Po kelionės lėktuvu į Heraklioną (Kretos sostinė, didžiausias miestas turintis apie 137 000 gyventojų) aš ir mano draugė truputį buvome nustebę, nes lėktuvui nusileidus išvydome kaitros nualintą salą su skurdžia gamta. Jei tuo tarpu Lietuvoje džiugino sodri žaluma, sprogstantys lapai, tai čia tos žalumos nesimatė. Tačiau kelionė autobusu į vakarų pusę link Retimno (Rethimnon – miestas Graikijoje, Kretos salos centrinėje dalyje, 60 km į vakarus nuo Herakliono, 45 km į rytus nuo Chanijos, Viduržemio jūros (tiksliau, Kretos jūros) pakrantėje) greitai pataisė mūsų nuotaiką. Heraklionas, Retimnas ir Chania didžiausi ir labiausiai lankomi turistų miestai.

Kreta

Žiūrint į žemėlapį juos galima rasti išsidriekusius palei šiaurinius Kretos krantus, kuriuos jungia magistralė, tai pagrindinis Kretos kelias, kuriame galite išvengti pavojingų serpantinų ir per kelias valandas atsidurti kitoje salos pusėje.
 
1 diena – poilsis

Pirma dieną norėjosi aklimatizuotis, apsistoti viešbučio teritorijoje, pavaikštinėti po parduotuves, apsirūpinti vandeniu ir maistu. Apsistojome “Jo An Beach” viešbutyje – visiškai netoli Retimno, trečio pagal dydį Kretos miesto. 3-4 žvaigždučių viešbutis nustebino savo dydžiu. Viešbutis prasideda nuo judrios gatvės ir vienodo stiliaus namukais driekiasi iki jūros. Jei prie gatvės esančio baro jus pasitinka labai malonus barmenas sveikinantis atvykus į Kretą ir vaišinantis vietinio “Rake” gėrimo, tai pajudėjus link jūros jūs rasite vidinį baseiną ir šalia esantį barą. Po to seka nuostabus vaizdas į jūra. Nuo “Jo An Beach” viešbučio iki jūros ne daugiau kaip 50 m.

Jei daugelis jaunavedžių rekomenduoja Kretą kaip puikią vietą medaus mėnesiui, tai mano tikslas šioje kelionėje buvo pasipiršti savo merginai.  Tam pasirinkau kitą Graikijos salą – Santorini. Santorinis – pasakiška koralų sala su gražia įlanka, vulkaniniu kraštovaizdžiu ir nepaprastu klimatu. Santorinio sala, viena iš gražiausių salų Viduržemio jūroje.

Kelionė nuo Kretos iki Santorini salos keltu truko apie 3 valandas! Kadangi labai turėjome mažai laiko, tik vieną dieną, pasinaudojome gidų paslaugomis. Gidai, puikiai mokantys anglų, rusų, vokiečių kalbas, papasakojo apie salos istoriją, salos vardo kilmę ir apie anuomet kilusius vulkaninius išsiveržimus. Pirmasis sustojimas buvo Firos miestelis.

Fira – yra svarbiausias salos miestas, kuris yra išsidėstęs ant kalderos krašto. Tai labiausiai lankomas salos miestas, nes yra net du uostai, esantys žemesnėje dalyje, į kuriuos atplaukia netik jachtos ir valtys, bet taip pat ir dideli kruiziniai laivai.

Štai ir toji suteikta 1 val pertrauka. Dabar jau galima plėtoti toliau savo planą. Vietinis turgus, bažnyčios, siauros gatvelės – visur pilna žmonių. Ir staiga nuošali, gatvelė, kurioje atrodo nieko nėra. Apsimetęs, kad reikia persirengti puoliau raustis po fotokrepšį. Atrodo ideali vieta – nėra žmonių, atsiveria puikus vaizdas į jūrą, matosi Santorini salos tipiniai nameliai ir svarbiausia ji nieko neįtaria.  Ir…

Ir ji pasakė TAIP …. 

Truputis džiaugsmo ašarų ir bandymas grįžti į realybę, pasidžiaugti sala, jos nuostabiąja architektūra. Laikas greit prabėgo. Santorini saloje tikrai verta praleisti daugiau nei vieną dieną.
Paskutinė stotelė – Kamari kurortas, kuris turi prieigą prie vulkaninės kilmės paplūdimio. Įdomus faktas, kad čia užsisakinėjant maistą galima nurodyti, kad eisite maudytis ir, kad maistas būtų patiektas po maudynių jūroje.

