Geriausias figūrinio karpymo pavyzdys – „Levens Hall“ rūmai Didžiojoje Britanijoje. Liūtai, šachmatų figūros, povai, geometrinės figūros čia auga mažiausiai tris šimtmečius ir iki šiol įkvepia sodininkus kurti savo šedevrus.

Iš spygliuočių galima kurti įvairiausių formų objektus. Iš spygliuočių su plastiškomis, lanksčiomis šakelėmis – net gyvūnų ir žmonių figūras, raides, skaičius. Pradedantiems nereikėtų keti per sudėtingų tikslų ir norėti sukurti iš tujos ar kadagio gyvūną. Pradžiai reikėtų išmokti iškarpyti geometrines figūras – rutulius, kubus, piramides, cilindrus, kūgius.

Spygliuočių karpymo taisyklės

- Augalą galima padėti formuoti praėjus metams po sodinimo ar persodinimo. Karpymui rinkitės aklimatizavusius augalus ar vietines rūšis. Pavyzdžiui, jeigu jūsų regione gerai auga eglės, galite drąsiai jas sodinti ir realizuoti visus meniškus sumanymus.

- Rinkdamiesi formą orientuokitės į natūralią vainiko formą. Dažnai pakanka tiesiog žirklėmis pabrėžti gamtos sutiktą formą, ir sode atsiras užbaigta kompozicija.

- Vienu kirpimu galima pašalinti ne daugiau nei trečdalį žalios masės. Tai vis tik stresas augalui. Na o kad vainikas būtų tirštesnis, sezono pabaigoje būtinai reikia nukirpti trečdalį šių metų prieaugio, pakartojant esamą vainiko formą.

- Kerpant nepalikite plikų šakelių be spyglių. Priešingai nuo daugumos lapuočių spygliuočiai neturi snaudžiančių pumpurų, todėl plika šakelė nepasidengia žaluma, o tiesiog nudžiūsta.

- Daugelis spygliuočių nuodingi, pavyzdžiui, dauguma tujų ir kadagių rūšių, todėl reikia dirbti su pirštinėmis. Nepamirškite, kad karpant išsiskirianti smala praktiškai neišsiplauna.

- Žirklės turi būti labai aštrios ir švarios. Be to, kerpant vis pavalykite ašmenis.

- Po darbo nuplaukite žirkles po tekančiu vandeniu su muilu arba nuvalykite specialiu skysčiu.

Kad augalai greičiau atsigautų po figūrinio karpymo, reikia parinkti tinkamą laiką. Kirpti spygliuočius galima nuo ankstyvo pavasario iki vėlyvo rudens. Svarbiausias kriterijus – vidutinė paros temperatūra, ji turi būti ne mažiau 4 laipsnių šilumos.

Kiekviena spygliuočių rūšis turi aktyvaus augimo laikotarpį, kai gausiai skiriasi smala. Tada augalo nereikėtų karpyti. Gausiausiai smala skiriasi anksti pavasarį ir vasarą, na o tikslesnis laikas priklauso nuo vietos sąlygų it rūšie ypatumų. Todėl naujokams karpymui geriausia rinktis antrą vasaros pusę ir rudenį.

Priežiūra prieš ir po kirpimo

Jeigu jūsų sode nedaug spygliuočių ir jie ne per geriausios formos, o jums norisi suteikti jiems patrauklią išvaizdą, iš pradžių reikia sutvirtinti augalą. Tam reikia trąšų ir tinkamos agrotechnikos. Nepamirškite, kad augalui kenkia ne tik perdžiūvimas, bet ir perlaistymas. Apskritai spygliuočiams patinka vainiko laistymas.

Po karpymo augalui reikia stimuliatorių ir adaptagenų. Ant vainiko pilkite epino, o šaknis pastiprins cirkonas. Prieš naudodami preparatus perskaitykite instrukciją.

Nereikia dažnai kirpti spygliuočių. Įprastai per sezoną pakanka 1 – 3 kirpimų. Nukirptų šakelių neišmeskite. Jei egles kerpate rudenį, šakelėmis galite apdengti rožes, jaunus sodinukus, vynuogių šakeles žiemai.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)