Neteisingus įpročius, pavyzdžiui, vaistų išmetimą į šiukšlių dėžę ar jų vartojimą nekreipiant dėmesio į galiojimo trukmę, atskleidžia farmacijos bendrovės „Sanitas“ atliktas gyventojų nuomonės tyrimas.

Peržiūrėti – kaip galima dažniau

Peržiūrėti turimus vaistus, įvertinti jų galiojimo trukmę reikėtų kaip galima dažniau, kadangi skirtingų vaistų galiojimo laikas gali kardinaliai skirtis. Pavyzdžiui, akių lašus nuo atidarymo datos galima naudoti tik apie 6 savaites, įvairius tepalus – apie 2 metus, o vaistus skausmo malšinimui ir virškinimo sutrikimų gydymui – apie 6 metus nuo jų pagaminimo.

Pastebėjus, jog turimų vaistų galiojimo laikas yra pasibaigęs, būtina juos utilizuoti. Išmetant vaistus į šiukšlių dėžę, daroma negrįžtama žala gamtai, o medikamentams patekus į geriamąjį vandenį, tai gali pakenkti ir žmogaus sveikatai.

Vartoja net galiojimui pasibaigus

Apklausa rodo, kad pasibaigusio galiojimo vaistų 53 proc. apklaustųjų atsikrato, tačiau atnaujinti vaistinėlės turinio neskuba, o 26 proc. išmetę iš karto įsigyja naujų.

Tačiau dar didesnė klaida yra visai nekreipti dėmesio į vaistų galiojimo laiką – 5 proc. gyventojų vaistus toliau vartoja net ir žinodami apie pasibaigusį jų galiojimo laiką, o 7 proc. vaistų galiojimo laiko visai netikrina.

Vartoti pasibaigusio galiojimo vaistus rizikinga, tokiu atveju neprognozuojamas vaistinio preparato poveikis, nes gali kisti vaistinės medžiagos struktūra, o dėl to gali ne tik sumažėti ar visai išnykti vaisto efektyvumas, bet atsirasti ir įvairių pašalinių poveikių.

Ar tinkamai laikote vaistus?

Kiekvienoje namų vaistinėlėje turėtų būti iš anksto pasirūpinta medikamentais šeimoje dažniausiai pasireiškiantiems negalavimams, o taip pat tokiems, kurie yra neprognozuojami, pavyzdžiui, galvos skausmas, viduriavimas.

Vaistams namuose turėtų būti numatyta speciali vieta, ribotai prieinama vaikams. Būtina vengti drėgnos aplinkos, nes joje mažėja vaistų veiksmingumas, medikamentus reikėtų laikyti originalioje pakuotėje, kad visuomet turėtumėte vartojimo instrukciją, dėl tos pačios priežasties rekomenduojama nedėti skirtingų medikamentų į tą pačią dėžutę.

Moterys su vaistais elgiasi atsakingiau

Tyrimo rezultatai taip pat atskleidė vyrų ir moterų elgesio su vaistais skirtumus. Vyrai kur kas rečiau rūpinasi namų vaistinėle – jie dažniau nei moterys nurodė, kad visai neturi vaistinėlės, o vaistus perka tik susirgę.

Tuo tarpu moterys labiau linkusios rūpintis namų vaistinėle tiek ją reguliariai atnaujindamos, tiek patikrindamos galiojimo laiką, tiek ją papildydamos. Vyresni nei 29 m. gyventojai yra labiau linkę neišmesti vaistų, jei jie atrodo tinkami vartojimui.

Lietuvos gyventojų tyrimą apie namų vaistinėlę farmacijos bendrovės „Sanitas“ užsakymu 2014 m. pradžioje atlikta naudojant „OMD Snapshots“ tyrimų sistemą. Iš viso apklausti 998 interneto vartotojai, kurių amžius – nuo 15 iki 50 metų. Respondentų struktūra atitinka Lietuvos interneto vartotojų struktūrą pagal amžių, lytį ir gyvenamosios vietos dydį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)