Tuokė ir su šiurpiais

Miesto Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Gražina Misevičienė pastebėjo, kad dalis klaipėdiečių su užsieniečiais tuokdavosi tik dėl turtinės naudos, dažniausiai norėdami apsigyventi užsienyje.

„Kaip kitaip paaiškinti tai, kad tekančios už užsieniečių mūsų moterys kartais net nemoka kalbos, kuria galėtų susišnekėti su išrinktuoju. Man yra tekę tuokti poras, kai užsieniečiams vertėjavo santuokos liudininkai“, - neslėpė vedėja.

Santuokas registruojanti pareigūnė teigė, kad neretai klaipėdietės tuokiasi su gerokai už save vyresniais užsieniečiais. „Kartais galvoju, kaip galima tekėti už tokių, kurie yra gerokai vyresni, arogantiški. Nuo kai kurių net šiurpas nukrečia“, - pasakojo G.Misevičienė.

Vis dėlto pašnekovė sakė negalinti teigti, kad visi lietuviai su užsieniečiais tuokiasi tik dėl naudos. „Tikrai yra ir tokių porų, kurios tuokiasi iš meilės“, - tvirtino pareigūnė.

Meilę randa ir Libane

Daugiausiai klaipėdiečių, ypač rusų tautybės, tuokiasi su Rusijos piliečiais. Tokių santuokų skaičius - stabiliausias. Taip pat nemažai ištaria lemtingąjį „taip“ Vokietijos ir Ukrainos piliečiams. Tačiau su kaimyninių Latvijos, Estijos ir Lenkijos valstybių piliečiais tuokiasi vos vienas kitas klaipėdietis.

Pernai daugiausiai - net perpus - sumažėjo klaipėdiečių santuokų su Vokietijos piliečiais. 2003 m. tokių santuokų Klaipėdoje buvo įregistruota 15, pernai - 7. Su Rusijos piliečiais 2003 m. susituokė 31, pernai - 30 porų. Su ukrainiečiais 2003 m. tuokėsi 10, 2004 m. - 6 klaipėdiečiai.

Taip pat 2004 m. 4 klaipėdietės tuokėsi su Baltarusijos piliečiais (2003 m. - 2), 3 - su Egipto, 2 - su Libano, po vieną su Kinijos, Sirijos, Irano, Ispanijos, Didžiosios Britanijos, Danijos, Švedijos, Peru ir Argentinos piliečiais. 2003 m. egzotiškesnės santuokos buvo sudarytos po vieną su Turkijos, Kolumbijos ir Egipto ir dvi su Kinijos piliečiais.

Tai tik Klaipėdoje užregistruotos santuokos. Sudarytų svetur ir apskaitytų mūsų mieste santuokų su užsieniečiais yra dar daugiau.

Nors klaipėdietės teka už Kinijos piliečių, dažniausiai atvažiavusių čia dirbti į kinų valgių restoranus, tačiau G.Misevičienė neatsiminė, kad ką būtų tuokusi su juodaodžių rasės atstovu.

Civilinės metrikacijos skyriaus darbuotojams keista, kad kol kas nėra santuokų su Airijos piliečiais antplūdžio, nors nemažai lietuvių išvyksta į šią valstybę uždarbiauti.