Antradienį parlamentarai įregistravo tai numatantį pasiūlymą dabar Seime svarstomiems Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pakeitimams. Šios pataisos kartu su kitais mokesčių reformą numatančiais įstatymais praėjusią savaitę buvo pateiktos Seimui.

Socdemų siūlymu, 2006 metų viduryje fizinių asmenų pajamų mokesčio tarifas nuo 33 proc. iki 27 proc., o 2008 metų pradžioje - iki 24 proc. turėtų sumažėti tik tiems gyventojams, kurie uždirba mažiau nei 1200 litų. Kitiems dirbantiesiems siūloma palikti dabartinį mokesčio tarifą. Vyriausybė siūlo gyventojų pajamų mokestį nuo 2006 metų liepos 1 dienos mažinti iki 27 proc., o nuo 2008 metų sausio 1 dienos - iki 24 proc. visiems dirbantiesiems.

"Siūlydamas diferencijuoti mokesčius, nuosekliai laikausi Socialdemokratų partijos programos, Vyriausybės programos ir net tam tikrų koalicijos partnerių nuostatų", - Eltai antradienį teigė A. Sysas.

Anot socdemo, 1200 litų suma buvo pasirinkta kaip artima dabartiniam vidutiniam darbo užmokesčiui. Mažiau nei 1200 litų šiuo metu uždirba kas antras gyventojas. "Manome, kad tai yra socialiai teisinga ir nedidina dirbančiųjų diferenciacijos", - pažymėjo parlamentaras.

Jo teigimu, vėliau, sėkmingai subalansavus valstybės biudžetą, būtų galima įvesti dar mažesnį mokesčio tarifą, pavyzdžiui, 19 proc., mažiausias pajamas gaunantiems dirbantiesiems.

Atsistatydinantis finansų ministras Algirdas Butkevičius skeptiškai įvertino siūlymą įteisinti progresinius mokesčius. "Manau, kad šiems pasiūlymams nebus pritarta, nes jų nepalaiko koalicijos partneriai", - antradienį žurnalistams sakė ministras.

A. Sysas tokias prognozes atrėmė, primindamas, kad progresiniai mokesčiai atitinka socdemų ideologiją. Tačiau jis neslėpė nederinęs savo pasiūlymo nei su kitais partijos kolegomis, nei su koalicijos partneriais. "Jei aš nesiūlyčiau tokių mokesčių, mane galėtų iš partijos išmesti, nes nevykdau partijos programos. Ką ten tartis su kitais, jei dėl partijos programos balsavome suvažiavime", - kalbėjo parlamentaras.

Tiesa, parlamentaras prisipažino nesitikįs Seime sulaukti pritarimo savo pasiūlymui. "Tai yra politinio apsisprendimo klausimas. Jis aiškiai parodys, kad valdžioje yra turtingi žmonės, kuriems naudinga mokesčių reforma, o ne progresiniai mokesčiai. Nenustebsiu, jei šitam pasiūlymui nepritars", - teigė A. Sysas.

ELTA primena, kad Seimui praėjusią savaitę buvo pateikti Nekilnojamojo turto mokesčio, Mokesčių administravimo, Gyventojų pajamų mokesčio įstatymų pataisų bei Laikinojo verslo mokesčio įstatymo projektai. Be gyventojų pajamų mokesčio tarifo mažinimo, Vyriausybė siūlo nuo 2006 metų 1 proc. metiniu mokesčiu nuo jo vertės apmokestinti komercijai naudojamą gyventojų nekilnojamąjį turtą.

Taip pat siūloma 2006-2007 metais taikyti nuo apyvartos skaičiuojamą verslo mokestį, kuris būtų analogiškas nuo šių metų liepos naikinamam kelių mokesčiui.

Seimo Socialdemokratų frakcijos seniūnas Juozas Olekas pirmadienį po susitikimo su Prezidentu Valdu Adamkumi pranešė, jog socdemai dar šią savaitę įregistruos įstatymų pataisas, kuriomis siūlys įvesti laikinąjį verslo mokestį ne nuo apyvartos, o nuo pelno. Mat esą nuo apyvartos skaičiuojamas mokestis prieštarauja Europos Sąjungos direktyvoms. Dėl tokio siūlymo esą sutarta ir Ministru Pirmininku Algirdu Brazausku.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją