Lietuvos Kardiologų draugijos prezidentas profesorius Germanas Marinskis „Žinių radijui“ sakė, kad kontraceptikų rizika yra nepakankamai įvertinta.

„Kai kurioms moterims, ypač, jeigu tai derinama su rūkymu, kontraceptikai gali sukelti kraujagyslių trombozę, plaučių arterijos emboliją. Nemanau, kad tai yra labai dažna problema, bet visgi turbūt už viską reikia mokėti. Jeigu kontraceptikai naudojami patogumui, dažniausiai jie naudojami ne problemų gydymui, o patogiam gyvenimui, už tai kartais reikia mokėti labai didelę kainą – yra ir jaunų žmonių mirčių nuo kontraceptikų, nes ne visi organizmai reaguoja vienodai“, - laidoje „Mano sveikata“ kalbėjo G. Marinskis.

Profesorius pabrėžia, kad daugelis vaistų turi šalutinį poveikį, tačiau jis atkreipia dėmesį į tai, kad kontraceptinių tablečių mastas labai didelis.

„Jeigu nežinome genetinių žmogaus ypatumų, mes negalime pasakyti, kiek procentų sureaguos netinkamai – kam labai sutirštės kraujas nuo kontraceptikų. Kadangi profilaktiškai genetinių tyrimų nerodome, tai sunku numatyti, kam tokia liūdna loterija atiteks“,- kalbėjo G. Marinskis.

Visą laidos „Mano sveikata“ įrašą klausykite čia.