„Krav Maga“ - savigynos ir kovos sistema, kurios pagrindą sudaro greitas pavojaus gyvybei neutralizavimas. „Krav Maga“ pagrindą sudarė bokso ir imtynių veiksmai, vėliau kovos menas absorbavo kitų kovos menų (muaj tai, dziudo, karate, aikido, džiudžitsu, brazilų džiudžitsu) elementus. Pavadinimas hebrajų kalba reiškia - artima kova.

Šiuo metu Lietuvoje vieši vieno seniausių Europoje „Krav Maga Haim Zut“ kovinio sporto klubo instruktoriai Joellis Bennettas ir Razas Levis, kurie per kelias dienas Vilniuje pabandys mūsų šalies žmones supažindinti su šia pasaulyje itin populiaria savigynos šaka.

Vilniečiams patarimus dalins ir mūsų šalyje veikiančio klubo „Tvirtoji uola“ treneris Vaidas Jokubauskas.

„Mūsų pagrindinis tikslas čia, Lietuvoje, - supažindinti žmones su „Krav maga“ kovos menu, parodyti, kaip viskas daroma, ir apie tai pasikalbėti“, - teigė instruktorius R. Levis. - Norime, kad kuo daugiau žmonių žinotų apie galimybę save apginti, norime, kad žmonės negyventų baimėje ir negalvotų, kad blogi dalykai nutinka visiems, tik ne man“.

"Krav Maga" kovos rūšis

Nedidelio ūgio, tačiau labai patyrę kovotojai nusišypso paklausus, kas laimėtų jų tarpusavio kovą ir pirštais duria vienas į kitą.

„Čia toks klausimas, kas laimėtų kovą: Supermenas ar Betmenas, - nusijuokia J. Bennetas, tačiau netrukus surimtėja. - Lengva tai sakyti ir tai savotiška klišė, tačiau „Krav Maga“ tikrai yra mano gyvenimas, - pasakoja šios sporto šakos instruktorius iš Didžiosios Britanijos.

„Tai nėra tai, ką tu gali atlikti 10-15 procentų savo jėgos. Tu visada viską turi daryti maksimaliai. Aš esu mažas žmogus ir niekada neturėčiau galimybių apsiginti prieš daug didesnius ir aukštesnius vyrus. Šiuo metu aš esu „Krav Maga“ treneris ir dirbu su visokiais žmonėmis, todėl turiu juos įtikinti, jog kiekvienas gali apsiginti. Svarbiausia susitvarkyti su savo baimėmis.

Visame pasaulyje, o ypač Londone, kur aš gyvenu, žmonės nenori sportuoti, nenori žinoti įvairių dalykų, nes visi tikisi, jog negeri dalykai atsitiks kažkam kitam, tik ne jam. Tačiau galiausiai jie tampa aukomis ir atsiranda daugybė problemų. Todėl „Krav Maga“ pradžiamokslis žmonėms gali padėti pakeisti jų gyvenimus, gali padėti jaustis komfortabiliau, gali nuraminti“.

Visame pasaulyje kovinės sporto šakos sutraukia daugybę žiūrovų, kurie išperka brangiausius bilietus ir su nekantrumu laukia aukščiausio lygio kovos. Tačiau „Krav Maga“ specialistai teigia, kad šiuo metu šios sporto šakos negalima perkelti į kovos arenas.

„Tai nėra sporto šaka, kurioje skaičiuojami taškai ir pelnomi medaliai, tačiau tai kitoks sportas, kuris tau gali padėti išgyventi gatvėje ar ekstremaliose situacijoje. Kodėl tai negali būti olimpinis sportas? - perklausia instruktorius iš Izraelio R. Levis. - Nes mes neturime taisyklių. Tai pagrindinė priežastis. Vienintelė taisyklė – mes kaunamės tam, kad sugebėtume išlikti. „Krav Maga“ tai nėra vien techninės kovos. Tu turi turėti taktiką ir ją sugebėti išpildyti. Turi būti stiprus psichologiškai. Mes neturime oficialių varžybų, tačiau treniruotėse sportininkai praleidžia daugiau laiko nei olimpinių žaidynių dalyviai“.

Būtent, buvę boksininkai, imtynininkai, kitų kovinių sporto šakų atstovai, olimpiniai čempionai ir prizininkai pasirenka „Krav Maga“ sritį, kuri jiems leidžia toliau tobulėti.

„Taip, jie kiekvienas stiprūs savo konkrečioje srityje, tačiau norime padėti žmonėms komfortabiliai jaustis gatvėje, kur būna ir peilių, lazdų, kitų įrankių“, - pasakojo antro dano savininkas R. Levis. - Profesionalūs sportininkai nežino visų niuansų, todėl jiems ir reikia „Krav maga“ pradžiamokslio. „Krav Maga“ skirta ir paprastiems žmonėms, nes yra daugybė būdų, kaip apsiginti įvairiausiomis priemonėmis. Tu nebūtinai turi būti sportiškas, didelis ar labai tvirtas. Tai tinka visiems. Visiems, kurie gali ir nori pažinti savo kūną“.

„Krav Maga“ yra sistema,skirta savęs apgynimui“, - kolegai antrina treneris iš Didžiosios Britanijos ir pirmo dano savininkas J. Bennettas. - Ją sugalvojo Izraelyje ir taikė Rytų Europos regionuose bei antrajame pasauliniame kare. Tai efektyvi sistema, kai reikia save apsaugoti. „Krav Maga“ tinka visiems, nepriklausomai nuo tavo amžiaus ar fizinių pajėgumų. Kiekvienas turi mokėti save apginti“.

„Krav Maga“ kovos menų instruktoriai J. Bennetas ir R. Levis dar kelias dienas bus Lietuvoje, todėl visus kviečia šeštadienį nuo 10.00 iki 17.00 valandos apsilankyti „Impuls“ sporto klubo krepšinio salėje (Savanorių pr. 28, Vilnius), kur visiems pademonstruos pagrindinius kovos elementus, papasakos apie šios sporto šakos atsiradimą bei atsakys į visiems rūpimus klausimus.

Daugiau informacijos galima rasti lietuviškame „Krav Maga“ puslapyje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)