Ar galite atpažinti svetimauti linkusį vyrą? Jeigu jis jaučiasi nelaimingas būdamas su žmona, jis suks į kairę, tiesa? Nebūtinai. Kaip teigiam Ratdžerso universiteto mokslininkų atliktame tyrime, 56% romanus turinčių vyrų tvirtina esantys laimingai susituokę.

Jie patenkint tuo, ką turi, ir neieško būdų pabėgti nuo santuokinio gyvenimo, tačiau vis tiek kažkokiu būdu atsiduria kitos moters lovoje ir pakliūva į nemalonumus su žmona. Ekspertai paaiškina šį fenomeną ir sugriauna kitus, plačiai paplitusius mitus apie neištikimybę.

Nors ir suka į kairę, vyrai tebemyli savo žmonas

Svetimautojai nenustoja mylėję savo žmonų, jie tiesiog nėra patenkinti esama situacija. Paprastai noras sukti į kairę atsiranda draugiškos sutuoktinių meilės fazės metu, kai poros visiškai susigyvena vienas su kitu, susilaukia vaikų ir sutvirtina abiejų statomą bendrą gyvenimą.

Galbūt būdami šeimos rūpintojėliais jie jaučia pilnatvę, yra patenkinti šiuo vaidmeniu, tačiau jiems gali trūkti romantikos ir aistros. Klinikinės psichologijos specialistė ir psichologijos mokslų daktarė Andra Brosh teigia, kad „romantikos stoka paprastai skundžiasi moterys, tačiau ir vyrai tą jaučia, kartais ir jiems tos romantikos pritrūksta.

Dažniausiai jie kenčia tylėdami, manydami, kad jų žmonos negali jiems suteikti to, ko jie nori.“ Jeigu norite santuokos be šių užslėptų jausmų, planuokite romantiškus vakarus mieste, mylėkitės, kalbėkitės ne tik apie darbą ar sūnaus sužaistas futbolo varžybas, bet ir apie savo norus bei svajones.

Dažniausiai vyrų meilužėmis tampa jiems pažįstamos moterys

Paprastai vyrai neužmezga romanų su atsitiktinai baruose sutiktomis moterimis. „Mano pirmasis vyras turėjo romaną su savo vaikystės drauge“, – pasakoja skaitytoja Rita. „Jo šeima artimai bendravo su jos šeima, todėl jie niekuomet nebuvo nutolę.“

Kaip aiškina santykių ekspertė Mary Jo Rapini, „dauguma moterų svetimaujančias moteris laiko pasileidėlėmis. Tai – netiesa. Pirmiausia jas su jūsų vyrais sieja draugystė, tik po to užsimezga romanas.“

Tinklalapyje Focusonthefamily.com teigiama, kad daugiau nei 60% nesantuokinių romanų užsimezga darbe. Dėmesio! Patarimas: stenkitės, kad jūsų vyras jaustų didesnį ryšį su jumis, nei su kolegomis (tiksliau, kolegėmis) darbe. „Sutuoktiniai keliauja į darbus, rūpinasi vaikais, naktimis užsiima skirtingomis veiklomis. Visa tai turi būti sustabdyta,“ – teigia Rapini. Ji pataria sutuoktiniams gultis į lovą vienu metu ir glaustis šalia vienas kito, apsikabinti ar glamonėtis.

Vyrai svetimauja, nes nori išsaugoti savo santuokas

„Nors vyrai myli savo žmonas, jie neišmano, kaip sutvarkyti santykiuose kylančias problemas, todėl nusprendžia keliauti už šeimos ribų ir užtaisyti santuokoje atsiradusias skyles,“ – sako licencijuota šeimos ir santuokos terapeutė, filosofijos mokslų daktarė Susan Mandel.

Vyrai nori visko iš karto, todėl jų nepaaiškinamu supratimu, svetima moteris padėsianti numalšinti neišpildomus troškimus. Tuomet jie ilgai ir laimingai gyvens su žmona (ir meiluže), išvengdami akistatos su slegiančiomis problemomis.

