Olimpinės rinktinė kandidatų sąraše - aštuonios pavardės: biatlonininkai Veronika Lagun, Karolis Zlatkauskas, Vadimas Gusevas, slidininkai Aleksejus Novoselskis ir Mantas Strolia, kalnų slidininkas Vitalijus Rumiancevas bei dailiojo čiuožimo atstovai Aidas Reklys ir Tomas Katukevičius.

Potencialių Turino olimpiečių sąrašai sudaryti pagal pasibaigusio žiemos varžybų sezono rezultatus ir patvirtintus atrankos kriterijus. Tik dailiojo čiuožimo pora, intensyviai besirengianti sugrįžimui į didįjį sportą, įtraukta atsižvelgus į Didelio meistriškumo sportininkų rengimo grupės išvadas.

Pagal atrankos kriterijus, į rinktinę patenka sportininkai, šių metų pasaulio čempionate iškovoję ne žemesnę kaip 50-ąją vietą, o jaunimo čempionate patekę į dvidešimtuką.

Kandidatais tapo sportininkai, pasaulio čempionate užėmę ne žemesnę kaip 60-ąją vietą, Europos arba pasaulio jaunimo čempionate - 40-ąją bei planuojantys šiais metais įvykdyti olimpinius normatyvus.

2005 metų olimpinės rinktinės sportininkų pasirengimui žaidynėms bus skirta 525 tūkst. litų, iš kurių daugiausia gaus dailiojo čiuožimo atstovai - 224 tūkst.

Posėdyje buvo išklausytos biatlono, slidinėjimo ir dailiojo čiuožimo federacijų vadovų bei sportininkų rengimo darbo grupės vadovo Algirdo Raslano ataskaitos apie pasibaigusio sezono rezultatus ir problemas.

"Visose sporto šakose, išskyrus čiuožimo porą, olimpiečiais pretenduoja tapti jauni 18-20 metų sportininkai. Tai liudija, jog turime potencialą, tačiau Turine iš jų tikėtis gerų rezultatų yra anksti. Tolesni pasiekimai priklausys nuo darbo", - sakė A.Raslanas.

Jis pažymėjo, kad šiemet žiemos sporto šakų federacijos ėmė dirbti efektyviau, geriau planavo savo veiklą, dalyvavo daugiau varžybų ir pasiekė geresnių rezultatų, nors buvo ir nesėkmių.

Tokią galima vadinti čiuožėjos Gintarės Vostrecovaitės išbraukimą iš olimpinių kandidatų sąrašų, nes sportininkė nustojo tobulėti, o jos rezultatai smuko žemyn.

"Pasirodo, ne viskas žiemos sporte yra taip jau blogai. Tokią išvadą galima daryti iš pasiektų rezultatų analizės, o ne vien iš optimizmo", - pažymėjo LTOK prezidentas Artūras Poviliūnas.

Kalbėdamas apie M.Drobiazko ir P.Vanago siekį sugrįžti ir kovoti dėl aukščiausių vietų, LTOK vadovas pažymėjo, kad jų užsispyrimas ir noras labai džiugina, tačiau reikia numatyti visas aplinkybes, o ypač tai, kad varžovai nebus suinteresuoti pajėgios poros atsiradimu ir gali imtis įvairių užkulisinių manevrų.

Išgirdęs, kad čiuožėjai Kaune treniravosi naktimis, o Vilniuje nečiuožė išvis dėl ledo rūmų vadovo nenoro tartis, A.Poviliūnas sakė, jog ledo problemą reikia spręsti, nes dabartinė padėtis "netelpa į jokius rėmus".

Pasak Lietuvos dailiojo čiuožimo federacijos viceprezidentės Lilijos Vanagienės, pagal Vilniaus ledo rūmų reikalavimus čiuožėjams ledas per mėnesį būtų kainavęs 30 tūkst. litų, o visam pasirengimui būtų reikėję 300 tūkst. litų.

Artimiausiu metu čiuožėjų pora trims mėnesiams išvyks į JAV, kur ledą gaus nemokamai. Juos olimpinėms žaidynėms rengs ne tik buvusi trenerė Jelena Maslenikova, bet ir kitas garsus treneris Igoris Špilmanas. Privalomuosius šokius jie tobulina Vokietijoje pas kitą žinomą trenerį Rostislavą Siniciną.

"Nuo praėjusių metų liepos jie padarė didžiulį darbą, todėl dabar yra kiek pavargę. Tačiau programos jau parengtos, liko tik jų tobulinimas, - sakė L.Vanagienė. - Puikiai suprantame, kad grįžti reikia būnant keliomis galvomis stipresniais".

LDČF viceprezidentės teigimu, visiškam sportininkų pasirengimui reikia per 400 tūkst. litų, todėl šiuo metu vyksta intensyvios rėmėjų paieškos, kad būtų surinkta dar trūkstama suma.

Teisę dalyvauti Turino žaidynėse Lietuvos pora dar turės iškovoti rudenį atrankos varžybose, nes mūsiškiai šį sezoną nedalyvavo jokiuose oficialiuose startuose.

Turino žaidynėse M.Drobiazko ir P.Vanagas planuoja užimti 3-6 vietas.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją