JAV federalinis iždo bankas šią savaitę 0,25 proc. punkto savo bazinę palūkanų normą padidino jau 8 kartą iš eilės. Dabar ši norma siekia 3 proc. ir yra 1 proc. punktu didesnė už Europos centrinio banko nustatytą palūkanų normą, rašo dienraštis "Lietuvos žinios".

"Rinkoje neabejojama, kad iki šių metų pabaigos JAV palūkanų norma palaipsniui kils. Lietuvos bankai taip pat priversti reaguoti ir didinti indėlių palūkanas", - sakė banko "Nordea Bank Lietuva" rinkos operacijų vadovas Gintaras Rutkauskas.

Nemažai pasaulio analitikų prognozuoja, kad šiemet JAV palūkanų norma turėtų būti pakelta 1,25 proc. punkto ir metų pabaigoje pasiekti 4,25 procento. Komercinių bankų atstovai sako, kad indėlių doleriais palūkanos bus didinamos tokiu pat dydžiu.

"Greičiausiai bankai vadovausis JAV federalinio iždo banko sprendimais ir didins palūkanas adekvačiai", - sakė "Hansabanko" Iždo departamento direktorius Marius Adomavičius.

Tai reiškia, kad šiuo metu populiariausio pusės metų trukmės indėlio doleriais palūkanos, dabar siekiančios 2,3-2,6 proc., metų pabaigoje gali pakilti iki 3,55-3,85 procento.

Specialistų teigimu, nepaisant palūkanų šuolio, gyventojai ir įmonės nedrįsta bankuose taupyti doleriais, o renkasi indėlius litais ar eurais. Indėliai doleriais nepopuliarūs dėl svyruojančio šios valiutos kurso - pastaruoju metu dolerio kursas yra linkęs kristi, todėl santaupų JAV valiuta vertė nuolat mažėja.

Plačiau apie tai skaitykite "Lietuvos žiniose"