„Pagal taisykles rūsyje kačių laikyti negalima, bet jeigu kaimynai geranoriški, susitaria tarpusavyje ir globoja kates, jos būna paskiepytos, sterilizuotos – tuomet tinka ir rūsys, bet geriausia išeitis yra kačių namukai lauke, pavyzdžiui, putoplasto dėžės, kurias reikėtų apkalti ir įkasti į žemę, nes tai laiko šilumą. Jeigu išnaikinsi tas kates, reikia nepamiršti, kad į jų vietą ateis žiurkės, pelės. Jos platina baisesnes ligas negu katės. Žmonės šito neįvertina“, – sako gyvūnų globos specialistai.

Jie teigia savo akimis matę kiemus, kuriuose buvo išnaikintos katės, tačiau jų vietose prisiveisė žiurkių, ir ne tik kiemuose, bet ir daugiabučių viršutiniuose aukštuose. Katės, kurios yra maitinamos, neina į konteinerius ir neprisirenka ligų. Kol kas gyvūnų laikymo taisyklės prieštarauja pačios sau. Pavyzdžiui, ką reiškia 84.1. punktas – draudžiama padaryti gyvūną beglobiu? Bet draudžiama ir globoti?

Visuomenėje populiari nuomonė, kad žmonės, šeriantys benamius gyvūnus, gali būti baudžiami. Dėl šios priežasties neretas, net ir norėdamas pasirūpinti beglobiais, praeina pro šalį, apsimesdamas, kad jų nė nemato. Vis dėlto derėtų žinoti, kad šerti gyvūnus lauke, tuo pačiu ir daugiabučių kiemuose, nėra draudžiama. Gyvūnų laikymo taisyklės reikalauja to nedaryti tik bendro naudojimo patalpose. Bendrojo naudojimo patalpomis laikoma daugiabučio namo laiptinės, holai, koridoriai, palėpės, sandėliai. Graudu, kada tokie globėjai yra persekiojami, gąsdinami, jiems net grasinama.

Viena tokia kačių globėja gyvena Garliavos daugiabutyje. Iš savo varganos pensijos ji perka maistą, veža kiemo kates sterilizuoti, po to skelbia dovanojanti, bet ne visada atsiranda norinčių jas priglausti, tokias tenka laikyti, kol atsiras. Moteris tų kačių neveisia, jos butas tvarkingas ir švarus, jokio kvapo ir užkrato židinio nėra, tik jai sąžinė neleidžia palikti gyvūnų šalti. Jai pabandžius po balkonu padėti putoplasto dėžes ir taip kates prižiūrėti lauke, piktavaliai jas pašalino. Kodėl seniūnija vieną kartą nepatvirtina tos gyvūnų šėrimo vietos ir nepastato katėms užuovėjos peržiemoti? Tokios, kuri nebūtų už 2 km, nes moteris sunkiai vaikšto.

Ar ne gėda persekioti moteriškę dėl tų kelių kačių? Geriau tą energiją seniūnija nukreiptų vietiniams girtuokliams tramdyt, nes dabar apšlapinti visi kampai, primėtyta tuščių alaus butelių, jie geria viešose vietose nebaudžiami. Ar per daug kačių S. Lozoraičio gatvėje, ar per daug girtuoklių

Reikėtų pamatyti, kiek kačių yra Savanorių prospekte prie „Batų kalno“, visos jos yra mylimos, prižiūrimos. O kol padės seniūnija, moteriškei reikalinga konkreti pagalba kačių maistu ir kraiku, ji bus be galo dėkinga. Susisiekti su ja galite tel.nr. 867269817. Šiuo metu ji ieško savo kampo mažai, žaismingai juodai-baltai katytei, rastai kapinėse, ir gražuoliui pilkai rainam kastruotam katinui, labai panašiam į veislinį. Tik jis jaučia stresą, bijo mažų vaikų, bet yra neagresyvus, todėl reikėtų ramybės, kantrybės ir laiko, kol taps tikra ištikima namų puošmena.