Apie šią problemą ir kalbamės su Kauno klinikos „Bendrosios medicinos praktika“ odontologijos skyriaus suaugusiųjų gydytoja ortodonte Giedre Trakiniene.

- Kodėl šiuo metu mes matome daugybę žmonių aplinkui, kurie nešioja breketus ar kitas dantų korekcijos priemones?

- Mes gyvename XXI amžiuje, kuomet ne tik technologinis medicinos lygis yra toli pažengęs, bet ir patys pacientai yra globalūs, išsilavinę, jie domisi medicinos naujovėmis ir savo sveikatos problemų sprendimu. Todėl šiandien ortodontinis gydymas yra prieinamas ne tik pramogų pasaulio žvaigždėms, bet ir paprastam žmogui.

Šių dienų medicinoje net ir pats ortodontinis gydymas yra platesnė sąvoka, nei vien kreivų dantų tiesinimas. Ortodontinis gydymas reikalingas, kai yra prasta šypsenos estetika dėl kreivų dantų, kai yra blogas sukandimas, kai sunku sukramtyti maistą dėl netaisyklingai kontaktuojančių dantų.

Kartais tai yra kaip pagalbinė priemonė prieš atliekant dantų protezavimą, pvz., kai reikia padaryti tam tikro dydžio tarpą dantų protezui, nes gretimi dantys yra pakrypę ar išilgėję.

- Kas yra suaugusiųjų ortodontinis gydymas ir kokias procedūras jis apima?

- Suaugusiųjų ortodontinis gydymas yra ištisas gydymo procesas, kuris vyksta bendradarbiaujant įvairiems gydytojams:

odontologas paruošia burnos ertmę prieš dantų tiesinimą, o baigus ortodontinį gydymą atlieka estetinį plombavimą, jei šis būtinas;

burnos higienistas padeda kontroliuoti higieną tų pacientų,

periodontologai esant būtinybei, gydymo pabaigoje koreguoja dantenų kontūrą, gali susilpninti periodonto raiščio skaidulas;

burnos chirurgai traukia dantis, atidengia kaule gulinčius (retinuotus) dantis;

implantologai sriegia specialius mikroimplantus, kaip papildomą atramą dantims;

veido – žandikaulių chirurgai padeda ortodontams atstatyti sąkandį, kai vien dantų padėties keitimu neįmanoma atlikti kokybiško gydymo. Ortognatinės chirurgijos dėka yra koreguojami didesni žandikaulių vystymosi sutrikimai suaugusiems pacientams, kurių augimas yra pasibaigęs;

ortopedinės odontologijos specialistai, baigus dantų tiesinimą, kartais koreguoja dantų dydžio, formos, spalvos ar skaičiaus anomalijas įvairių rūšių protezais.

- Ką reikia žinoti pacientui, prieš pasirenkant ortodontinį gydymą bei specialistus?

- Kiekvienas ortodontinio gydymo atvejis yra individualus, todėl gydymo metodai ir priemonės kiekvieną kartą gali būti skirtingos ir skirtingai efektyvios. Ir šioje vietoje ypatingai svarbi yra patyrusių gydytojų komandos kompetencija ir patirtis.

Yra daugybė atvejų, kai ortodontinis gydymas iš viso yra negalimas: esant labai blogai burnos higienai, agresyviai periodonto patologijai, generalizuotai patologinei šaknų rezorbcijai, emalio – dentino displazijoms; kai pacientas yra alergiškas gydymui naudojamoms medžiagoms; pacientams, turintiems rimtą psichinę negalią ar sergantiems kai kuriomis bendrinėmis ligomis (pvz., epilepsija).

- Kokie yra ortodontinio gydymo metodai?

- Dažniausiai yra naudojamos ortodontinės plokštelės ir breketai. Ortodontinės plokštelės – tai išimami plastmasiniai aparatai, naudojami dantų tiesinimui. Plokštelės nešiojamos visą parą ir išimamos tik valgant ir valantis dantis.

Breketų sistema – tai nenuimami ortodontiniai aparatai. Breketai fiksuojami ant dantų paviršiaus visam gydymo laikui ir nuimami jam pasibaigus. Mes siūlome įvairius breketų tipus, kurie parenkami atsižvelgiant į norimą pasiekti rezultatą bei paciento poreikius.

- O ką patartumėte pacientams, kurie bijo, jog breketus ar plokštelę matys aplinkiniai ir tai sukels pacientui psichologinį diskomfortą?

- Šiuolaikinės ortodontinio gydymo priemonės yra patogios, beveik nepastebimos ir nesukelia didelio diskomforto. Pacientams pageidaujant, galime pasiūlyti šiuolaikiškų skaidrių ar liežuvinių breketų, kurie beveik nepastebimi.

- Kokiame amžiuje galima pradėti ortodontinį gydymą ir ar yra amžiaus riba iki kada galima jį taikyti?

- Naujausių technologijų dėka ortodontinį gydymą galima pasiūlyti įvairaus amžiaus pacientams, todėl vis daugiau suaugusiųjų, kurie vaikystėje negalėjo pasigirti tiesiais dantimis, apsilanko pas ortodontą tam, kad šypsena taptų graži.

- Kiek trunka gydymas?

- Gydymo trukmė paprastai svyruoja nuo 1,5 iki 2,5 metų.

- O čia jau kas antras pacientas vyras greičiausiai pasakytų – „labai ilgai“!

- Šis laikas netruks praeiti, nes visi esame užsiėmę, veiklūs, paskendę darbuose, ir laikas šiuolaikiniam žmogui bėga itin greitai, o rezultatas džiugins visą likusį gyvenimą. O svarbiausia – per keletą metų išsprendžiama visą gyvenimą pacientą kamavusi problema. Tad prireiks tik trupučio kantrybės, o visą kitą darbą atliks gydytojai profesionalai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)