Kelių eismo taisyklėse (KET) sakoma taip: „Specialiųjų transporto priemonių vairuotojai gali važiuoti su įjungtais mėlynais ir (ar) raudonais (arba tik mėlynais) žybčiojančiais švyturėliais ir (ar) specialiaisiais garso signalais tik tuo atveju, kai tai būtina gelbėti žmogaus gyvybę, sveikatą ar turtą, užtikrinti viešąją tvarką, sulaikyti įtariamus padarius teisės pažeidimą asmenis vairuotojai, važiuodami kelyje su įjungtais mėlynais ir (ar) raudonais (arba tik mėlynais) žybčiojančiais švyturėliais (kurie turi būti matomi 360º kampu) ir (ar) specialiaisiais garso signalais, gali nepaisyti šių taisyklių reikalavimų ir pasinaudoti pirmenybe tik tuo atveju, jeigu tai nepakenks eismo saugumui ir tik tada, kai įsitikina, kad jiems duodamas kelias“.

Aš visiškai suprantu policijos pareigūnus, ugniagesius gelbėtojus, greitosios pagalbos medikus, jie tikrai skuba į įvykio vietą ir be reikalo nesinaudoja suteiktomis privilegijomis, leidžiamomis ir KET.

Vis dėlto, man iškilo didelis klausimas dėl pirmųjų valstybės asmenų - kaip ir kam jie naudoja švyturėlius ir ar jie būtini? Teko ne kartą matyti kaip vienas iš tokių kortežų net žiemą važiuoja autostrada užėmęs abi juostas su įjungtais švyturėliais, gerokai viršydamas leistiną greitį, ir priversdamas kitus eismo dalyvius trauktis iš kelio į šalikelę.

Ar jiems būtina taip elgtis kelyje ir ne tik kelti pavojų kitiems vairuotojams, bet ir patiems politikams? Juk automobilis, važiuodamas didelių greičiu, tampa sunkiau valdomas, o ir negalime garantuoti, kaip vienoje ar kitoje situacijoje pasielgs aplinkiniai. Ar iš tiesų kas pasikeis, jei politikas atvažiuos keliomis minutėmis vėliau, bet saugiai, nekeldamas pavojaus apinkiniams?

Juk jie negelbėja žmogaus gyvybės, jie neužtikrina viešosios tvarkos, nesaugo žmogaus turto. Galima būtų sakyti, kad taip važiuojama, nes neva gresia pavojus šiems asmenims, bet pažvelgus į pasaulinę praktiką, kiek tų realių pavojų buvo iš tikro? Manau, kad važiuodami dideliu greičiu patys saugos darbuotojai vadovus pastato į nesaugią poziciją.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!