Šalis jau beveik 20 metų kaip mirusį jos įkūrėją Kim Il Sungą vadina amžinuoju prezidentu. Tiek po jo mirties valdymą perėmęs sūnus – Kim Jong Ilas, tiek dabartinis šalies vadovas Kim Jong Unas turi kitokius titulus – didysis vadas, maršalas... Kas tai per valdymas? Mortokratija? Dinastinė monarchija? Kaip bebūtų keista, oficialus šalies pavadinimas mums sufleruoja kitką: Korėjos Liaudies Demokratinė Respublika.

Kas dar keisčiau, į šią šalį oficialaus vizito prieš dvi savaites atvykusiam, ir paskaitą sostinės Pchenjano universitete skaičiusiam kaimyninės Mongolijos prezidentui Cachiagijinui Elbegdoržui vartoti savo kalboje žodį „demokratija“ buvo uždrausta. Būtent apie šią paskaitą ir norėčiau parašyti plačiau.

Velionis (tenesupyksta tie korėjiečiai, kuriems jis amžinas) prezidentas Kim Il Sungas, ko gero apsiverstų savo sarkofage, kuriame guli balzamuotas, jei tik būtų girdėjęs, kokie žodžiai liejosi jo vardu pavadintame, prestižiniame Šiaurės Korėjos universitete. „Jokia tironija netrunka amžinai. Žmonių noras gyventi laisvai yra amžinoji valdžia [...] Laisvė – tai sistema, kurioje galima klysti, o iš klaidų mokytis“. Taip pat kalboje buvo akcentuojama būtinybė atsisakyti branduolinių ginklų ir mirties bausmės.

„Tironija netrunka amžinai?“. „Kaipgi amžina valdžia yra laisvė, jei amžinas yra tik prezidentas?“ „Kaip „galima klysti“, kai suklydęs, priklausomai nuo to, kaip smarkiai, būsi išvežtas į koncentracijos stovyklą, o gal net sušaudytas?“. Manau, jog tokie ir panašūs klausimai turėjo suktis susirinkusiųjų galvose, jeigu, žinoma, vertėjui apsivertė liežuvis žodis į žodį viską tiksliai išversti. Ir jeigu tie susirinkę žmonės buvo ne eiliniai statistai, su nuo mažens režimo plaunamomis smegenimis, o, kaip skelbiama, mokslininkai, profesoriai ir studentai.

Esu susirašinėjęs su garsiu vokiečių geografu ir keliautoju, profesoriumi Eckartu Dege, jau devynis kartus aplankiusiu Šiaurės Korėją. Viena iš pagrindinių jo rekomendacijų vykstant į šią šalį – niekuomet lydintiems gidams nekritikuoti esamo režimo, gyvenimo sąlygų Šiaurės Korėjoje. O Mongolijos prezidentas būtent tai ir padarė. Ko gero, aukščiausiu įmanomu lygiu. Nes jis – ne turistas, ir kalbėjo ne gidams.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!