Mados kulto, madingumo stoka ir pasaulio ignoravimas, savęs išreiškimas, į pagalbą pasitelkus paplūdimio madas, australus pavertė nemadingais. Australai neseniai pradėjo domėtis, kas madinga ir kaip madingai gyventi. Tačiau sunkoka pamatyti teigiamus pokyčius.

Melburno mados festivalis - ne mados savaitė, o greičiau festivalis, kuriame su mada ir tendencijomis čia sudėtinga. Organizatorių požiūris į madą, dalyviai – negalima net lyginti su Milano, Londono ar Berlyno mados savaitėmis. Visą savaitę buvo įdomu matyti, kas vyksta australų mados padangėje, bet tokios nuobodžios, beveidės mados jau seniai neteko matyti. Suprantu, kad dizaineriams yra sunku diktuoti mados tendencijas, kurios yra ignoruojamos ir sukurtų drabužių niekas neperka. Atrodo, kad mados renginiai organizuojami tik tam, kad užsidėtum pliusą. Kuomet komercijos yra per daug, mada tampa labai nuobodi. Nors australai turėtų būti vieni iš lyderių, viskas atrodo kaip praėjusio sezono kopijos.

Melburne gyvenantys dizaineriai spiečiasi Didžiojoje gatvėje ir nori atrodyti taip puikiai, kad užmiršta, jog australiškas mados supratimas yra labai toli iki itališko, pracūziško ar angliško. Turėjau galimybę pakalbinti kelis iš garsių dizainerių. Įsiminė vienos iš žinomiausių dizainerių - Lisos Barron - žodžiai. Drabužių kūrėja aiškino, kad tekstilės industrija Australijoje seniai mirusi. Pasak L. Barron, kailio, vilnos turėtų būti labai daug. Australai dievino natūralumą, nes ilgą laiką gyveno uždarai. Prie pasaulio jie priartėjo labai neseniai. Kaip šalis dėka savo išteklių ir rinkos uždarumo sugebėjo sublizgėti ekonomiškai ir nepajusti pasaulinių krizių. Kalbinta menininkė tikino, kad tai nepadėjo dizaineriams išgyventi ir nemažai jų pasitraukė iš verslo neatlaikę elektroninės prekybos privalumų.

Mados festivalyje Melburne gausu seminarų, pokalbių kultūrinėmis temomis. Šis renginys atidarė rudens sezoną. Tačiau nei raudonas kilimas, nei keisti renginio rėmėjai, ar bandymas prisikviesti garsias australų manekenes iš viso pasaulio nepadėjo pakeisti nuomonės apie beveidę australišką madą.

Melburno mados festivalis - pro Ž. Grigaičio objektyvą:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (119)