausia rašomas vardas asmens, su kuriuo adresatą sieja artimiausi ryšiai. Pavyzdžiui, jeigu Rita siunčia kalėdinį atviruką geriausiai draugei nuo savo šeimos, jis turėtų būti pasirašytas taip: „Rita, Juozas, Laura ir Tadas Kairiai“. Vaikams pradėjus gyventi savarankiškai, paprastai jie nebeįtraukiami į šventinio atviruko sveikintojų sąrašą.

Adreso užrašymas ant voko. Jei siunčiate atviruką porai, galite rašyti „Ponui ir Poniai Jankauskams“ arba „Jurgiui ir Gretai Jankauskams“. Taip pat galite adresuoti aviruką sutrumpinę vardus iki inicialų, pavyzdžiui, „J. ir G.Jankauskams“. Bet kuriuo atveju, nesvarbu, kurį šabloną pasirinksite, naudokite vienodą sistemą tiek gavėjo, tiek siuntėjo adresams užrašyti.

Įtraukite adresato sutuoktinio vardą. Jeigu siunčiate šventinį atviruką verslo partneriui į namus, įsitikinkite, kad ant voko užrašėte ir jo sutuoktinio vardą.

Nepamirškite atgalinio adreso. Patikrinkite, ar užrašėte atgalinį adresą ant šventinio sveikinimo voko.

Jei siunčiate išsamų šventinį laišką, kuriame apžvelgiate savo praėjusius metus, geriausia jį adresuoti tik artimiems draugams ir šeimai – tiems, kuriems tikrai rūpi, ką jūs nuveikėte šiemet.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)