Moterys šia liga serga dažniau nei vyrai. Dažniausiai liga pasireiškia žmonėms nuo 20 iki 50 metų amžiaus. Apie reumatoidinį artritą kalbamės su Kauno klinikos „Bendrosios medicinos praktika“ diagnostikos ir konsultacijų skyriaus gydytoja reumatologe Valerija Tamulaitiene.

Kokie reumatoidinio artrito požymiai, kokius pažeidimus organizme jis gali sukelti?

Liga dažniausiai pasireiškia šiais požymiais:

sąnarių skausmas,
sąnarių tinimas,
rytinis sąnarių sustingimas, kartais užtrunkantis iki pusiaudienio,
galimas stambių sąnarių paraudimas, karštumas.

Sergant reumatoidiniu artritu ilgainiui sąnariai gali deformuotis ir iškrypti. Be sąnarių pažeidimų gali pasireikšti ir temperatūros pakilimas, svorio mažėjimas, apetito stoka, limfmazgių padidėjimas. Liga gali sukelti ir odos, plaučių, širdies, inkstų, kraujodaros pažeidimus bei su sąnariais tiesiogiai susijusių struktūrų (sausgyslių, raiščių, raumenų, nervų) pažeidimus.

Kas sukelia reumatoidinį artritą?

Dažniausiai ligą sukelia:
virusinės infekcijos (raudonukės, citomegalo, Epštein-Baro),
bakterinės infekcijos (mikrobakterija, mikoplazma),
genetiniai faktoriai,
nusilpęs imunitetas,
endokrininės ligos bei endokrininių liaukų funkcijos sutrikimai,
psichinės traumos.

Kaip diagnozuojamas reumatoidinis artritas?

Diagnozės nustatymui padeda ligos bei šeimyninė anamnezė, objektyvi apžiūra, įvertinant sąnarių pažeidimo lokalizaciją, pobūdį, deformacijas, funkcijos sutrikimus. Taip pat pagal poreikį gali būti atliekami laboratoriniai, rentgenologiniai, echoskopiniai tyrimai.

Reumatoidinį artritą ankstyvosiose stadijose padeda nustatyti magnetinio rezonanso tomografijos tyrimas. Tyrimo metu ekrane specialistas pamato sąnario struktūrą įvairiais pjūviais, todėl vienas magnetinio rezonanso tomografijos tyrimas atstoja daugybę kitų tyrimų, vizitų pas gydytojus ir sutaupo laiką.

Tai tikslus, saugus, neskausmingas tyrimo metodas, kurį galima taikyti ir vaikams ir suaugusiems. Sergantiems klaustrafobija (uždarų patalpų baime) rekomenduojamas atviro tipo magnetinio rezonanso tomografijos tyrimas, atliekamas pacientui sėdint specialioje kėdėje atviroje erdvėje ir nebereikia baimintis, kad teks gulėti „karste“.

Kaip gydomas reumatoidinis artritas?

Svarbu kuo anksčiau pradėti gydymą, taikant ligos eigą kontroliuojančius vaistus. Taip pat skiriami nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo. Pagal indikacijas trumpam skiriami ir gliukokortikoidai. Labai svarbu taikyti ir reabilitacinį gydymą, ypač kineziterapiją.

Ligoniai turi lankytis ne tik pas šeimos gydytoją, bet ir pas gydytoją reumatologą, kuris įvertins ligos progresavimą, atliks būtinus tyrimus ir laiku pakoreguos gydymą, paskirdamas efektyviausius ir saugiausius vaistus. Tik glaudus paciento ir gydytojų bendradarbiavimas padės pasiekti gerų gydymo rezultatų.

Kaip ši liga gydoma liaudies medicinoje?

Tradiciškai liaudies medicinoje artritas gydomas kompresais ir tepalais išoriškai. Rekomenduoju pasiruošti mikstūrą iš Juodojo Ridiko sulčių, medaus, degtinės ir druskos bei naudoti įtrynimui. Taip pat per naktį ant kojų palaikykite beržo lapų kompresus. Tačiau atminkite, kad vien liaudies medicina nepadės, būtina kreiptis į gydytoją, kuris sudarys gydymo planą.

Kaip galima išvengti reumatoidinio artrito?

Norint išvengti ligos ir jos paūmėjimo, rekomenduojama grūdinti organizmą, rūpintis sveika mityba, subalansuoti darbo ir poilsio režimą, vengti streso ir pervargimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)