Pirmadienį bendrovė paskelbė, kad „Estonian Air“ skrydžiai Vilnius-Berlynas bus vykdomi iki šių metų gruodžio 15 dienos imtinai, o Vilnius-Amsterdamas – iki 2014 metų sausio 6 dienos imtinai. Toks sprendimas priimtas atsižvelgiant į tai, kad „Estonian Air“ nutraukia sutartinius įsipareigojimus su skrydžių bendrove „Air Lituanica“.

„Air Lituanica“ informuoja, kad nuo šių metų gruodžio 6 dienos vykdys skrydžius į Berlyną savarankiškai, o Amsterdamo maršruto atgaivinimas yra įmonės planuose, tačiau konkrečios skrydžio datos pradžios dar nėra.

Už bilietus į „Estonian Air“ skrydžius Vilnius-Berlynas, turėjusius įvykti po gruodžio 15 dienos, ir į skrydžius Vilnius-Amsterdamas, turėjusius įvykti po 2014 metų sausio 6 dienos, pinigai bus grąžinami. Pinigų grąžinimo procedūra turi įvykti bilieto galiojimo metu, t. y. per vienerius metus po biliete nurodytos išvykimo datos.

Į bendrovės „Estonian Air“ skrydžius šiuo metu laipinami tik keleiviai, turintys „Estonian Air“ ir partnerių oro bendrovių („KLM“, „Delta“, „Hahn Air“) bilietus.

„Air Lituanica“ skelbia, jog jeigu keleiviai norės įsigyti bilietus į Berlyną „Air Lituanica“ reisu, jie tai galės padaryti ne aukštesnėmis kainomis, nei jie buvo įsigiję į „Estonian Air“ skrydį.

Keleiviams, kurie įsigijo „Air Lituanica“ bilietus į reisus Vilnius - Amsterdamas ir Amsterdamas - Vilnius ir turi skristi iki 2013 m. gruodžio 12 dienos, yra automatiškai išduoti bilietai į atitinkamus reisus. Su keleiviams, kurie įsigijo „Air Lituanica“ bilietus ir turi skirsti po 2013 m. gruodžio 13 d., „Air Lituanica” susisieks ir grąžins sumokėtus pinigus už bilietus arba pakeis į bilietus kitu „Air Lituanica” reisu.

Problemų kilo keičiant bilietus

Praėjusią savaitę netikėtai pasklidus žiniai, kad „Estonian Air“ perima skrydžio Vilnius-Amsterdamas vykdymą, keleiviams, kurie turėjo nusipirkę „Air Lituanicos“ bilietus iki gruodžio 12 d., „Air Lituanica” pakeitė bilietus į naujus („Estonian Air“) be jokių priemokų.

Pagal ES reglamentą, jei oro vežėjas nebūtų suteikęs tokios galimybės, keleiviai turėtų teisę į kompensaciją: jei skrydžio atstumas iki 1500 km – 250 eurų, jei ilgesnis – 400 eurų. Ši tvarka galioja, kai apie atšauktą skrydį pranešama likus 14 ir mažiau dienų iki skrydžio.
Tačiau sugadinta šventine nuotaika skundžiasi tie, kurie „Air Lituanicos“ skrydžiu žadėjo pasinaudoti po gruodžio 12 d.

Su DELFI susisiekusi skaitytoja teigė, kad Kalėdoms grįžti į Lietuvą bendrovė jai siūlo susigrąžinus pinigus ir perkant naujus „Estonian Air“ bilietus, kurie - daug brangesni. Pavyzdžiui, šiuo metu „Estonian Air“ internetinėje sistemoje gruodžio 21-28 d. bilietai Amsterdamas-Vilnius kainuoja 1400 Lt.

„Air Lituanica“ internetiniame puslapyje nurodoma, kad keleiviams, turintiems bilietus nuo gruodžio 13 d., siūloma susigrąžinti susimokėtus pinigus arba keisti bilietus kitu „Air Lituanica“ reisu.

Skaitytojos atsiųstame bendrovės „Air Lituanica“ atsakyme nurodo, kad skrydis yra perimtas „Estonian Air“, todėl lietuviškas oro vežėjas neatsako už estų siūlomas kainas ir skirtumą keleivis turėtų pasidengti pats.

