Programų kūrėjai ir interneto dizaineriai sėdi prie baltų blizgančių stalų biure, kuriame iš plytų išmūryta siena ir medinės sijos apšviestos ryškia šviesa. Tuo tarpu papuošalų dizaineriai, architektai ir netgi magai renkasi aplink stalus dirbtuvėse, prikrautose elektrinių įrankių. Kiti žmonės sukinėjasi bendroje virtuvėje, kur keičiasi verslo idėjomis gurkšnodami nemokamą kavą.

Tai „Mesh“, pirmasis specialus centras Osle, skirtas jauniesiems verslininkams. Tai penkių aukštų pastatas, kuriame taip pat veikia kavinė, įrengtas stalo teniso kambarys ir netgi antras pagal dydį naktinis klubas mieste – kartelė užkelta labai aukštai.

„Mūsų tikslas priversti novatorius jaustis tarsi namie, - teigia 28 metų Andersas Mjasetas, kuris yra vienas 2012 metų vasarį įgyvendinto projekto autorių. - Kai aš, būdamas 21 metų, pradėjau savo pirmąjį verslą, maniau, jog bendrausiu su kitais verslininkais ir investuotojais, tačiau paaiškėjo, kad tokio tinklo Norvegijoje nėra. Taigi, kartu su savo partneriais nusprendėme sukurti tokį“.

A. Mjasetas ir jo komanda norėjo, kad naujoji jų bendruomenė būtų prieinama nariams, gyvenantiems vienu brangiausių pasaulyje laikomu miestu, kurį tokiu pavertė šalies naftos pramonės genama stipri šalies ekonomika.

Taigi, mieste, kur vidutinė duonos kepalo kaina yra 39 Norvegijos kronos (16 litų), „Mesh“ centre gali išsinuomoti stalą ir gauti prieigą prie visų paslaugų vos už 1190 kronas (beveik 500 litų) per mėnesį.

Centras atidarytas ištisą parą, kad visi norintys galėtų prisijungti prie savo verslo skirtingose laiko zonose arba vystyti ką tik pradėtą verslą ir po darbo valandų. Šiuo metu čia darbuojasi daugiau nei du šimtai nuolatinių klientų. Dauguma jų skaičiuoja trečią dešimtį, nors jauniausiam vos šešiolika, o vyriausias – jau septintoje dešimtyje.

„Didžiausias privalumas tas, kad galiu dirbti kiek noriu“, - teigia 26 metų Christianas Aritonas, pradedantis batsiuvys iš Rumunijos, kuris persikėlė į Norvegiją dar studijų metais. Kaip ir 75 procentai kitų „Mesh“ narių, besinaudojančių centro dirbtuvėmis, jis čia apsilanko tik vakarais ir savaitgaliais. „Naktį ar dieną, niekada nebūni vienas“, - priduria Ch. Aritonas.

Norvegai teikia prioritetą šeimai ir laisvalaikiui, todėl vyriausybės priimti teisės aktai neskatina nereguliarių darbo grafikų ir neapmokamų viršvalandžių. Žmonės čia dirba vidutiniškai 1426 valandas per metus – tai vienas mažiausių rodiklių tarp išsivysčiusių pasaulio šalių. Vos 3 procentai norvegų dirba daugiau nei 50 valandų per savaitę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (287)