„Etno ISTERIJA!“ – tarptautinis etnografinės muzikos ir menų festivalis Kelmėje, pirmąkart subursiantis Lietuvos ir pasaulio muzikos mylėtojus, įkvėptus pasimatymui su tarptautiniu „Etno HistEria Umeuropa“ stovyklos muzikantų orkestru. Šiemet etnografinės muzikos stovykla, vykstanti  jau dešimt metų persikelia ant ratų – ir muzikiniu karavanu iš Prahos į Umea veža per 40 muzikantųiš daugiau nei dešimties pasaulio šalių.

Liepos 23-24 dienomis Kelmėje vyksiančiame festivalyje laukiami kolektyvai, liaudies muzikantai ir visi, besidomintys tradicine pasaulio muzika ir kultūra.

Kelmės festivalio svečiai - čekų grupė „Fekete Seretlek“ ir „Etno Histeria“ stovyklos įkūrėjas -muzikantas ir lėlininkas - Matija Solce.

Šnekiname „Etno Histeria Umeuropa“ karavano vadovę, smuikininkę Sofia Hogstadius.

-Sofia, papasakokite plačiau apie „Etno Histeria“ bei „Etno Histeria Umeuropa“ karavaną. Kas tai?

-Etno Histeria – etnografinės muzikos iš viso pasaulio stovykla, prieš dešimt metų įkurta slovėnų akordeonisto ir lėlininko Matijos Solce. Stovykla yra įsikūrusi Slovėnijos kalnuose, Histra regione, su lašu smagios isterijos  - yra pritraukusi daugybę muzikantų iš viso pasaulio dalintis savo šalies tradicine muzika, ją perkurti, eksperimentuoti. Ilgus metus aš taip pat stovykloje dirbau vadove.
Tačiau Umea karavanas – tai ne tas pats. „UME“ – kyla iš Umea (miestas šiaurės Švedijoje) pavadinimo, šiemet esančio Europos kultūros sostine. Tai ir mano gimtasis miestas.

Keliaujančios stovyklos idėją brandinome jau daug metų (daugiau apie etno stovyklas čia: www.ethno-world.org). Jų esmė – muzikantai susiburia ir dalinasi vieni su kitais savo šalies tradicine muzika – tam nereikia nei mokytojų, nei vadovų.

Daugelį metų ši svajonė atrodė neįgyvendimama – tiesiog pamišusi idėja! Bet šiemet mano brolis Aton ir aš pradėjome vystyti šią keliaujančios muzikinės stovyklos idėją. Mūsų pradinė mintis buvo keliauti iš Etno Histria Slovėnijoje iki pat Umea šitaip visus stovyklos dalyvius atsivežant į gimtąjį miestą, tačiau planai keičiaisi ir dvidešimt dviejų dienų turą pradėsime Prahoje.

-Keliausite per 6 valstybes, koncertuosite 11 vietų. Kokie koncertai (pasirodymai) jūsų laukia? Ar turite specialią programą?

Taip, mes turime net labai ypatingą karavano kelionės programą – kiekviena turo diena yra suplanuota: numatomos dirbtuvės, susitikimai su vietiniais muzikantais, koncertavimas ir, žinoma, pats važiavimas. Mes labai norėtume susitikti su vietiniais Lietuvos muzikantais, norinčiais mus išmokyti folkloro melodijų, kurias mes galėtume vežtis į tolimesnę kelionę! Na ir žinoma, patys pravesime dirbtuves, kurių metu drauge mokysimės tradicinių etnografinių dainų, kurias atsivešime karavanu. Tiesa, mūsų grupės (karavano) mokymasis tęsis visą kelionės laiką  - tiek iš vietos žmonių/muzikantų, aplankytų kelionės metu, tiek iš vienas kito – šitaip ir paruošime programą paskutiniam koncertui Europos kultūros sostinėj Umea.

-Ar Lietuvoje lankysitės pirmą kartą? Ką esate girdėjusi apie šią šalį?

-Ar esu buvusi Lietuvoje? Kol kas ne, tačiau kelionių metu esu sutikusi keletą daininikų iš Lietuvos ir mane be galo domina lietuvių liaudies dainų atlikimo būdai ir dainavimo stilius. Taip pat mane intriguoja Lietuvos istorija.

-Kuo, jūsų manymu, ypatinga Lietuvos etnokultūra?

-Kiekviena kultūra yra ypatinga, tačiau svarbiausia gerai pažinus tradiciją būti atviram kūrybai. Tad ne veltui pasivadinome histEria- senosios graikų deivės, gyvybės ir kūrybinio chaoso motinos vardu. Susibūrę draugėn iš įvairiausių pasaulio pakraščių mes turime galimybę įvertinti tai, ką su savimi atsinešame ir geriau suvokti savo pačių kultūrą. Kita vertus, pažindamas kitą esi nuolat priverstas mokytis, tobulėti, o tai atneša didžiulį kūrybinį džiaugsmą ir supratimą, jog kultūra yra kuriama čia ir dabar, o savo patirtimi jai suteiki galimybę pasireikšti visuose gyvenimo aspektuose.

-Ką patirs tarptautinio festivalio „Etno ISTERIJA!“ žiūrovai liepos 23-24 dieną Kelmėje? Kodėl verta užsukti į šį renginį?

Kodėl verta užsukti į festivalį? Nes čia kiekvienas taps festivalio dalyviu -  šokiais ir dainomis, muzika ir susitikimais žmonės prisidės prie šventės kūrimo! Nors  Kelmėje, kaip ir kiekvienoje aplankytoje karavanu vietoje, praleisimei nedaug laiko – ne pilną parą - labiausiai laukiame susitikimo su vietiniais žmonėmis, galimybės pabendrauti ir pamuzikuoti su vietiniais gyventojais.

-Paskutinis klausimas. Matija, kodėl reikėtų sudalyvauti „Etno ISTERIJA!“ festivalyje liepos 23-24 Kelmėje? Ko palinkėtum šio festivalio žiūrovams ir dalyviams?

Norėčiau palinkėti būti savimi ir išmoktų kažko naujo –susidraugauti su kitais festivalio dalyviais ar iš arčiau susipažinti su savo ar kitų šalių etnografinėmis vertybėmis.

Tad visų jūsų lauksime isteriškiausiame tarptautiniame etnografinės muzikos ir menų festivalyje Kelmėje liepos 23-24 dienomis!

Išsami informacija apie renginį – Facebook renginio paskyroje.

Renginio organizatoriai – asociacija „Repada“.