Samarijos tarpeklis

Samarijos tarpeklis, tai platėdamas, tai siaurėdamas, kartais įsispraudęs tarp stačių sienų, tęsiasi 18 km per Lefká Óri − Baltuosius kalnus. Tarpeklį išskobė Tarajo upė, tekanti sprūdžiu tarp Pachno masyvo rytuose ir Gingilo bei Volakijo kalnų vakaruose. Žiemą upė teka per tarpeklį veržliu srautu, o vasarą tampa vos čiurlenančiu upeliu.

Ar jums kasdien tenka nueiti 3 km ? 5 km ? 10 ? O ar tenka 18 km ? O ar tenka 18km tarpekliu, akmenuotu takučiu, kaitinant saulutei ? Prie viso šito dar pridėsiu, kad šitą ekstremalų užsiėmimą sugalvojome paskutinę minutę ir tinkamos avalynės tam neturėjome. Todėl primygtinai reikalauju einantiems per Samarijos tarpeklį pasirinkti tinkamą avalynę, geriausia, kuri skirta kopti į kalnus. Kitu atveju bus “malonus” išbandymas.
Kaip ir Santorini saloje, taip ir šioje nuostabioje vietoje jūsų laukia desertas. Kelionės pabaiga yra Libijos jūra, kurioje po alinančios kelionės galite atgauti jėgas.

4-6 diena – kelionė po salą

Kretoje išsinuomoti automobilį vieni juokai. Jų rasite ant kiekvieno kampo. Mažos, naujos mašinytės skrodžia skersai išilgai salos serpantinus. Taip galima atskirti vietinius nuo nevietinių. Kretiečiai vairuoja labai atsakingai, retai patenka į autoavariją, vairuoja dažniausiai seno modelio automobilius. Labai buvome nustebę, kad nuomojantis automobilį neduoda GPS, tiesiog jų neturi. Kaip vėliau paaiškėjo jis čia visiškai nereikalingas. Yra pagrindinis magistralinis kelias ir iš jo aiškiai matosi kryptys kur reikia išsukti jums reikiama linkme.

 

Naudojimasis GPS
 
Pirmasis sustojimas – Retimno uostamiestis. Retimnas yra svarbus turistinis Kretos centras. Pasižymi vaizdinga jūros krantine, venecijietišku uostu ir architektūra, gausu kavinių, restoranų, viešbučių. Jei jums patinka turgūs, aikštės, kavinės prie uosto – tai Retimnas tada jums tinkama vieta. Kavinėse neatsisakykite jūros gėrybių, jos čia šviežios, apdorojamos vietoje. Su nerimu žiūrėjau kaip vargšui aštuonkojui nepasisekė. Jis tiesiog buvo tvojamas stačiai į grindinį.

Ir galiausiai Chania, miestas Kretos vakaruose, antras pagal gyventojų skaičių salos miestas. Nors daugelis senųjų pastatų buvo sunaikinti karų ir plėšimų, senasis miestas – tai tarsi muziejus po atviru dangumi su puikiais Venecijos architektūros, susimaišiusios su turkų ir neoklasikiniais elementais, pavyzdžiais. Ši sritis dažnai vadinama rytų Venecija.

Tai paskutinė vietovė, kurią pasirinkome savo kelionėje. Itin sunkus maršrutas keliaujant automobiliu, kvapą gniaužiantys serpantinai ir kelių kilometrų kelias kalnų takeliu. Rezultatas pranokstantis visus lūkesčius. Dievo kampelis, kuriame įsikūręs paplūdimys. Paplūdimys labai seklus ir labai įdomų stebėti tiek daug žmonių tiesiog stovinčių vandenyje.

Apibendrinimas

Tai vienas iš gražiausių mano kada nors lankytų vietų. Sala labai skirtinga, jei salos šiaurės vakaruose gausu augmenijos, tai pietitinėje ar rytinėje pusėje galite pasijusti lyg dykynėje. Labai įspūdingi serpantinai. Jei autonuomos punkto vadybininkas jums patarė nevažiuoti keliais, kurie žemėlapyje atrodė it plonas siūlelis, tai žinokite, kad jie sako tiesą. Kitu atveju būtinai pasirūpinkite draudimu  Graikai labai labai malonūs ir paslaugūs žmonės : tiek kelyje, tiek parduotuvėje, tiek vietiniai gyventojai vynuogynuose. Visi mums vienokiu ar kitokiu atveju padėjo. Manau visi jie supranta, kad Kreta paremta turizmu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)