Mūsų požiūris į bioritmus dažnai yra skeptiškas, juos net mėgstame palyginti su astrologų prognozėmis. Tačiau iš tiesų chronobiologija ir chronomedicina jau seniai apgynė savo teisę į egzistenciją.

Palyginti vyrišką ir moterišką laikrodį pabandė vokiečių mokslininkai. Rezultatai štai kokie.

Hormonai, valdantys meilės aistras tiek moterų, tiek vyrų organizmuose, iš tiesų tam tikromis dienomis „tinginiauja“, o kitomis šėlsta, versdami mus atlikti tiesiog „žygdarbius“ lovose. Tokiu pat nepastovumu jie pasižymi ir dienos bėgyje. Seksualines problemas tiriantys vokiečių gydytojai nupiešė geismų kreives ir pabandė surasti taškus, kada abiejų lyčių partnerių aistra turėtų sutapti. Štai kaip atrodo vyriško ir moteriško jautrumo grafikas.

7 val ryto vyriškų lytinių hormonų aktyvumas yra 20% virš normos, o 9 val. ryto - net 50% virš normos. Štai kodėl tik prabudę, ypač po  erotinių sapnų, vyrai yra labiausiai nusiteikę seksui. Sužadinta būsena truputį sumažėja apie 10 val. ir vėl pakyla 11 val. Tačiau koks nesutapimas - moterų seksualiniai norai dar net neprabudę. Tiesa, apie 12 val. dienos lytiniai hormonai gana aktyviai pradeda keliauti į kraują.

Pats dienos įkarštis - 13 - 16 val. Vyrai vis dar susijaudinę. Apie 16 val. jo „pasiruošimas" pasiekia viršūnę. Gera naujiena - šiuo metu intymiam susitikimui traukia ir moterį.

18 val. ir vyriškasis, ir moteriškasis libido ilsisi. Jį pažadinti, mokslininkų nuomone, gali padėti sportas.

Nuo 19 iki 22 val. - pačių didžiausių nesutapimų laikas. Moters organizme hormonai vis dar ilsisi (net jeigu ji visą dieną nedirbo), o vyras nusiteikęs labai aktyviam intymiam bendravimui. Kad šiuo nepalankiu metu sužadintų moterį, vyras turės pasitelkti visas žinomas priemones ir fantaziją, turės būti švelnus ir supratingas.

Ir štai apie 22 val. moteris jau pasiruošusi meilei, tačiau - kokia nesėkmė - nors vyras vis dar „nori“, tačiau jo organizmas jau kovoja su miegu... Taigi, jeigu jiems pagaliau pavyko suartėti, vyras po kelių meilių apkabinimų jau triukšmingai užknarkia, tuo giliai įžeisdamas savo partnerę, kuri dabar ypač nusiteikusi „nuoširdžiam“ pokalbiui.

Žinoma, realiame gyvenime mes jaučiamės ir elgiamės gal ir ne visiškai tiksliai pagal šiuos aprašymus, ir tikrai egzistuoja šiokie tokie nukrypimai nuo šios schemos. Pavyzdžiui, kai kurie iš mūsų yra tikros „pelėdos“, kai kurie gi - „vyturiai“, ir jeigu pirmiesiems seksualinis aktyvumas padidėja vakaro valandomis, tai „ankstyviesiems paukšteliams“ - ryte. Tačiau manome, kad daugumai iš mūsų šie vokiečių gydytojų patarimai visgi pagelbės.

Suprantama, kad auksinę aistros valandą 16.00 mes neišvengiamai prarandame dėl savo darbo grafiko ir įsiklausyti į savo bioritmus šiuo atveju mums tikrai neteks... Vargu ar būtumėte suprasti
savo viršininko, nusprendę darbo laiku paskirti pasimatymą ir atsiduoti aistrai...

Tačiau įdomu yra tai, kad štai keletas užsienio firmų įsiklausė į chronomedikų patarimus ir atsižvelgė į juos, sudarinėdami darbo grafikus. Šių naujovių rezultatai pasimatė ne iš karto, o praėjus
1-2 metams. Ir įmonių vadovai, ir darbuotojai pastebėjo, kad dabar jie kur kas geriau suspėja susitvarkyti su darbo krūviu, mažiau pavargsta, o svarbiausia - susitvarkė jų santykiai su partneriais ir mylimaisiais.

Galima tik pavydėti tokiems laimingiesiems, tačiau ir mums dar ne viskas prarasta - juk turime išeigines dienas. Kaip svarbu yra nepraleisti tokios retos romantiškos valandos ir duoti valią savo aistrai. Skrupulingai suplanuokite tokias savo dienas, atkreipdami dėmesį į chronobiologų patarimus.

Pasimylėję surenkite šventinę vakarienę puikios muzikos fone - juk ne veltui gamta taip surėdė, kad tarp 17 ir 19 val. mes jautriausiai reaguojame į visus kvapus, garsus ir kitus dirgiklius... Netgi kepenys lengviau perneša alkoholį tarp 18 ir 20 val. Šis metas taip pat palankiausias nuoširdžiam pokalbiui. Būkite dėmesingi savo partneriui - padėkite į šalį laikraštį. Išjunkite televizorių ir išklausykite jį - šiuo metu vienatvės jausmas skaudžiausiai išgyvenamas.

Pati puikiausia naujiena, kurią skelbia specialistai - 4 valanda po vidurdienio yra pati geriausia kūdikio pradėjimui. Tarp kitko,  akušerinė statistika rodo, kad daugiausia vaikų gimsta apie 4 val.
ryto...

Žinomuose senuosiuose kinų eroso traktatuose skrupulingai  išvardijamos valandos, kada intymūs vyro ir moters santykiai yra  labiausiai nepageidaujami. Pačių slapčiausių meilės pusių žinovai
tvirtina, kad negalima mylėtis esant mėnulio užtemimui, stipriam vėjui, liūčiai, dideliam šalčiui ar karščiui, pirmąsias pavasario, vasaros, rudens ir žiemos dienas, esant audrai, taip pat iškart po maudymosi (kada plaukai ir oda dar neišdžiūvo), esant apsvaigus nuo alkoholio ar stipriai pavalgius, pavargus nuo darbo, supykus ar šiaip karingai nusiteikus...

Daugumą iš šių draudimų, priimtų senoviškame „vidinės ramybės" mene, šiuolaikiniai seksopatologai vertina kaip nepraradusius savo prasmės vien jau dėl to, kad jie tiksliai atitinka ir medicinines rekomendacijas, o taip pat sutampa su „vidiniais laikrodžiais“.

Taigi, neimkite giliai į širdį savo partnerio atsisakymo pasimylėti. Atminkite: tai anaiptol nereiškia, kad išblėso meilė, o paprasčiausiai partnerio libido ilsisi. Būkite kantrūs ir dėmesingi mylimam žmogui ir be jokio gėdos jausmo pasmalsaukite, kuriuo  metu gi jį apima didžiausi troškimai...

Įsiklausykite ir į save: kokiu paros metu jūsų organizmas labiausiai nusiteikęs meilei. Ir nedarykite pačios didžiausios klaidos, nekerštaukite („jis praeitą kartą man atsakė, dabar mano eilė jį pakankinti“)... Tai labai neprotinga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)