Pasibaigus pirmajam ratui, Vilniaus „Lietuvos rytas“ yra Eurolygos D grupės dugne su iškovota vos viena pergale. Nors vilniečiai sezoną Eurolygoje pradėjo įspūdinga pergale prieš Atėnų „Panathinaikos“, tačiau panašu, kad ta pergalė buvo tik atsitiktinė. Vėliau siekė sutriuškinimas Rusijoje prieš „Lokomativ“ komandą, beviltiškas pralaimėjimas namų arenoje prieš Vitorijos „Laboral Kutxa“ ekipą, o už savaitės namuose priėmė Tel Avivo „Maccabi“ komandą, kur sužaidė fantastiškas 15 minučių, tačiau nusileido Izraelio čempionams. Paskutinėse rungtynėse Lietuvos vicečempionai pralaimėjo abejotino pajėgumo Belgrado „Crvena Zvezda“ komandai.

„Lietuvos ryto“ žaidimo kreivė po kiekvienų rungtynių smunka žemyn. Vilniečiams nelieka kur trauktis ir laikas grįžti į pergalių kelią, tačiau bėda ta, kad po savaitės „Lietuvos rytas“ išvyksta į Atėnus, kur susitiks su vietos „Panathinaikos“ ekipa.

Daugelis spėlioja apie vilniečių ekipos problemas ir viena iš jų įvardijama kaip nenusiteikimas kovai. Tai puikiai matėsi rungtynėse su „Maccabi“ ekipa, kai trečiojo ketvirčio viduryje šeimininkams atsiliekant 18 taškų skirtumu, vienintelis Renaldas Seibutis vis dar rodė norą laimėti.

Sugebėjęs užvesti ir pažadinti savo komandos draugus vos nesukūrė mažo stebuklo.

Nors rungtynės ir buvo pralaimėtos, tačiau „Lietuvos rytas“ savo fanams suteikė daug vilties ir jie be jokios abejonės tikėjosi pergalės Belgrade. Svečiams iš Lietuvos žengus į aikštę, matėsi tas pats, kas vyksta visą sezoną. Išeita į aikštę be ugnelės akyse ir vėl skaudžiai nusileista dar vienai Eurolygos komandai.

Žvelgiant į turnyrinę lentelę, „Rytas“ turi visus šansus, tačiau taškų švaistyti negalima, o tiesioginius oponentus dėl vietos TOP-16 reikia įveikti įtikinama persvara, nes nusileista buvo dviženkliu skirtumu, tiek „Crvena Zvezda“ ekipai, tiek „Laboral Kutxa“ komandai. Nors „Lietuvos rytas“ parodė, kad gali kautis prieš Eurolygos „grandus“, tačiau noro laimėti prieš silpnesnes komandas jiems trūksta, o tą motyvaciją jie turi surasti labai greitai, nes gali tekti jau po grupės varžybų grįžti į taip gerai pažįstamą Europos taurės turnyrą.

Kitas Lietuvos „super grandas“ ir Lietuvos čempionas Kauno „Žalgiris“ Eurolygoje „stovi“ daug tvirčiau. Nors jie yra iškovoję vos viena pergale daugiau už vilniečius, tačiau su dviem pergalėm ir trimis pralaimėjimais jie žengia ketvirti. „Žalgiris“ be didesnių problemų gali užimti antrąją vietą grupėje, tačiau be didesnių pastangų gali likti ir už TOP-16 ribų. Antrą ir trečią vietas besidalinančios Milano „Emporio Armani“ ir Stambulo „Anadolu Efes“ ekipos turi iškovojusios tris pergales, o ketvirtoje ir penktoje vietoje išsirikiavusias „Žalgirio“ ir Bambergo „Brose Baskets“ ekipas nuo pastarųjų skiria vos viena pergalė.

Labai sunkiai pradėję sezoną, kauniečiai atrodė tiesiog beviltiškai ir daugelis fanų jau buvo sumanę šį sezoną laidoti. Eurolygos sezoną pradėję dvejais pralaimėjimais žalgiriečiai negana to, Lietuvos krepšinio lygoje pralaimėjo ir Šiaulių „Šiauliams“, kurie šį sezoną tikrai nedemonstruoja geriausio žaidimo.

„Žalgirio“ vadovybės taurė prisipildė ir iš vyriausiojo trenerio pareigų buvo atleistas graikas Ilias Zouros. Jį pakeitė dar ne taip ir seniai krepšininko karjerą baigęs Saulius Štombergas. Niekas net neabejoja ir nebando nuslėpti, kad S. Štombergo galimybėmis daugelis abejojo, tačiau jau debiutinėse Eurolygos varžybose jo vadovaujamas „Žalgiris“ iškovojo įtikinamą pergalę prieš Strasbūro SIG komandą. Nors po savaitės buvo nusileista „Anadolu Efes“ ekipai, tačiau komandos žaidimas teikė daug pozityvių minčių fanams. Lietuvos čempionai pirmąjį ratą užbaigė iškovoję labai svarbią pergalę prieš tiesioginį konkurentą dėl vietos TOP-16 – „Brose Baskets“ ekipą.

Kauno „Žalgiris“ viską laiko tvirtai savo rankose, o su tokiu pagerėjusiu žaidimu jie drąsiai gali pakovoti net ir dėl aukštesnių vietų Eurolygos B grupėje. Nors buvo spekuliacijų, kad „Lietuvos rytas“ ir „Žalgiris“ gali susitikti Europos taurės turnyre, tačiau kauniečiai nenusiteikę dar šiais metais debiutuoti antrojoje Eurolygos lygoje.

Nors dar nei vienos Lietuvos komandos laidoti ar iškelti toli gražu negalima, tačiau viena yra aišku – „Lietuvos rytui“ reikia permainų, jei nori išlaikyti sirgalius arenoje ir žengti į kitą etapą, o Kauno „Žalgiriui“ - tiesiog ir toliau tolygiai gerinti savo žaidimą ir tikėtis geriausio.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!