Antradienį pasaulyje minima "Tarptautinė spaudos laisvės diena". Ta proga CPJ priminė, kad pernai buvo nužudyta dešimtys reporterių ir operatorių. Jau sausį skelbta, kad CPJ suskaičiavo 56 nužudytus žurnalistus. Tarptautinis spaudos institutas IPI netgi kalbėjo apie 78 žuvusiuosius. Organizacijai "Reporteriai sienų" 2004-ieji buvo "liūdesio metai".

Irakas lieka pavojingiausia šalimi žurnalistams, teigia RSF. Čia pernai žuvo 19 žiniasklaidos atstovų. IPI duomenimis, jų buvo 22. Anot RSF, per pirmuosius keturis šių metų mėnesius pasaulyje jau žuvo 22 žurnalistai, 9 jų - Irake. 2005 metų sausio 1-ąją, be to, kalėjimuose sėdėjo 107 reporteriai, 26 jų - Kinijoje ir 22 - Kuboje.

Tačiau RSF apie nerimą keliančią tendenciją kalba ir tose šalyse, kurios paprastai laikosi žiniasklaidos laisvės principų. Jungtinėse Valstijose, pavyzdžiui, keli žurnalistai stojo prieš teismą, nes nesutiko atskleisti savo informacijos šaltinių. Kai kuriems jų gresia kalinimo bausmės.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją