Taigi, štai dešimt dalykų, kuriuos vertėtų pasakyti savo vaikui, kol jo akyse iš viską žinančios mamytės ir tėvelio dar nevirtote nieko nesuprantančia mama ir tėčiu.

1. „Viskas galų gale bus gerai. Jeigu negerai, tai dar nėra pabaiga“.

Dauguma tėvų nuoširdžiai tiki šiais Johno Lennono ištartais žodžiais. Patys tėvai savo gyvenime patyrė daug sunkių akimirkų, tas pats laukia ir jų vaikų. Bet sunkumai verti to. Jie formuoja charakterį ir moko mus gailesčio ir užuojautos. Už kai kuriuos pačius geriausius dalykus gyvenime turėtume būti dėkingi praeityje patirtiems sunkumams... O juk jie pareikalavo labai daug jėgų tuomet, kai juos išgyvenome. Kai kas nors tavo gyvenime atrodo neįmanoma arba jautiesi taip, lyg niekada geriau nebus, žinok, kad vieną dieną į visa tai atsigręši su nuostaba. Tikrai, viskas bus gerai.

2. Visas tas reikalas su narkotikais ir alkoholiu iš tikrųjų susijęs ne vien su narkotikais ir alkoholiu.

Dauguma vaikų išbando ir kvaišalus, ir alkoholį. Vienas vaikas paima cigaretę iš draugo, kuris jam atrodo kietesnis už jį patį, kitas prisigeria draugų vakarėlyje, o trečias patraukia „žolės“, nes kitaip jaučiasi nepritampantis prie taip darančios kompanijos. Tačiau kalbant apie visus šiuos dalykus, esmė štai kokia: tai dar vienas būdas nebūti. O juk būti, suvokti ir suprasti, kas iš tikrųjų vyksta – tai beprotiškai nuostabu. Ir kai bandai atsikratyti to „buvimo nekietu“ jausmo ragaudamas alkoholio ar narkotikų, tas jausmas vis tiek niekur neišnyksta. Šio jausmo nereikia bandyti atsikratyti, su juo reikia susidraugauti ir iškart gyvenimas atrodys kur kas šviesiau. Tačiau jeigu kada nors pajausi, kad nebevaldai situacijos ir žemė slysta iš po kojų, skambink man. Būtinai.

3. Išsiaiškink, kas tau patinka ir tai užvaldyk.

Jeigu praleisi gyvenimą bandydamas save suprasti ir išmėgindamas tai, kas kažkam kitam patinka, jausiesi tikrai nelaimingu. Išbandyk įvairius dalykus, išbandyk viską. Stebėk, kas verčia tave girdėti vidinę muziką ir kas verčia tavo širdį plakti stipriau. Ir būtinai tai daryk. Sužinok apie tai viską, ką tik gali. Surask daugiau žmonių, kuriems tai taip pat patinka. Jeigu švaistysi laiką apsimetinėdamas, jog patinka kažkas, kas tavo nuomone patinka „kietiems“ žmonėms, galiausiai atsidursi vienoje kompanijoje su tau svetimais žmonėmis. Mėgaukis tuo, kas tau patinka ir būk savimi. Ir tada tave sups žmonės, su kuriais turi šį tą bendro.

4. Nebijok daryti klaidas.

Neilas Gaimanas yra pasakęs puikius žodžius: „Jeigu darai klaidas, darai naujus dalykus, išbandai naujus dalykus, mokaisi, gyveni, judi į priekį, keitiesi ir keiti pasaulį“.
Negalime nieko vertingo nuveikti nedarydami klaidų. Nei piešinio nupiešti, nei santykių sukurti, nei karjeros padaryti. Nei gyvenimo nugyventi. Jeigu lauksi tol, kol viską išsiaiškinsi tiek, kad ryšiesi bandyti, tuomet lauksi amžinai. Klaidos nėra nesėkmės. Jos skirtos tam, kad išmoktume.

5. Esi vertas pagarbos.

Tu esi vertas jausti tėvų, draugų, mokytojų, visų, kuriuos sutiksi savo gyvenime, pagarbos. Geriausias būdas užsitikrinti kitų pagarbą – gerbti save. Kalbėk aiškiai ir laikyk iškeltą galvą. Pastovėk už tai, kuo tiki. Rinkis tai, kas verčia tave jaustis gerai. Ir jeigu kažkas tavo gyvenime pasielgė nepagarbiai, išsakyk tai. Jeigu situacija nesikeičia, apribok tokiam žmogui skiriamą laiką ir jo daromą įtaką tau. Mums reikia gyvenime žmonių, kurie kelia mums iššūkius ir su mumis nesutinka. Tik taip šio to išmokstame. Tačiau mes neprivalome būti draskomi žmonių, kurie mūsų negerbia.

6. Pirmas žmogus, kuris atkreips tavo dėmesį, nėra tas „vienintelis“.

Ir turbūt ne antras, ne trečias ir net ne ketvirtas. Žinai, kodėl? Todėl, kad tu esi vienintelis toks. Meilė nėra kažkas kažkur, ką tau gali suteikti kitas žmogus. Meilė jau yra tavyje. Tai ta auksinė mūsų dalis, kuri paverčia mus gyvais žmonėmis. Ir pačio gražiausios akimirkos gyvenime būna tuomet, kai nuoširdžiai susisiejame su žmogumi, kuriuo dalijamės meile. Tačiau niekada nepamiršk pirmiausia mylėti save. Kai pradedi mylėti ir gerbti save, tuo kur kas geriau gali apdovanoti ir kitus. Savo gyvenime sutiksi daugybę nuostabių žmonių ir tikiuosi, kad bent kartą sutiksi tą ypatingą, su kuriuo galėsi nuoširdžiai dalinti meile ir jausti partnerystę. Kol tai nutiks, įsimylėk savo paties gyvenimą, nes niekas kitas to už tave nepadarys.

7. Romanas – puikus dalykas, bet tai nėra tas pats, kas meilė.

Seksas su žmogumi, kurį myli – nuostabus dalykas. Tavęs laukia pirmieji bučiniai, kai per kūną eis elektros srovė, o galvoje suksis mintys: „Dievulėliau, aš myliu jį“. Tačiau iš tikrųjų... tau tik patiko bučinys. Tu sutiksi žmogų ir pasijusi taip, lyg romantiniame filme, tačiau tai iš tikrųjų tėra tik neįtikėtina chemija. Tu išbandysi šią gyvenimo pusę su žmonėmis, kurie nebus jame ilgai, bet tai nėra blogai. Gyvenimas – tai visa eilė istorijų ir tai, kaip mūsų istorijos susikerta, yra tiesiog nuostabu. Kartais žmonės atsiranda mūsų gyvenime ištisai istorijai. O kartais tik vienam skyriui. Tik drąsus žmogus supranta, kad skyrius jau baigėsi ir grakščiai paleidžia.

8. Geranoriškumas visada yra tinkamas atsakas.

Kai suaugsi, pamirši daugybę dalykų, kurie atrodė tokie svarbūs mokantis mokykloje ir vėliau. Nebeprisiminsi savo pažymių vidurkio. Žvelgsi į savo senus klasės draugus „Facebook“ sienoje ir nebesuprasi, kodėl vienas jų tave kadaise varė iš proto. Vartysi jaunystės nuotraukas ir galvosi, kaip galėjai šitaip nusikirpti plaukus. Tačiau niekada nepamirši žmonių, kurie tau buvo geranoriški, kurie tau padėjo tuomet, kai jauteisi įskaudintas, kurie tave mylėjo net ir tada, kai jauteisi nemylimas. Būk tokiu žmogumi savo draugams.

9. Tėvai nežino visų atsakymų, bet jie visada pasirengę išklausyti.

Maži vaikai galvoja, kad tėvai žino visus atsakymus, tačiau vaikui augant tam ateina galas. Ir gerai. Viena geriausių dovanų, kurią tėvai gali padovanoti savo vaikui, nėra jų išmintis, tai supratimas, kad suaugę žmonės nėra statiški, jie taip pat auga. Jie mokosi. Kai jie supranta, kad vienas metodas neveikia, jie ieško kito, paskui išbando trečią. Tikroji branda leidžia atsisakyti to, kas neveikia. Tikroji branda – būti atviru kažkam kitam. Tu darysi savas klaidas ir surasi savus atsakymus, o kol viską atsirinksi, visada būsiu pasirengęs tave išklausyti.

10. Niekada nevėlu gyventi gyvenimą, kuriuo verta didžiuotis.

Jeigu nieko daugiau iš manęs neišmoksi, išmok štai ką. Nėra tokios amžiaus ribos, kurią priėję nebegalime keisti savo gyvenimo. Įstrigimas netikrame ir tau nepriimtiname gyvenime – tragiškas laiko švaistymas.

F. Scottas Fitzgeraldas pasakė puikiai: „Dėl ko tai verta: niekada ne per vėlu, arba, mano atveju, per anksti, būti tuo, kuo nori būti. Nėra laiko ribos, sustok, kada tik nori. Gali pasikeisti ar likti toks pats, čia nėra jokių taisyklių. Galime iš viso to padaryti geriausią ir blogiausią. Viliuosi, kad tu padarysi geriausią. Ir aš viliuosi, kad matysi dalykus, kurie tave jaudins. Viliuosi, kad jausi tai, ko niekada anksčiau nejautei. Viliuosi, kad sutiksi žmones, kurių požiūris kitoks. Viliuosi, kad nugyvensi gyvenimą, kuriuo didžiuosiesi. Jeigu suprasi, kad taip nėra, viliuosi, kad tau pakaks drąsos pradėti viską iš naujo“.

Ir pabaigai, pats svarbiausias dalykas, kurį turite pasakyti savo jau nebemažam vaikui: „Aš tave myliu. Eik ir daryk savo klaidas bei pamilk savo gyvenimą...“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)