Suaugusiųjų pogrupyje, surinkęs 1531 balą bendroje įskaitoje, Lietuvos medkirčių čempiono titulą ir aukso medalį iškovojo panevėžietis Gediminas Stasiūnas.

Visą dieną trukusiame medkirčių čempionate Kupiškyje dalyvavo 23 medkirčiai, kurių jauniausiam buvo tik 17 metų. Vyko 5 rungčių varžybos: natūraliai augančių medžių pjovimo, grandinės keitimo, rąstų, paguldytų ant „ožio“ bei gulinčius pjuvenose ant medinio pagrindo, pjovimo ir šakų genėjimo.

Pirma čempionato rungtis vyko Budrionių miške, kur burtų keliu pasirinkę medžius, dalyviai per 3 minutes juos turėjo nuversti kuo arčiau gairelės, įkaltos už 15 metrų nuo pjaunamo medžio.

„Miške dalyvių laukė viena sudėtingesnių čempionato užduočių, kurios rezultatus lėmė ne tik patirtis ir pasirengimas, bet ir sėkmė traukiant burtus, kokį medį teks nuversti – storesnį ar plonesnį, tiesų ar truputį palinkusį“, - teigė „UAB Husqvarna Lietuva“ techninio centro vadovas Baltijos šalims Aidas Lebeda.

„Šiemetinio čempionato staigmena tapo mūsų kolegijos auklėtinis A. Mockus, kuris prieš keletą savaičių Estijoje vykusiame čempionate jaunių pogrupyje taip pat iškovojo auksą. Jis pademonstravo labai aukštus rezultatus jau pirmoje medžių pjovimo rungtyje“, - pasakojo čempionato vyriausiasis teisėjas ir Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegijos (KMAIK) dėstytojas Arūnas Jurkonis.

Antrą vietą užėmė Povilas Penkaitis, kuris bendroje įskaitoje surinko 1516 taškų. Visi Lietuvos čempionato prizines vietas užėmę dalyviai rungtyse dalyvavo su „Husqvarna“ grandininiais pjūklais.

„Šiemet pirmoje rungtyje nepasisekė daugiamečiam Lietuvos čempionui kupiškėnui Romui Balčiūnui, kurio nupjautas medis nuvirto 1,44 m nuo gairelės ir dėl to jis prarado 144 taškus. Tikėjomės, kad R. Balčiūnui, kuris daug treniruojasi ir atsakingai ruošiasi varžyboms, rungtis savame miške bus sėkmingesnė. Tačiau kitose rungtyse jis pasivijo savo varžovus ir čempionate užėmė 3-ią vietą“, - sakė A. Jurkonis.

Vėliau medkirčių kovos persikėlė į Kupiškio miesto centrinę aikštę, kur stebint gausiam žiūrovų būriui, dalyviai rungėsi dar 4 rungtyse lenktyniaudami, kuris greičiau pakeis grandininio pjūklo grandinę, supjaus rąstus ir nugenės nuo kamienų šakas.

Pasak A. Jurkonio, šiose rungtyse, kur svarbiausias buvo užduoties atlikimo laikas, naujų Lietuvos rekordų pasiekti nepavyko. Įspūdingus rezultatus čia demonstravo svečiai iš kaimyninių šalių: Estijos atstovas greičiausiai pakeitė grandinę, Latvijos medkirtys greičiausiai įveikė kombinuoto rąsto pjaustymo rungtį.

„Kadangi tai Lietuvos čempionatas, svečių iš užsienio rezultatai į galutinę įskaitą nebuvo įtraukti, tačiau mūsų medkirčiams tai suteikė puikią galimybę pakovoti su užsienio atstovais prieš pasaulio čempionatą“, - teigė A. Jurkonis.

Apdovanoti čempionai ir suformuota Lietuvos medkirčių komanda.
Pasak čempionato vyriausiojo teisėjo, po šio čempionato paaiškėjo keturių Lietuvos medkirčių komanda (3 suaugusiųjų ir 1 jaunių atstovo), kuri rugsėjo mėnesį vyks į pasaulio čempionatą Šveicarijoje. Susumavus trijų varžybų, kuriose jau anksčiau šiemet dalyvavo medkirčiai, rezultatus, sudaryta Lietuvos komanda. Į ją pateko: Gediminas Stasiūnas („Medkirtys 2014“ čempionas), Romas Balčiūnas (čempionato „Medkirtys 2014“ III vieta), Gintaras Karpavičius (čempionato „Medkirtys 2014“ – IV vieta), A. Mockus („Medkirtys 2014“ jaunių pogrupio čempionas).

Čempionato „Medkirtys 2014“ nugalėtojams išdalintas net 21 medalis. Atskirų rungčių ir čempionato nugalėtojams buvo įteikti renginio pagrindinio rėmėjo bendrovės „Husqvarna Lietuva“ prizai. Čempionui įteiktas profesionalus „Husqvarna“ grandininis pjūklas, kitų prizinių vietų laimėtojams atiteko kiek mažesnio galingumo grandininiai pjūklai ir žoliapjovės.

Kitus organizatorių prizus – geriausiam jauniui ir geriausiai pirmąją rungtį įveikusiam dalyviui – laimėjo jaunių pogrupio čempionas A. Mockus. Jam atitekto Kupiškio miškų urėdijos medalis iš elnio rago ir Kupiškio miesto savivaldybės įsteigtas prizas – profesionalus kirvis.

Netrukus Lietuvos medkirčių komanda ruoštis pasaulio čempionatui vyks į Estiją, į specialią pasirengimo varžyboms stovyklą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)