Savaitgaliais naujienų portale DELFI startavo nauja rubrika „Pramogų tribūna“. Joje žinomi žmonės dėsto savo nuomonę ir požiūrį visuomenei itin aktualiais klausimais. Šįkart savo mintis apie Ebolos virusą išsakė atlikėjas ir TV projekto „Lietuvos talentai“ teisėjas Marijonas Mikutavičius.

Panika kelia pašaipą

„Esu žmogus, kuris absoliučiai nekenčia panikos ir panikuojančių žmonių. Visos epidemijos ir naujienos apie jas kelia atgrasų pyktį. Mano pakankamai netrumpame gyvenime buvo daug panašių panikų ir skiedalų apie kiaulių gripą, paukščių gripą, snukio ir nagų liga. Bet man tai kelia pašaipą, nes aukų, tiesą sakant nėra daug. Be jokios abejonės, galime filosofuoti, kad kiekviena auka yra svarbi. Tačiau mokslininkai visos šios sėjamos panikos atžvilgiu yra dar griežtesni“, - pabrėžia M. Mikutavičius.

Žinomas vyras neseniai skaitė vieno šveicaro paaiškinimą, kad jei Ebolos virusas pasklistų po visą pasaulį, jis būtų pakankamai lengvai pažabotas. Nes jo inkubacinis laikotarpis 20 dienų, todėl jis greitai sustabdomas.

„Vakarų civilizacijos, kurios atstovais, tikiuosi, mes turime džiaugsmą būti, medicina pakankamai toli pažengusi, kad tai sutvarkyti ir užkirsti kelią. Kalbama, kad mes jau turime vakciną, kurios šalutinis poveikis nepatikrintas, bet, Viešpatie, visų vaistų šalutinis poveikis nepatikrintas“, - situacijos nelinkęs dramatizuoti atlikėjas.

Netiki sąmokslo teorijomis

Jis panašiose situacijose dažnai mėgsta vadovautis taisykle, kurią išgirdo iš vieno savo anglo bičiulio – kol problemos nėra, anglai jos ir nesprendžia.

„Kol kas problemos dėl Ebolos viruso aš taip pat nematau. Matau tik paniką ir pasimėgavimą ja. Dievo daugiau nebijome, vadinasi turime bijoti kažkokio suš... viruso?“ - retoriškai klausė Marijonas, netikintis ir sąmokslo teorijomis, kad panašius virusus esą verslo tikslais specialiai kuria farmacininkai.

M. Mikutavičius neslepia esantis pernelyg naivus, kad galėtų įsivaizduoti tokius niekšingus žmones, galinčius taip pasielgti: „Aš atsisakau tuo tikėti.“
Paulius Korsakas ir Marijonas Mikutavičius žvejyboje

Skiepytis neskuba

Jei mokslininkai iš tiesų išrado vakciną nuo Embolos, ar TV laidų vedėjas pasiskiepytų? „Kol kas nematau didelės problemos. Gal aš tiesiog nesusidūriau su šiuo virusu iš arti... Nors turiu porą draugų, kurie sirgo Laimo liga. Jie turėjo rimtų sveikatos problemų – vienas bičiulis beveik mėnesį buvo komoje. Manau, kad tai jam turės pasekmių visą gyvenimą. Po tokių įvykiu, rodosi, žmogus turėtų būti protingesnis ir pasiskiepyti nuo Laimo. Bet nė velnio. Praeina metai, tu vėl važiuoji į miškus, braidai paežerėmis, žvejoji ir nesuki galvos“, - sako M. Mikutavičius.

Vis dėlto vyras sutinka, kad skiepai nuo įvairių virusų yra daugiau gėris nei blogis. Prieš keletą metų, kai turėjo nuolatinį darbą, Marijonas prieš šaltąjį metų sezoną taip pat pasiskiepydavo nuo galimų virusų.

„Kai turėdavau vos ne kiekvieną dieną būti darbe, bijojau „atkristi“. Bet kadangi dabar mano grafikas yra kur kas laisvesnis, nebijau, jei keletą dienų ir atkrisčiau. Nedidelis čia įvykis. Turiu kitų sveikatos sutrikimų, bet skiepijuosi aš ar ne, gripu ir peršalimu nesergu jau dešimt metų. Gal žmonės prieš mirtį įgauna kokį imunitetą?“ - šmaikštavo jis.

Baigdamas savo mintijimus apie pavojingus virusus, M. Mikutavičius susimąstė, kodėl žmonės vengia skiepų.

„Gal mes turime per mažai informacijos apie tai? O gal kažkur giliai viduje lyg ir mylime, bet iš tiesų ir nekenčiame tų daktarų? Todėl ir norisi su jais susitikti kuo rečiau?“ - retoriškai klausė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (394)