Primename, kad Lietuvai sulaukus teigiamo sprendimo dėl euro įvedimo po 30 d. visose prekybos ir paslaugų teikimo vietose, internetiniuose puslapiuose bus privaloma nurodyti kainas 2 valiutomis – litais ir eurais. Šis reikalavimas tęsis dar pusmetį po euro įvedimo.

Su DELFI susisiekęs skaitytojas pasidalijo nuotrauka, kurioje matyti keistai surašytos kainos litais ir eurais.

Skaitytojo atsiųstoje informacijoje matyti, kad baro-restorano meniu nurodyta, kad 0,25 l alaus kainuoja 6,5 Lt (1,88 euro dabartiniu kursu) arba 2 eurai (6,9 Lt), 0,5 l – 10 Lt (2,9 euro) arba 3 eurai (10,35 Lt).

Dar įdomiau atrodo skirtingų rūšių alaus kainos: litais kainuoja skirtingai, o pavertus į eurus – vienodai.

Čia 0,3 l alaus bokalo priklausomai nuo rūšies kainuoja 5, 7 arba 6 Lt, tačiau eurais – 2 eurai.

Nidoje esančio restorano “Grill House'as” vadovė Rimantė Viskontaitė teigė, kad meniu gali būti ne visos kainos tiksliai nurodytos, tačiau gaunant čekį, jame yra nurodytos tikslios kainos, paskaičiuotos tikruoju euro kursu.

„Šitas meniu yra šiek tiek netikslus ir kai kur netiksliai nurodytos kainos, bet visiškai kitos kainos yra gaunamos ant čekio, kur yra tikroji kaina“, - kalbėjo pašnekovė.

R. Viskontaitė žadėjo, kad meniu su kainomis ir eurais į tikslesnius bus keičiami dar šiais metais.

Pasak restorano vadovės, šiuo metu naudojami meniu buvo paruošti šiais metais.

„Dabar dar centų mes nerašome, kad, pavyzdžiui, 1,78 euro, bet tokį čekį klientai gauna. Nėra meniu tiek vietos, buvo apvalinta, kad būtų galima žinoti apytiksliai“, - komentavo ji.

Pašnekovė teigė, kad ir dabar klientai gali atsiskaityti eurais, bet tokių klientų kol kas nėra daug, o užsieniečiams atsiskaitant banko kortele kainos skaičiuojamos litais.

DELFI sulaukė dar vieno skaitytojo nuotraukos, kurioje taip pat matyti neaiškiu kursu paskaičiuotos kainos litais ir eurais. Tokį meniu skaitytojas aptiko Vilniuje, Algirdo g., esančiame restorane „Meksika“.

DELFI primena, kad Lietuvos banko skaičiavimu dėl euro įvedimo kainos gali padidėti 0,2-0,3 proc. Prieš įvedant ir įvedus eurą Lietuvos statistikos departamentas žada stebėti ir skelbti 100 dažniausiai perkamų prekių ir paslaugų kainas. Taip tikimasi pažaboti verslininkų pagundą nepagrįstai didinti kainas. Ar prekybos ir paslaugų vietose nebandoma pasinaudoti euro įvedimu ir ar tiksliai nurodomos kainos 2 valiutomis stebės Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (163)