Po romanų vyrai jaučiasi itin blogai

Turbūt manote, kad apgaudinėtojai neturi jokių moralės principų, tačiau paprastai, po tokio neprotingo elgesio, jie yra linkę save niekinti. „Jeigu jis nustums savo ego į šalį, pasijus kaip visiška šiukšlė,“ – teigia santykių ekspertas ir knygos „The Problem with Women... Is Men“ autorius Charles‘as J. Orlando‘as. „Vis dėlto jis išduoda žmogų, kuriam jis rūpi, todėl nenuostabu, kad toks poelgis turi savo kainą.“ Dažnai svetimautojas jaučiasi nuvylęs save ir kitus kaip vyras.

Užmezgę romaną vyrai tampa seksualiai aktyvesni

Jeigu vyras tampa lipšnus ir meilus, dar nereiškia, kad santuoka yra tvirta. „Pradėjęs romaną, vyras tampa seksualiai hiperaktyvus“, – sako M. Rapini, iškart paaiškindama, kad tuomet pabunda jo libido, o žmona tebėra tas žmogus, su kuriuo jis jaučiasi patogiausiai iš seksualinės pusės. Jeigu pastebite staigų vyro libido pasikeitimą, turėtumėte sunerimti. „Kai romanas sutvirtės, vyras bandys atsitraukti nuo jūsų,“ – atskleidžia M. Rapini.

Moterys apgaudinėja savo vyrus ne rečiau už juos pačius; moteriški romanai – netgi pavojingesni santuokai

Indianos universtete atliktas tyrimas parodo, kad vyrai ir moterys yra vienodai linkę būti neištikimais, tačiau vyrų ir moterų neištikimybės priežastys skiriasi. C. J. Orlando‘as teigia, kad moterys svetimauja norėdamos gauti emocinį pasitenkinimą.

Internetinė neištikimybė (be fizinio kontakto) yra labiausiai santykius griaunanti neištikimybė. Emocinis prisirišimas prie kito žmogaus dažniausiai reiškia, kad savo santuoką jau nurašėte. O jei su kitu žmogumi sieja tik seksas be emocinio prisirišimo, viskam pasibaigus suprantate, kokią skaudžią klaidą padarėte, tačiau vis dar turite galimybę viską atitaisyti.

Neretai žmonos žino, kad jų vyrai sukčiauja

Kaip Tiger‘io Woods‘o „eks“ Elin Nordegren ir Arnold‘o Schwarzeneggers‘o buvusioji Maria Shiver galėjo nežinoti, kuo užsiima jų garsieji sutuoktiniai? Tikėtina, kad garsių vyrų žmonos žinojo, tik joms buvo per sunku tai pripažinti. „Iš dalies aš žinojau, kas vyksta, tačiau viską stipriai neigiau,“ – dalinasi savo istorija Lina.

„Jeigu aš būčiau tai pripažinusi, nebūčiau pakėlusi tokio skausmo, todėl negalėjau kitaip, tik iš lėto „suvirškinti“ gautą informaciją.“ Dr. Brosh mano, kad taip elgėsi ir apgautosios įžymybės: jos pasirinko neigti viską dėl vaikų, norėdamos išvengti viešo pažeminimo arba galimų priimto sprendimo pasekmių.

Jeigu vyro romanas dar tik įpusėjo, sutuoktiniai visko tikrai neišspręs

Sutuoktiniai galėtų susitarti imtis santykių problemų sprendimo, tačiau vargu, ar kas pasikeis. Jeigu jis vis dar yra šviežio karšto romano pinklėse, jokie žmonos žodžiai ar veiksmai jo neištrauks.

