Aplinkosaugininkai akcijos „Automobilį statyk atsakingai“ metu nuo birželio pradžios pradėjo vykdyti reidus. Per praėjusią savaitę Alytaus mieste buvo užfiksuota 10 pažeidimų, iš kurių 8 pažeidėjai jau nubausti baudomis iki 500 litų. Dar du atvejai yra aiškinami.

Žmonės pernelyg atsipalaidavo ir užsimiršo, kad gyvena ne vieni. O statydami automobilius ant pievelių ar pažeisdami atstumus iki vandens telkinių apsaugos juostų, kenkia gyvūnijai ir augalams. Pastebime, kad išaugusios baudos ir tokios akcijos kaip ši padeda kelti žmonių sąmoningumą dėl žalos gamtai“, – kalbėjo J. Janonis.

Alytaus rajono agentūros aplinkosaugininkai reidu metu nustatė žveją, kuris savo automobilį pastatė pažeisdamas atstumą iki Niedulio ežero apsaugos juostos.

„Jeigu būtų žmonių valia, jie galėtų automobiliu beveik įvažiuoti į vandens telkinius. Reido metu pamatėme ir kitų pažeidimų – Bazorų kaime buvo deginamos atliekos. Už tai gyventojai buvo nubausti. Pastebėjome, kad šiemet paežerėse žymiai mažiau šiukšlių. Gal tam reikšmės turi poilsiui prie vandens telkinių nepalankios oro sąlygos. Tačiau norime tikėti, kad žmonių sąmoningumas auga“, – teigė Juozas Žuvininkas, Alytaus rajono agentūros vyriausiasis specialistas.

Aplinkosaugininkai kiekvienais metais tikrina, ar tvarkingai, nekenkiant aplinkai ir gamtai, pastatomi automobiliai, tačiau šiemet pirmą kartą tokio pobūdžio reidai startavo kaip akcija, turinti pavadinimą „Automobilį statyk atsakingai“. Ji bus tęsiama iki rugsėjo 30 dienos. Aplinkos apsaugos pareigūnai į reidą tikrinti, kaip statomi automobiliai, vyks bent kartą per savaitę.