Lie­tu­vos Aukš­čiau­sio­jo Teis­mo tei­sė­jų ko­le­gi­ja ga­lu­ti­ne ir ne­skun­džia­ma nu­tar­ti­mi pa­tvir­ti­no pir­mos ins­tan­ci­jos teis­mo nuo­spren­dį, ku­riuo Uk­mer­gės gy­ven­to­jas Al­gir­das Au­gū­nas už su­ga­din­tą ir pa­keis­tą Sie­sar­ties upės va­gą bei pa­da­ry­tą di­de­lę ža­lą gam­tai nu­teis­tas 75 mi­ni­ma­laus gy­ve­ni­mo ly­gio (MGL) ar­ba 9750 li­tų dy­džio bau­da.
Pareigūnų išvada
Šiais sa­vo veiks­mais nu­teis­ta­sis su­ga­di­no na­tū­ra­lias Sie­sar­ties upės rė­vas, pa­kei­tė upės van­dens ly­gį, dėl grun­to su­py­li­mo ant na­tū­ra­liai nu­sis­to­vė­ju­sios upi­nės te­ra­sos su­nio­ko­jo be­veik 1 hek­ta­rą na­tū­ra­laus kraš­to­vaiz­džio, pa­sta­tęs užt­van­ką už­ter­šė upės va­gą ir su­ga­di­no sen­va­gę.

Jis taip pat tu­rės at­ly­gin­ti ap­lin­kai pa­da­ry­tą ža­lą – be­veik 290 tūkst. li­tų ir su­mo­kė­ti ci­vi­li­nio ieš­ko­vo pa­tir­tas pro­ce­so iš­lai­das – dau­giau kaip 7600 li­tų.

Panorėjo upės savo sklype

Pra­ėju­sių me­tų pa­va­sa­rį Uk­mer­gės ra­jo­no apy­lin­kės teis­mas pri­pa­ži­no, kad A.Au­gū­nas 2009 me­tų va­sa­rą Sie­sar­ties kraš­to­vaiz­džio draus­ti­ny­je esan­čia­me sa­vo že­mės skly­pe, vyk­dė ne­leis­ti­nus že­mės dar­bus: da­vė nu­ro­dy­mą ki­tam as­me­niui vikš­ri­niu eks­ka­va­to­riu­mi iš­va­ly­ti ir gi­lin­ti Sie­sar­ties upės sen­va­gę, tvar­ky­ti jos kran­tus. Tuo­met skly­pe bu­vu­siais ak­me­ni­mis bu­vo pa­tvenk­ta upė, nu­krei­piant da­lį jos van­dens te­kė­ti į sen­va­gę, esan­čią nu­teis­to­jo skly­po te­ri­to­ri­jo­je.

Spe­cia­lis­tai nu­sta­tė, kad iš upės sen­va­gės iš­kas­ta ne ma­žiau kaip 1000 ku­bi­nių me­trų grun­to, ku­ris per­vež­tas į ki­tą skly­po vie­tą. Vė­liau iš­ly­gin­ta­me že­mės skly­pe, Sie­sar­ties upės sen­va­gės šlai­tuo­se ir kran­tuo­se uk­mer­giš­kis už­sė­jo kvie­čius.

„Šiais sa­vo veiks­mais nu­teis­ta­sis su­ga­di­no na­tū­ra­lias Sie­sar­ties upės rė­vas, pa­kei­tė upės van­dens ly­gį, dėl grun­to su­py­li­mo ant na­tū­ra­liai nu­sis­to­vė­ju­sios upi­nės te­ra­sos su­nio­ko­jo be­veik 1 hek­ta­rą na­tū­ra­laus kraš­to­vaiz­džio, pa­sta­tęs užt­van­ką už­ter­šė upės va­gą ir su­ga­di­no sen­va­gę, taip pa­žeis­da­mas Sau­go­mų te­ri­to­ri­jų įsta­ty­mą ir ki­tus tei­sės ak­tus“, - nu­sta­tė par­ei­gū­nai.

Gam­tos ty­ri­mų cen­tro iš­va­dos pa­tvir­ti­no, kad to­kio po­bū­džio dar­bai pa­da­rė po­vei­kį ir van­dens au­ga­lams, pa­blo­gi­nant jų būk­lę, dug­no gy­vū­ni­jai ir žu­vims. Pa­veik­ta­me upės ruo­že sau­go­mų or­ga­niz­mų gau­su­mas su­ma­žė­jo be­veik dvi­gu­bai, o ap­lin­kos są­ly­gos ta­po ne­tin­ka­mos la­ši­šai ir šla­kiui, to­dėl šių žu­vų po­pu­lia­ci­joms pa­da­ry­ta reikš­min­ga ža­la.

Uk­mer­giš­kis iki­teis­mi­nio ty­ri­mo me­tu, vė­liau ir teis­mi­nio nag­ri­nė­ji­mo me­tu tvir­ti­no, kad jo tiks­las bu­vo tvar­ky­ti jam nuo­sa­vy­bės tei­se pri­klau­san­čio že­mės skly­po te­ri­to­ri­ją.