„Šiuo metu ji (alkoholio situacija, red.) yra fragmentiška, akivaizdu, kad alkoholio licencijų išdavimo skaičius peraugo bet kokio sveiko proto ribas. Mes šiandien turime virš 19 tūkstančių išduotų licencijų, kitaip sakant, įvairių prekybos taškų, kioskų, prekiaujančių alkoholiu tiek, kiek tik jie nori. Tokie skaičiai yra šiurpinantys“, - sakė V. P. Andriukaitis.

Pasak ministro, praėjusiais metai alkoholio vartojimas išaugo dar labiau, ypač tai pasimatė paauglių tarpe. Taip pat išaugo apsinuodijimų bei ankstyvų mirčių skaičius.

Kone didžiausią susidomėjimą turėtų sukelti siūlymas mažinti promilių kiekį vairuotojų kraujyje, t.y., padaryti taip, kad nebūtų galima gerti iš viso. Nors teigiama, kad kartais promilių organizme gali atsirasti ne tik dėl alkoholio, bet nuo kokių nors vaistų, sveikatos apsaugos ministras netiki tokiais dalykais ir aiškina, kad tokie vairuotojų teiginiai yra nerimti, o tokių atvejų gali būti tik vienas kitas.

„Akivaizdu, kad Lietuvoje gėrimo tradicija ir girtuokliavimo kultūra yra labai baisi. Išgėrus vieną taurelę, nemaža dalis žmonių išgeria ir antrą, ir trečią. Ką rodo įvykiai keliuose? Didžiausia dalis nelaimių yra neblaivių vairuotojų arba kitų neblaivių transporto eismo dalyvių“, - tikino ministras.

„Neblaivių vairuotojų nelaimės yra tragiškai skaudžios: ne tik mirtys, ne tik suluošinti gyvenimai ir t.t. Mūsų girtavimo kultūra ne vokiečių ir ne britų, kur vyrauja kiti kultūriniai mechanizmai ir girtuokliavimo tradicijos iš viso nėra“, - sakė pašnekovas.

„Mūsų dalis visuomenės neturi jokių stabdžių“, - apie išvardintų sankcijų reikalingumą kalbėjo V. P. Andriukaitis.

Visą laidos įrašą galite išgirsti čia: