Kaip Eltai sakė "Varpų" almanacho sudarytojas ir leidėjas Leonas Peleckis-Kaktavičius, premiją už literatūrinius dienoraščius šįmet pelnė rašytojas Mykolas Sluckis, savo drąsius ir iki šiol nesenstančius dienoraščius parašęs prieš keturis dešimtmečius, Lietuvoje lankantis pasaulinio garso rašytojams Jeanui Pauliui Sartre'ui ir Simone'ai de Bovuar.

"Varpų" premija už poeziją šįmet paskirta Lietuvos rašytojų sąjungos pirmininkui, poetui Jonui Liniauskui, o premija už eseistiką bus įteikta "Nemuno" savaitraščio vyriausiajam redaktoriui Viktorui Rudžianskui už aktualų esė "Neįmanomas tikslas; gyventi be tikslo", spausdinamą 19-ajame "Varpų" numeryje.

Premijuotiems autoriams bus įteikti lietuviški, Šiauliuose pagaminti televizoriai, be to, laureatai bus apauti odiniais batais iš UAB "Sabalin batai" ir galės paskanauti lietuviškų saldainių, kurių rinkiniais aprūpina ištikimas "Varpų" generalinis rėmėjas - UAB "Rūta" ir literatūrai neabejingas jos direktorius Algirdas Gluodas.

Pasak L. Peleckio-Kaktavičiaus, šįmet "Varpų" almanachas, garsėjantis stipriais autoriais ir kūriniais, išleistas storesnis - jo apimtis viršija 300 puslapių, o tiražas - 1600 egzempliorių.

"Titulinis leidinio puslapis irgi pasikeitė - almanachą pradeda Monsinjoro Kazimiero Vasiliausko žodžiai: "Kad Jūs sugebėtumėte visus suburti prie savo "Varpų". Šiuos žodžius šviesaus atminimo Monsinjoras ištarė viename iš premijų teikimo vakarų. "Tai dar labiau įpareigoja mus būti tolerantiškus - spausdiname įvairių požiūrių autorių kūrybą - svarbiausia, kad ji būtų profesionali", - sakė "Varpų" leidėjas.

2005 metų "Varpų" numeryje spausdinama literatūrinė sensacija - devyniolika poeto Stasio Santvaro laiškų, rašytų 1936 metais medicinos seselei Bronislavai Sipavičiūtei, kurią tuomet jau vedęs poetas buvo įsimylėjęs. "Tai buvo nepaprasta meilė, ir Santvaro laiškai nuostabūs, prasmingi. Vėliau jiedu išsiskyrė, bet tai buvo šventas reikalas, taurios meilės pavyzdys", - sakė L. Peleckis-Kaktavičius.

Tarp kitų išskirtinių "Varpų" publikacijų - pirmą kartą spausdinamas rašytojo Augustino Griciaus apsakymas "Juodašimčiai", kurį surado ir almanachui pasiūlė rašytojo sūnus, kino operatorius Jonas Gricius. Spausdinama ir ištrauka iš Alfonso Bieliausko naujausio romano, rašoma apie Jungtinėse Amerikos Valstijose anglų kalba 50 metų leidžiamą žurnalą "Lituanus", Viktoras Alekna pasakoja apie žymiausią antikinės literatūros vertėją Antaną Dambrauską, pateikiama daug kitų įdomių publikacijų.

L. Peleckis-Kaktavičius Vilniuje pristatys ir septynerius metus rengtą solidžią monografiją apie Londone gyvenantį 97 metų lietuvių prozininką, vertėją ir leidėją Kazimierą Barėną. Jis tris dešimtmečius redagavo laikraštį "Europos lietuvis", leido literatūros metraštį "Pradalgės", parašė romanų, novelių. 2004 metais literatūros almanacho "Varpai" redakcija išleido K. Barėno apsakymų rinktinę.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją