Dirglumas ir klastingas sindromas

Priešmenstruacinis sindromas (PMS) nemalonus tuo, kad įprastame gyvenime jūs vienokis (rami, su pusiausvyra, mokanti džiaugtis gyvenimu), o prasidėjus PMS visai kitokia – dirgli asmenybė.

Nuotaikų kaita, dirglumas, įžeidumas, verksmingumas... Žodžiu, visa gama neigiamų emocijų, kurias išliejate ant aplinkinių. Ir ne todėl, kad esate bloga žmona, motina, draugė, duktė, o todėl, kad jus tiesiog drasko emocijos ir jūs nekantriai laukiate menstruacijų pradžios.

Beje, ne visoms palengvėja prasidėjus menstruacijoms, dalis vargsta iki ciklo pabaigos – dar 5 – 6 dienas. Žinoma, dirglumas veikia mikroklimatą šeimoje, santykius su vyru, su vaikais, draugais ir kolegomis. Tai liūdina ir pačią moterį. Na, ne viskas taip blogai.

Svarbiausia – suvokti, kad esate dirgli

Kai tik sąžiningai sau pripažinsite, kad PMS turi įtakos jūsų gyvenimui, kenkia santykiams su žmonėmis, galima sakyti, kad tai pirmas žingsnis kelyje į pergalę.

Paskui atvirai paaiškinkite sutuoktiniui savo dirglumo priežastį. Paaiškinkite, kad dirglumas ir nepasitenkinimas – ne jūs, o PMS. Jūs gera, tiesiog šiuo laikotarpiu labiau reikia jo pagalbos, supratimo, rūpestingumo ir meilės.

Būtent todėl, kad branginate santykius su vyru, pasakojate jam apie ne itin malonius moteriško organizmo ypatumus. Juk jūs nenorite, kad dėl prastos nuotaikos šeimoje kiltų konfliktai.

Kovojame su dirglumu

Kad įveiktumėte dirglumą, įprastam gyvenimo būdui reikės korekcijų, kurios padės sumažinti PMS dirglumą. Be to, suprantate, kad dirglumas laikinas, tad ir kovoti su juo bus lengviau.

Nepersitempkite

Antrą ciklo fazę patausokite save – daugiau ilsėkitės, išsimiegokite, neplanuokite atsakingų susitikimų, tolimų komandiruočių.

Tinkamai maitinkitės

Nevalgykite sūraus maisto (trukdo šalintis iš organizmo skysčiams, skatina tinimą), aštraus, saldaus ir riebaus maisto. Negerkite kavos ir alkoholio, valgykite daugiau vaisių ir daržovių. Jei negalite apsieiti be saldumynų, vietoje cukraus vartokite medų.

Fizinis aktyvumas

Visur reikalingas saikas – nevertėtų iki išsekimo plūktis sporto salėje. Vietoje sporto galite pasivaikščioti – bus daugiau energijos, bus geresnė nuotaika. Galite išbandyti jogą – nė nepastebėsite, kaip dings prasta nuotaika ir dirglumas.

Vitaminai

Kai moteris jaučia emocinį išsekimą, dirglumą, prisiminkite B grupės vitaminus, kurie būtini nervų sistemai.

Raminamosios arbatos

Mėtų, melisų, ramunėlių, valerijono lapų arbata ramina, mažina dirglumą. Galima įsigyti žolinių raminamųjų tablečių.

Aromaterapija

Ryte padės prabusti mandarinų, žaliosios arbatos, imbiero eterinis aliejus. Vakare nuramins pačiulių, levandų aromatas.

Jei dirglumas didelis, pasikonsultuokite su ginekologu. Kartais dirglumas kyla svyravimų endokrininėje sistemoje per menstruacijų ciklą.

„PMS gydymas priklauso nuo to, kokie PMS simptomai vyrauja, koks moters amžius. PMS gali būti gydomas ir slopinamas hormoniniais vaistais arba augaliniais preparatais. Augaliniai preparatai dažniausiai parenkami pagal kamuojančią simptomatiką. Jeigu moteris kamuoja nerimas, dirglumas lengvos formos depresinė nuotaika, rekomenduojama vartoti jonažolių preparatus. Esant krūtinės skausmams ir tempimo jausmui skiriama preparatų, kurių sudėtyje būtų nakvišų aliejaus ar tikrojo skaistminio“,- pataria „Eurovaistinės vaistininkė Asta Baltrušaitytė.

Specialistės teigimu, jeigu smarkiai skauda pilvą prieš mėnesines, skausmas nepalieka ir mėnesinių metu, galima naudoti raminamąjį poveikį, pabrinkimą, skausmą, spazmus mažinančias vaistažoles. Kadangi daugelis vaistažolių nėra skanios, mišiniui pagardinti siūloma įdėti mėtos, melisos.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)