Mulčiuoti

Vienas iš populiariausių būdų išsaugoti dirvos drėgmę – užpilti tarplysvius 2 – 3 cm sluoksniu puvenų arba keramzito. Nuo karščio gerai saugo ir pjuvenos: išpurenkite žemę aplink augalus, pabarstykite pelenų, tada užberkite 3 – 5 cm sluoksnį pjuvenų. Po tokiu sluoksniu drėgmė išliks ilgai.

Uždengti popieriumi

Tiks paprastas kartonas. Palaistę tarp lysvių uždėkite kartono, kraštus apiberkite žemėmis. Taip vanduo neišgaruos, liks dirvoje. Kai karštis atslūgs, neskubėkite išmesti kartono – jį galima padėti į kompostą.

Purenti, išravėti piktžoles

Kas kartą palaisčius reikia išpurenti žemę, kai ji kiek pradžiūna. Būtina papurenti po lietaus. Iš išpurentos žemės ne taip greitai išgaruoja drėgmė. Nepamirškite išravėti piktžolių, geriausia – išrauti su šaknimis, nes jos atima drėgmę iš jūsų augalų.

Padarykite pavėsį

Paprasčiausias būdas – padaryti pavėsį, t. y. ištiesti virš daržovių ir augalų medžiagą. Įsmeikite į lysvę kuolelius, ištempkite ant jų maišinį audinį arba seną paklodę.

Tinkamai laistyti

Geriau rečiau, bet gausiai. Laistyti po truputį nenaudinga – vanduo nepasiekia augalų šaknų. Optimalus gylis: daržovių ir gėlių – 50 – 60 cm, medžių ir krūmų – ne mažiau 1 m. Kai vanduo susigeria, pabarstykite drėgną plotą sausa žeme, tada drėgmė ne taip greitai išgaruos. Laistykite augalus saulei tekant arba vakare, nusileidus saulei. Net laibai karštu metu temperatūra laistant turi būti 18 – 20 laipsnių šilumos.

Gaivinkite augalus

Kasdien palaistykite daržą iš žarnos su vandenį paskirstančiu antgaliu – sumažinsite oro temperatūrą. Tik nereikia daryti vandens procedūrą per patį karštį. Geriausiai tokioms procedūroms tinka pirma dienos pusė.


Pamaitinkite žemę

Kad žemė ilgiau išlaikytų drėgmę, prieš sodindami augalus patręškite ją durpėmis, kompostu, puvenomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)