Prašo išimties

Jei Lietuvos rinktinės lyderė Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė ir Rusijai atstovaujanti Donata Rimšaitė nuspręstų tęsti penkiakovininkių karjeras ir po Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių, dviejų tautiečių akistata gimtojoje žemėje veikiausiai taptų karščiausia šių varžybų intriga.

Iki šiol aukščiausio rango Lietuvoje vykęs šiuolaikinės penkiakovės turnyras buvo Baltijos taurės varžybos, bet 2017 metais čia turėtų sugužėti 72 pajėgiausi penkiakovininkai iš viso pasaulio.

Teisė rengti pasaulio taurės varžybų finalą Lietuvai suteikta Sofijoje (Bulgarija) vykusiame Tarptautinės šiuolaikinės penkiakovės sąjungos (UIPM) kongrese.

„Nebuvo nė vieno balso, prieštaraujančio tokiam pasirinkimui. UIPM nori pasižiūrėti, kaip toje Lietuvoje auginami pasaulio čempionai, kur tie medaliai keliauja. Be to, ir kitos kandidatūros nebuvo labai rimtos. Manau, UIPM nepasigailės taip nusprendusi, varžybas organizuosime aukščiausiu lygiu“, – teigė UIPM vykdomajai tarybai priklausantis dukart olimpinių žaidynių prizininkas Andrejus Zadneprovskis, kuriam per visą karjerą nė karto neteko dėl tarptautinių varžybų apdovanojimų kovoti tėvynainių akivaizdoje.

Tiesa, išsiskyrė UIPM vadovybės ir Lietuvos šiuolaikinės penkiakovės federacijos (LŠPF) nuomonės, kuriame mieste surengti pasaulio taurės finalą.

UIPM pageidauja, kad jis vyktų Vilniuje, bet sostinėje nėra tinkamo baseino, todėl lietuviai siūlosi varžybas priimti šiuo metu statomame Druskininkų olimpiniame sporto centre.

„Paprastai tokio lygio turnyrai vykdomi sostinėse arba didžiausiuose šalies miestuose, bet būna išimčių: man pačiam yra tekę ne vieną valandą iš oro uosto važiuoti į varžybų vietą. Be to, UIPM linksta prie strategijos, kad visos penkios rungtys vyktų vienoje bazėje. O Druskininkuose ir salė, ir baseinas, ir stadionas bus šalia, taip pat viešbutis, maitinimas“, – Dzūkijos kurorto privalumų ieškojo A. Zadneprovskis.

Keblumas – gauti žirgų

Preliminariai skaičiuojama, kad pasaulio taurės finalo biudžetas gali sudaryti apie milijoną litų.

Pasak LŠPF prezidento Vaido Barakausko, tokia apvali suma reikalinga dėl šios sporto šakos specifikos, o labiausiai išlaidas išaugina jojimo rungtis.

Druskininkuose reikės ne tik įrengti arklides, bet ir surinkti pačius žirgus, pasirūpinti jų priežiūra.

Anot LŠPF generalinio sekretoriaus Viačeslavo Kalinino, tinkamo žirgo nuoma trims ar keturioms dienoms gali kaštuoti iki tūkstančio litų. Nors Lietuvoje apstu privačių žirgynų, ieškoti žirgų gali tekti ir užsienyje, kadangi profesionalūs raiteliai ne itin pasitiki penkiakovininkais. Iš viso pasaulio taurės varžyboms reikės 36 žirgų.

Didžiosios dalies lėšų LŠPF ketina prašyti valstybės, taip pat laukiama Druskininkų savivaldybės ir privačių rėmėjų pagalbos.

V. Barakauskas viliasi, kad kartą sukūrus infrastruktūrą ir įgyjus organizavimo patirties, ateityje Lietuvoje tarptautinių turnyrų bus galima surengti ir daugiau – tiesa, jau už kur kas mažesnius kaštus.

Pasitiki statybininkais

Druskininkų olimpinis sporto centras, kuriame 2017-ais tikimasi suburti planetos penkiakovininkų elitą, statomas jau kone dešimtmetį.

2008-aisiais pradėtos iš valstybės biudžeto apmokamos 101 mln. litų vertės statybos ilgą laiką strigo dėl menko finansavimo, bet šiemet pagaliau įsibėgėjo. Pirmą darbų etapą, apimantį kelias įvairios paskirties sporto sales, 25 m ilgio baseiną ir administracines patalpas, žadama užbaigti po kelių mėnesių, o 2017 metais simbolinė virvutė turėtų būti perkirpta ir stadione bei sportininkų bendrabutyje.

„Tikiu, kad bazė bus atidaryta iki mūsų varžybų. Nebent koks kataklizmas sutrukdytų. Penkiakovės čempionatas irgi bus akstinas objektą pabaigti laiku“, – baimės, kad Lietuva apsijuoks pakvietusi penkiakovininkų elitą į nebaigtą sporto centrą, nejautė V. Barakauskas.

Pasaulio taurės turnyras vyksta kasmet. Iš pradžių įvairiuose žemynuose rengiami 4 atrankos etapai, po kurių 72 geriausi sportininkai (36 moterys ir 36 vyrai) grumiasi finale.

Kitais metais pasaulio taurės atrankos etapai vyks Sarasotoje (JAV), Kaire (Egiptas), Romoje (Italija) ir Kečkemete (Vengrija), o finalą priims kaimyninės Baltarusijos sostinė Minskas.

Jau žinoma, kad 2017-aisiais pirmas atrankos etapas vėl įvyks JAV, o ketvirtą surengs Kečkemetas. Kitų etapų šeimininkai dar nėra paskelbti.

Prisijunk prie tūkstančių sporto mėgėjų bendruomenės – tapk DELFI Sporto draugu „Facebook“, sužinok šviežiausias naujienas iš sporto arenų, dalinkis įžvalgomis ir komentarais!

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)