Nesudomino beveik 2 mln. litų

Pernykščio gruodžio pabaigoje AEEDA per CPO paskelbė viešąjį rangos darbų konkursą renovuoti Statybininkų gatvės 18 namą. Pradinė renovacijos kaina, vadovaujantis investiciniu projektu, buvo beveik 419 tūkst. litų. Konkursas patyrė fiasko neatsiradus nė vieno pirkėjo.

Sausio pirmomis dienomis agentūra per minėtą organizaciją vykdė viešąjį pirkimą Likiškėlių gatvės 36, 38 ir 40 daugiabučiams nustatant pradinę 1 mln. 336 tūkst. litų pradinę kainą. Tačiau vėlgi atsitiko taip pat – neatsirado nė vieno norinčiojo atlikti šių namų atnaujinimą.

Statybų bendrovių nesudomino darbai beveik už 2 mln. litų. Alytiškiams tolsta valstybės žadama pagalba atnaujinant savo būstus – renovacijos išlaidų padengimas 40 proc.

AEEDA direktoriaus Prano Jaciunsko teigimu, tokia padėtis susiklostė dėl dviejų pagrindinių priežasčių – Lietuvoje į daugiabučių renovacijos rinką vienu metu pateikta per daug namų, apie 800, statybų įmonės dėl darbo jėgos stygiaus nepajėgios atlikti statybų rangos darbų.

AEEDA, įkurta Dzūkijos sostinėje daugiabučių namų renovacijos programai vykdyti, dabar svarsto galimybes pasinaudoti praėjusių metų pabaigoje Vyriausybės pakeista renovuojamų namų rangos darbų pirkimo tvarka ir viešuosius pirkimus vykdyti pati. Nepakeitus minėtos tvarkos konkursai galėjo būti vykdomi tik per CPO.

Pirmuoju etapu Alytaus mieste turi būti renovuota 18 daugiausia šilumos energijos sunaudojančių daugiabučių. Jiems pernai AEEDA ir miesto savivaldybės iniciatyva parengti investiciniai projektai. Pastaruosius beveik už 29 tūkst. litų parengė Kauno individualioji įmonė „Juratoriai“.

Šiuo metu agentūra per CPO ieško 31 miesto daugiabučio renovacijai reikalingų investicinių projektų rengėjų. Tačiau taip pat nesėkmingai kaip statybos rangos darbų vykdytojų. Projektų rengėjų neatsirado net trijuose konkursuose. Pasak P.Jaciunsko, tikėtina, kad vienam projektui parengti nustatyta per maža kaina – 1 tūkst. 915 litų.

Investicinių projektų parengimo konkursus toliau ketina organizuoti savivaldybė padedant agentūrai.

Pirmas nusivylimas – spalį

AEEDA pirmus daugiausia šilumos energijos sunaudojančių šešių daugiabučių namų renovacijos darbų konkursus per CPO surengė pernykščio spalio pabaigoje. Tada rangovai parinkti iš Alytaus ir Prienų.

Tačiau sutartys su jais nepasirašytos dėl pasiūlytų per didelių renovacijos darbų kainų, su kuriomis nesutiko renovuotinų daugiabučių bendrijos. Dėl nepasirašytų sutarčių agentūra net buvo išmesta iš CPO. Mat taip elgtis pagal viešųjų pirkimų organizavimo per pastarąją Ūkio ministerijos kuruojamą organizaciją tvarką nebuvo galima.

Siekiant Alytuje nestabdyti daugiabučių renovacijos, vėliau agentūra, kaip perkančioji organizacija, į CPO grąžinta.

Dabar akivaizdu, kad ir į CPO grąžintai AEEDA pirkimai per šią organizaciją būsimai daugiabučių renovacijai naudos kol kas neduoda.