Prieš dvylika metų Vilniuje startavusi kasmetinė tautinių mažumų šventė, ilgą laiką vyko sostinėje, vėliau du kartus surengta Visagine, o į Kauną sugrįžo po penkerių metų pertraukos. Ateityje tikimasi gražias festivalio tradicijas ir jo kelionę pratęsti iki Klaipėdos, Alytaus bei kitų šalies miestų.

Lietuvos tautinių mažumų sekmadieninių mokyklų festivalis sukvietė daugiau nei 200 dalyvių iš šešių šalies miestų: Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Visagino, Alytaus bei Kėdainių. Renginyje šurmuliavo 11 tautybių vaikai ir jaunimas: armėnai, azerbaidžaniečiai, baltarusiai, lenkai, romai, rusai, totoriai, ukrainiečiai, vokiečiai, žydai ir, žinoma, lietuviai. Kauno kultūros centro „Tautos namai“ didžiojoje salėje sekmadieninės mokyklos per beveik keturias valandas pristatė eilę specialiai festivaliui paruoštų kūrybingų pasirodymų.

Dainuodami, šokdami, deklamuodami jaunieji festivalio dalyviai stengėsi atskleisti savo tautos kultūrą ir tradicijas, bei pristatyti, kuo mokyklos užsiima per visus mokslo metus. Be to, mokyklėlės paruošė namų darbus – sugalvojo mįsles, kurias uždavinėjo festivalio žiūrovams. Patys aktyviausi ir jas greičiausiai įminę galėjo paskanauti žaismingų meduolių.

Scenoje vykstant mokyklų pasirodymams, foje šurmuliavo net penkios kūrybinės dirbtuvėlės. Vienose dirbtuvėse vaikai turėjo unikalią progą pasigaminti norimo dydžio knygeles, kitose – jas kūrybingai iliustruoti. Taip pat išsiausti tautinę juostelę kaip skirtuką sukurtai knygai bei pasigaminti mažą spalvotą dovanų dėžutę. Didelio susidomėjimo sulaukė ir linksmųjų balionų lankstytoja, pas kurią akimirksniu iš ryškių balionėlių atsirasdavo šuniukai, gulbės ir puokštės gėlių. Šiose dirbtuvėse jaunieji atlikėjai iš skirtingų Lietuvos kampelių ne tik mokėsi kurti mielas dovanėles artėjančioms šventėms, bet ir turėjo puikią progą pasikalbėti savo gimtosiomis kalbomis.

Kultūros centre „Tautos namai“ festivalis nesibaigė. Vakare festivalio dalyviai apsilankė Kauno „Žalgirio“ arenoje. Pradžioje apžiūrėję jos užkulisius, galiausiai vaikai sugužėjo į pačią arenos širdį - krepšinio aikštelę. Tik čia organizatoriai atskleidė iki paskutinės minutės saugotą staigmeną. Arenoje suskambo muzika, į aikštelę išbėgo „Vaikų mados teatro“ mažosios šokėjos ir visi buvo pakviesti jaunatviškai pašėlti, pašokti ir, prieš išvyks ant į namus, dar kartą pasidžiaugti buvimu kartu nepaisant amžiaus ir tautybės.

Festivalio organizatoriai džiaugėsi, kad šiemet kartu su aktyviausiais Lietuvos sekmadieninių mokyklų vadovais atvyko ir kūrybingi jų auklėtiniai, todėl visiems kartu pavyko šį renginį paversti tarpkultūrine erdve vaikų ir jaunimo bendravimui. Ne vienas iš vyresnių dalyvių nuoširdžiai stebėjosi organizatorių siekiu maksimaliai išnaudoti šventei numatytą laiką ir tuo pačiu metu sukurti keletą festivalio veiklos židinių. Tačiau svarbiausia, kad jaunieji renginio svečiai mėgavosi bendravimu ir gera nuotaika, o atsisveikindami ir mojuodami vieni kitiems tikino, kad Kaune susirado naujų draugų.