Tokias prognozes pateikia Gamtinių dujų tiekimo ir prekybos įmonė LITGAS.

„Norėdami užkirsti kelią spekuliacijomis ir gandams, taip pat gavę sutikimą iš „Statoil“ nusprendėme pateikti kitų metų SGD kainų prognozes. Šios prognozės yra pagrįstos matematiniais skaičiavimais, faktinės kainos priklausys nuo NBP indekso, su kuriuo yra susietos mūsų perkamų SGD kainos, vertės svyravimo, – teigia LITGAS generalinis direktorius Dominykas Tučkus. – Šiuo metu teikiame prognozes 2015 metų 9 mėnesiams, kadangi SGD kainas 2015-2016 metų žiemos sezonui prognozuoti dar labai anksti“.

Į tai nėra įskaičiuotos papildomi galimi technologiniai kaštai ir einamosios LITGAS sąnaudos, kurios bus tvirtinamos VKEKK.

Paskirtojo tiekėjo funkcijas atliekanti LITGAS SGD pirks iš Norvegijos „Statoil“, su kuria šių metų rugpjūtį buvo pasirašyta 5 metų trukmės sutartis, užtikrinant SGD terminalo Klaipėdoje veiklai būtinojo kiekio – 540 mln. kub. metrų (apie 950 tūkst. kub. m. SGD) tiekimą. Būtinąjį kiekį teisės aktais yra įpareigoti nupirkti valstybės reguliuojami energijos gamintojai.

LITGAS nurodo, kad dėl gamtinių dujų kainos biržose svyravimu, pasiūlė visus metus taikyti vienodą kainą.

„Suprasdami energijos gamintojų poreikius ir siekdami suteikti geresnes galimybes prognozuoti bei planuoti savo finansinius srautus, pristatėme idėją VKEKK visus metus taikyti vienodą importuojamų SGD kainą. Preliminariais skaičiavimais ši kaina galėtų siekti apie 1,100 litų už tūkstantį kubinių metrų. Ją apskaičiavome išnagrinėję istorinių ir ateities sandorių kainų duomenis, įvertinę turimas įvairių finansavimo bei garantijų galimybes bei prisiimdami šiek tiek daugiau rizikos“, – sakė D. Tučkus.

LITGAS 2012 m. gruodį įkūrė SGD terminalo projektą įgyvendinanti įmonė „Klaipėdos nafta“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)