Tačiau dabar esu daug labiau pasitikintis savimi. Nors likau drovus, bet drąsiau jaučiuosi bendraudamas. Šį rezultatą pasiekiau internete domėdamasis psichologija, kūno kalba. Radau tikrai veiksmingą būdą, kaip susidraugauti su savimi ir tapti drąsesniam, sustabdyti ar bent sumažinti patyčias.

Norėčiau pasidalinti tuo, ką pats esu išbandęs, – tai veikia. Visų pirma, tie, kurie jaudinasi dėl savo išvaizdos, iš jų dėl to šaipomasi, turėtų namie atsistoti prieš veidrodį ir save įvertinti, rasti savo veido, kūno bruožuose pliusų, pamatyti savo privalumus. Tada, vis prisiminę savo patrauklius bruožus, labiau pasitikėsite savo išvaizda ir dėl jos mažiau jaudinsitės.

Kitas dalykas yra patyčios. Vienoje knygoje perskaičiau, kad patyčių priežastis yra ne tai, kad tu su akiniais, ne tai, kad tu apkūnus ar liesas, o tai, kad tu reaguoji į patyčias. Ši reakcija yra tarsi grobis, kurio krokodilai ateina pasiimti. Taigi, geriausia kova su patyčiomis – ignoravimas. Nereikia krokodilams duoti maisto ir jie pasitrauks. Stenkitės nerodyti JOKIOS reakcijos į patyčias: paėmė jūsų penalą – nelakstykit paskui jį, vis tiek turės atiduoti, o jiems gi nebus įdomu imti daugiau daiktų iš jūsų, jei jūs nedarysit to, ko jie nori – nereaguosit.

Tave šmeižia, sako melą apie tave? Sakyk: „Gali tyčiotis nors ir visą dieną.“ Ir svarbiausia nerodyti, kad tu nuliūdai, jokių emocijų, tik ignoravimas. Svarbi dar viena detalė – reikia įskiepyti mintį, kad nesvarbu, ką kiti pagalvos apie mano išvaizdą. Kaip atrodau, taip ir gerai, nebijau suklysti ar atrodyti juokingai, nes visi kada nors suklysta, pasirodo juokingai. Tik tada reikia mokėti pasijuokti iš savęs, o ne leisti kitiems juoktis iš tavęs. Visa tai sudėjęs aš dabar jaučiuosi daug drąsiau, labiau pasitikiu savimi, nes man tas pats, ką kiti pagalvos. Tegul galvoja, ką nori, tegul apšneka – čia jų reikalas.

Dar norėčiau pacituoti vieną mintį: „Aš esu graži/-us savaip, nes Dievas nedaro klaidų“. Taip savo dainoje „Born This Way“ pasakė Lady Gaga, kuri kovoja už žmonių lygybę, prieš patyčias. Tai reiškia, kad kiekvienas esame gražus savaip, nereikia lyginti savęs su modeliais ar kitokios išvaizdos bendraamžiais (nors vis tiek tai darome nesąmoningai), reikia tikėti, kad esi gražus, nes Dievas tikrai nedaro klaidų. Kiekvieno žmogaus paskirtis šiame pasaulyje kitokia, todėl būkite savimi, mylėkite save ir nekreipkit dėmesio į įžūlią kritiką, priimkit tik nuoširdžią, iš draugų.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Esate patyrę patyčias ir norite pasidalinti savo patirtimi? Papasakoti, kaip nuo jų apsiginti, patarti nukentėjusiems?

Jūsų minčių laukiame el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Patyčios“.

Savo mintimis taip pat galite pasidalinti žemiau: