Venų sienelės nusilpsta, pasidaro neelastingos ir labai trapios. Po oda esančios kraujagysės net po silpno sutrenkimo kietu daiktu lengvai traumuojamos. Per mikroskopinius įtrūkimus kraujas patenka į audinius ir susiformuoja mėlynė.

Stenkitės daug vaikščioti

Norėdamos išvengti šios ligos, privalote rūpintis kojomis. Visų pirma reikia judėti. Venų sistemos darbui itin naudinga lipti laiptais. Todėl stenkitės kuo rečiau naudotis liftu. Taip pat ir viešuoju transportu ar automobiliu. Be pasivaikščiojimo pėsčiomis, venas stiprina įvairios ritminės apkrovos - bėgimas, plaukimas, važiavimas dviračiu ar slidinėjimas.

Kartais padeda masažas

Dažniausiai varikozė gresia žmonėms, kuriems tenka visą dieną praleisti stovint. Poilsio minutę patartina pasėdėti užkėlus kojas aukščiau, pavyzdžiui, ant stalo. Tokia poza sumažina venų krūvį ir palengvina kraujo apytaką.

Jeigu išoriškai liga pasireiškia tik sutrūkinėjusių kapiliarų tinkleliais-voratinkliais, galima daryti masažą. Atsargiai, švelniai ir būtina naudoti drėkinamąjį kremą, kad neatsirastų naujų mėlynių.

Iš pradžių reikia glostyti ir masažuoti kojas nuo kelių kirkšnių link. Paskui blauzdą (pradedant iš apačios), paskiausiai - atskirai visus pirštus. Nuo pirštų į viršų reikia trinti išorinę pėdos dalį. Vėliau - sukamaisiais judesiais padą ir kulną. Paskiausiai reikia energingai įtrinti blauzdinį pėdos sąnarį.

Dirbdami sėdimą darbą stenkitės, kad kūno laikysena būtų taisyklinga. Nesikūprinkite, neįtempkite pečių ir stenkitės nekryžiuoti kojų. Visa tai trukdo kraujotakai. Kas dvi tris valandas būtina pramankštinti kojas. Aišku, geriausia pasivaikščioti. Blogiausiu atveju, pajudinkite jas sėdėdami. Pavyzdžiui, sėdėdami ant kėdės ištieskite kojas, pasukiokite pėdas. Vėliau pastatę kojas ant grindų šiek tiek pakelkite kulnus ir atsistokite ant pirštų galiukų. Atsiremkite kulnais ir užrieskite į save pirštus. 15-20 kartų iš eilės kiekvieną koją perstatykite nuo kulno ant pirštų.

Būtina patogi avalynė

Jeigu pastebite pirmuosius ligos požymius, itin daug dėmesio skirkite avalynei. Ji turi būti kuo patogesnė. Šiuo atveju netinka nei aukšta pakulnė, nei plokščias padas. Teks rinktis maždaug per vidurį. Peržiūrėkite ir rūbų spintą: tiek viršutiniai, tiek apatiniai ankšti drabužiai gali trikdyti normalią kraujo apytaką. Kojinės iki kelių ir trumpos kojinytės su gumytėmis taip pat netinka.

Ką reikėtų daryti:

• Mūvėti elastines kojines ir pėdkelnes;
• batų kulnas neturėtų būti aukštesnis nei 6 centimetrai;
• ilsėdamiesi kojas pakelkite 15 centimetrų aukščiau širdies lygio;
• mažiau kaitinkitės saulėje, geriau ilsėkitės pavėsyje;
• naudingos sporto šakos: ėjimas, bėgimas, plaukimas, dviratis, slidės;
• valgykite daugiau vaisių, daržovių, grūdinių ir augalinių produktų;
• išgerkite reikiamą kiekį vandens. Suaugęs žmogus per dieną turi išgerti du tris litrus skysčių, ypač kai karšta;
• stenkitės nedėvėti drabužių, varžančių pečių ir klubų srityje;
• stenkitės dažniau lipti laiptais, o ne kilti liftu. Tai teigiamai veikia venų funkcionavimo sistemą;
• sėdėkite tiesiai, nekryžiuokite kojų. Geriausios kėdės ir krėslai- su kieta sėdimąja dalimi;
• netampykite sunkių nešulių. Apsipirkdamos naudokitės vežimėliais produktams;
• atsisakykite karštų vonių. Kojas plaukite šaltame vandenyje. Nesiplės venos ir palengvės kraujotaka;
• saulė naudinga, bet jos karštis apsunkina venų sistemos darbą. Todėl rinkitės poilsį pavėsyje. Stenkitės dažniau pabėgioti po šaltą vandenį.

Pratimai

1. „Atsiremkite abiem rankom ir laisvai kvėpuodamos pasistiebkite ant pirštų galų, po to nusileiskite ant kulnų.

2. Sėdėdamos ant kėdės suglauskite kojas ir paeiliui kelkite kojas nuo pirštų galų ant kulnų.

3. Pečių aukštyje rankomis atsiremkite į sieną. Pasistiebkite ant pirštų galų ir nusileiskite.

4. Įkvėpdamos pakelkite rankas aukštyn ir pasistiebkite, o iškvėpdamos nusileiskite ant pėdų.