Turi teisę prašyti skrydžio už tą pačią kainą

Civilinės aviacijos administracijos oro transporto skyriaus vedėja Virginija Žegunytė pastebėjo, kad skrydžiams iki gruodžio 12 d. bilietus turintiems klientams jie į naujus buvo pakeisti be problemų.

„Bet tai nereiškia, kad kitiems keleiviams niekas nepriklauso ir kad bilietai nebus keičiami“, - komentavo ji.

Pasak pašnekovės, pagal Europos Sąjungoje galiojantį reglamentą keleiviai turi teisę kreiptis į „Air Lituanica“ ir prašyti, kad bilietai būtų keičiami arba jų atsisakyti ir pinigus susigrąžinti per 7 dienas. Pabrėžiama, kad bilietų pakeitimo klientai turi teisę reikalauti nemokamai.

„Jeigu „Air Lituanicai“ nepavyktų pakeisti jų bilietų „Estonian Air“ bilietais į tą patį skrydį, keleiviams gali būti siūloma skristi į galutinį punktą kitu maršrutu“, - teigė V. Žegunytė.

Pagal ES reglamentą kompensacija keleiviams priklauso už skrydžio atšaukimą, jeigu apie tai pranešta iki skrydžio likus mažiau negu 14 dienų, ir tuo atveju, jei į skrydžio vietą atvykstama daugiau nei trys valandos vėliau, negu buvo nurodyta pagal pirminį bilietą.

Kaip situaciją komentavo Civilinės aviacijos administracijos atstovė, keleiviams, turintiems bilietus vėlesniems nei gruodžio 12 d. skrydžiams, „Estonian Air“ siūlo specialias kainas, jei pateikiamas senas bilietas. Vis dėlto ji pataria geriau kreiptis iš pradžių į „Air Lituanicą“.

„Bendrovei „Air Lituanica“ keleiviai neturi nieko primokėti, nes jiems priklauso bilietas už tą pačią kainą. Palankiausia klientui kreiptis į pačią „Air Lituanicą“ ir reikalauti savo teisių ir naujų bilietų už tą pačią kainą. Jei nieko nepasiūlo, galima rinkti arba kitą kelionę, arba kreiptis į „Estonian Air“ ir sutikti su jų siūlomu tarifu, bet tada gali laukti ginčas su „Air Lituanica“ dėl kompensacijos ar priemokos grąžinimo“, - teigė ji.

Už „Estonian Air“ kainas neatsako

Sandra Meškauskaitė
„Air Lituanica“ komunikacijos vadovė Sandra Meškauskaitė patvirtino, kad keleiviams, turintiems bilietus vėlesniems nei gruodžio 12 d. skrydžiams siūlomos dvi alternatyvos.

Pirmoji galimybė – atgauti už bilietus sumokėtus pinigus.

Antrasis pasirinkimas – pasikeisti bilietus kitu maršrutu.

„Pagal teisines normas numatyta, kad turime pakeisti bilietus į artimiausią oro uostą. Siūlome į Briuselį, kuris yra už 200 km. Jei keleiviams, netinka, jie gali rinktis pinigų grąžinimą“, - teigė „Air Lituanica“ atstovė.

Pasak S. Meškauskaitės, jei keleivis vis vien nori tiesioginio skrydžio iš ar į Amsterdamą, tai gali įsigyti naujus bilietus iš „Estonian Air“ ar bet kurios kitos šį skrydį vykdančios bendrovės.

„Mes negalime kontroliuoti „Estonian Air“ kainų“, - pridėjo pašnekovė.

DELFI primena, kad „Estonian Air“ praėjusią savaitę informavo, kad nuo ketvirtadienio (lapkričio 28 d.) nutraukia sutartis su „Air Lituanica”. Estai savo pranešime teigė, kad „Air Lituanica“ kelis kartus neįvykdė savo finansinių įsipareigojimų. Tuo metu lietuvių oro vežėjas teigė nustebintas „Estonian Air“ sprendimu ir iš savo pusės priminė, kad „Estonian Air“ jiems skolingi 5,7 mln. Lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (105)