Teisingas maisto gaminimas, visų komponentų sujungimas ir skonių išryškinimas yra nauja banga, kuri kaip ir banglenčių sportas, nėra lengvai perprantama.

Australiško sporto kultas ir masinis judėjimas – tai viena iš sudėtinių australiško gyvenimo būdo dalių. Valgymas ir vyno vartojimas yra kaip sporto šaka: tiek ruošiant maistą ant grotelių, tiek sukantis virtuvėje reikia nueiti tam tikrą kelią, kad mėsa ar žuvis būtų skani ir gerai iškepta ar paruošta.

Kas paskatino domėtis ir vertinti?

Per pastaruosius 6 mėnesius visi mano aplankyti renginiai Australijoje baigdavosi maisto ir vyno ragavimu ir jo vertinimu: Melburno žirgų lenktynės, atvirojo Autralijos teniso čempionatas, Peterio Jenseno verslo klubo atidarymas, Polo sezono atidarymas. O kur dar madų  šou, pristatymai, meno galerijų, parodų atidarymai ar koncertai po atviru dangumi.

Visų šių renginių metu kalbama ne tik apie pinigus, verslą, užimamą padėtį, bet ir apie maistą, vyną ir gerą nuotaiką. Šių renginių metu teko susipažinti su kulinarijos žvaigždėmis: Mattu Prestonu, Marku Bestu ir Veronica Zahra. Tai žmonės, kurie diktuoja virtuvės madas ir yra pripažinti virtuvės virtuozai ir vertintojai.

Tradicinė autrališka virtuvė remiasi britiška virtuve dėl istoriškai susiklosčiusių aplinkybių. Emigrantai iš įvairių pasaulio šalių atsivežė ir savo kulinarinį paveldą. Pavyzdžiui, į žemyną atvykę lietuviai prisidėjo prie bulvinių patiekalų populiarinimo Australijoje.  

Kulinaras Mattas Prestonas išskiria 5 nacionalinius australiškus patiekalus: jūros gėrybių salotos, tikrasis mėsainis su burokėliais, įvairios dešrelės, keptos ant grotelių, žuvis ir skrudintos bulvytės, moliūgų sriuba. Jie yra labai populiarūs Australijoje, nors kai kurie iš jų gali pasirodyti ne australiški, o britiški. 

Jo teigimu, kiekvienas patiekalas yra skanus, jei jis yra gerose rankose ir nepersistengta jo įdėti į rėmus, kuriuose jis netinka. Jam pritaria ir Markas Bestas, didėjanti konkurencija ir australiško skonio keitimasis: nuo paprasto iki vertinamojo, – priverčia virtuvės virtuozus galvoti, kaip ir kada keisti savo restoranų meniu ir kuo sudominti išrankiuosius lankytojus, kad jie neliktų nusivylę ir visada noretų sugrįžti. Kiekvienas virtuvės šefas taip pat patvirtino, kad turi labai atsakingai žiūrėti į vyno specialistų pasiūlymus, kokius putojančius ir paprastus vynus reikia derinti prie siūlomų patiekalų. Šalia maisto kulto egzistuoja ir australiško vyno kultas. Vynas, kaip kraujas kūnui, prie maisto jis būtinas, nes bet jo neatsiskleis pagaminto maisto skonis. 

Vynuogynai čia, Australijoje, užima šimtus tūkstančių hektarų dirbamos žemės Australijoje. Vyno eksporte dominuoja 5 pagrindinės vynuogiu rusys: Shiraz, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon Blanc. Sunku patikėti, bet Australijoje yra 2572 sertifikuoti vyno gamintojai, kurie gamina puikios kokybės vyną, nors ne visi jie eksportuoja į užsienio šalis. Pirmoji, kuri perka didelį kiekį australiško vyno, yra D. Britanija, antroje vietoje – JAV, trečioje – Kanada. Sparčiai auga vyno pardavimai Kinijos rinkai.

Stulbinantis pasiūlymas

Norėdamas įvertinti savo jėgas maisto gaminimo ir pateikimo srityje priėmiau pasiūlymą iš Veronicos Zahra, „Jacob’s Creek“ išskirtinio VIP restorano šefės, pabūti jos padėjėju ir 3 dienas praleisti jos vadovaujamame restorane. Teko susidėti daiktus labai greitai ir išskristi iš Melburno į Adelaidę, į Baroso slėnį, kur tarp vynuogynų yra įsikūręs šis išskirtinis restoranas.

Praleisti tokios progos aš negalėjau niekaip. Tokios pamokos kainuoja labia brangiai. Norint išmokti tam tikrų subtilybių iš geriausių kulinarų, gali tekti pakloti apie 1000 dolerių už dieną.

Gautas pasiūlymas mane suviliojo, bet buvo ir reikalavimas papasakoti apie lietuvišką virtuvę. Man labia padėjo iš Lietuvos atsivežtos maisto gaminimo knygos, mamos receptai ir pačio sugebėjimas improvizuoti, bet vienas klausimas mane išvertė iš kojų. Veronika paprašė, kad aš papasakočiau, kaip gaminamas lietuviškas šakotis, nes ji žino vokiško šakočio receptus.

Išskirtinio valgiaraščio sudarymas

Po ilgoko pokalbio su Veronica Zahra buvo nuspręsta ruošti 4 patiekalų pietus su specialiu vynu iš „Jacob’s Creek“ vyninės. 20 žmonių grupė turėjo vertinti įvairius vynus ir VIP restorano valgiaraštį. Tie žmonės buvo specialistai ir maisto žinovai, o restoranas yra atidaromas tik suderinus iš anksto. Jis nėra prieinamas žmonėms iš gatvės. Rezervuoti vietas jame reikia prieš mėnesį ir laukti patvirtinimo.

Vakarienę sudarė Tasmanijos lašišos užkandėlės, jūros gėrybių salotos, avienos kotletai iš Kengūrų salos ir mažieji jautienos šonkauliukai su burokėlių salotomis.

Prie visu patiekalu buvo patiekti skirting. Visi jie buvo išbandyti prieš  tai – įvertinta, koks bus maisto ir vyno santykis ir skonio išraiška.

Jei jūs norėtumėte tokios vakarienės, tada tektų pakloti nuo 500 dolerių už vieną asmenį. Bet prieš tai reikia atskleisti, kas jūs toks, iš kur esate ir kokio maisto norite pabandyti ir kokius vynus mėgstate, nes vakarienė ar pietūs yra gaminami jums ir viskas yra personalizuota.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (181)