„Šiuo metu jo gyvenime pilna pozityvių jausmų be tvirtuose santykiuose egzistuojančių rūpesčių, dramų ir problemų,“ – sako C. J. Orlando‘as. Be to, jeigu jis nenuspręs, kad gyvenimas nėra geresnis su kita moterimi, tikėtina, kad jūsų santuoka žlugs. Todėl svarbiausia jūsų, kaip žmonos, užduotis – prevencijos vykdymas. Stenkitės išlikti ta moterimi, kurią jis įsimylėjo.

„Dažnas scenarijus: mielos ir mylinčios merginos po vestuvių virsta prie visko kimbančiomis zirzeklėmis. Nenuostabu, kad tai vyrų visiškai netraukia. Sakykite jam komplimentus, nustebinkite netikėtu seksu, o ne rėkite ant jo už ne vietoje padėtus daiktus,“ – pataria dr. Mandel.

Nesantuokiniai romanai „sutaiso“ santuokas

Ar neištikimybė – kilpa santuokai? Ne visada. Nors nauji santykiai jaudina, tačiau, anot C. J. Orlando, „romanas gali pakurstyti užgesusius sutuoktinių jausmus.“ Vyrai supranta, ką jie nori matyti šalia visą likusį gyvenimą, mato, kad nauji santykiai nėra tokie tobuli, kaip jiems atrodė.

Tačiau gerai pagalvokite, prieš atleisdamos neištikimam vyrui. „Kartais trumpi meilės romanai signalizuoja apie nesugebėjimą savęs kontroliuoti ,“ – paaiškina C. J. Orlando‘as. Tačiau jei iš tiesų tai buvo vienetinis nuslydimas, kuris daugiau nebepasikartos, dar turite šansų grįžti į senas vėžes.

Nors santuokoje viskas susitvarkys, vyras gali ilgėtis romano su kita moterimi

Nors vyras ir myli savo žmoną bei nori išsaugoti jųdviejų santuoką, deja, jis nepamiršta turėjęs romaną. „Jis gali ilgėtis gerųjų kitos moters savybių, kaip jiems buvo linksma, atsakomybių nebuvimo, gero sekso, skubos ar vaikymosi, tačiau kur kas dažniau jis pasiilgsta to, kaip pats jautėsi tuo metu, kai buvo su ja.

Tokie sukylantys jausmai į santuoką grįžti bandančiam vyrui visiškai nepadeda,“ – teigia C. J. Orlando‘as. Vėlgi, šioje situacijoje pagelbėtų elgimasis kaip jauniems įsimylėjėliams.

Sukantysis į kairę supranta, kad skaudina savo mylimą moterį, drasko šeimą ir aukoja savo garbę

Vyras gali suprasti, kokį neigiamą poveikį daro savo šeimai, žmonai ir pačiam sau, tačiau vis tiek nenutraukti užmegzto romano. Kodėl? C. J. Orlando‘as teigia, kad „viskas priklauso nuo apgaudinėjančiojo požiūrio. Jeigu šeimoje jis jaučiasi nereikalingas, neįvertintas ir laikomas savaime suprantamu, neypatingu, tuomet jo poreikis būti reikalingu, įvertintu ir pripažintu nugalės visus kitus jausmus ir sveiką protą.“

Nereikia kaltinti moters dėl vyro neištikimybės

Privalote suprasti, kad ne jūsų kaltė, jog vyras suka į kairę. Kad ir ką sakytų aplinkiniai. Dr. Brosh mano, kad „apgaudinėdami žmonas, vyrai tai daro sąmoningai. „Įstumtas į kitos glėbį“ tėra vaizdingas posakis, o ne realybė.“ Jai pritaria C. J. Orlando‘as: „Vyrai nesuka į kairę dėl savo žmonos; jie renkasi būti neištikimais dėl to, kad jie nėra tuo, kuo norėtų būti. Didžiausia „kaltė“ – abiejų sutuoktinių ignoruojami ženklai apie emocinio ryšio silpnėjimą.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (434)