Stebimasi savivaldybės pasiūlymu

Vingio gatvės 23 daugiabučio žmonės dėl duobėtos įvažos nuo Vingio gatvės pusės su prašymu padėti kreipėsi į Alytaus miesto savivaldybės administraciją. Kaip sakė „Alytaus naujienų“ redakcijoje apsilankę gyventojai, miesto vadovai išsinuomojo brangius automobilius, atseit ankstesni, nors dar buvo neseni, bet neekonomiški, tai negi negalima padėti kelias dešimtis metų daugiabučiuose gyvenantiems alytiškiams. Šis duobėtas įvažiavimo kelias aktualus ir kaimynystėje esančiam Vingio gatvės 29 daugiabučiui.

Iš savivaldybės administracijos direktoriaus Kęstučio Ąžuolo gautas atsakymas prašančiųjų pagalbos nepaguodė. Jiems pasiūlyta automobilių stovėjimo aikšteles ir įvažiavimo kelią tvarkytis pačiai daugiabučių bendrijai prisidedant 50 proc. reikiamų atlikti darbų kainos.

„Mes kreipėmės ne dėl prie daugiabučių esančių automobilių aikštelių sutvarkymo, bet dėl įvažiavimo kelio nuo Vingio gatvės pusės, kuriuo naudojasi į parduotuvę atvežantieji prekes, atvykstantieji į bendrabutyje Vilties gatvėje įsikūrusias įstaigas, kurių čia yra nemažai. Patys šio bendrabučio gyventojai čia stato mašinas. Mes klausėme apie vieną, mums atsakė apie kitą. Negi mus nori išprievartauti dar prisidėti ir prie daugelio naudojamo įvažiavimo kelio tvarkymo?“ – kalbėjo Vingio gatvės 23 daugiabučio gyventojai, stebėdamiesi savivaldybės pasiūlymu.

Jie tvirtino gerai žinantys mieste jau apie dešimt metų galiojančią tvarką, kai daugiabučių bendrijos gali prisidėti puse reikalingos sumos tvarkant automobilių stovėjimo aikšteles prie namų ar tik į bendrijų namus vedančias įvažas, kitą pusę lėšų skiria savivaldybė, ir numatyti darbai pradedami vykdyti. Tačiau šiuo atveju, žmonių įsitikinimu, pinigus turi skirti tikrai ne bendrija.

Vingio gatvės 23 daugiabučio gyventojų teigimu, daugelio įstaigų ir namų naudojamas įvažiavimo kelias nuo šios gatvės pusės netvarkytas jau daugiau kaip penkiolika metų. Asfalto dangoje išmuštos gilios duobės kartais užtaisomos pačių šito daugiabučio namo gyventojų iniciatyva iš pažįstamų gavus seno asfalto atliekų. Bet daugėjant važiuojančiųjų duobių nebespėjama lopyti, ne visada gaunama ir kuo lopyti.

„Logikos gal ir nėra, kai trūksta pinigų“

Miesto savivaldybės administracijos direktorius K.Ąžuolas, paklaustas, kodėl vieno daugiabučio gyventojų paprašyta prisidėti prie daugelio naudojamo įvažiavimo kelio tvarkymo, juk tai nelogiška, atsakė: „Logikos gal ir nėra, kai trūksta pinigų. Pasiūlėme 50 procentų darbų kainos prisidėti prie automobilių aikštelių, esančių prie daugiabučių, tvarkymo. Tai padarius imtume tvarkyti minimą įvažiavimo kelią.“

Ir savivaldybės administracijos direktorius, ir jo pavaduotojas Janis Laurinaitis, kuruojantis miesto ūkio reikalus, sakė, kad apie daugelio naudojamos įvažos iš Vingio gatvės pro čia esantį dvylikaaukštį tvarkymą bus galvojama ateinančiais metais iš kitų metų biudžeto lėšų.

Pavaduotojas paminėjo 2 mln. litų sumą, kuriai miesto gyventojai pateikę prašymų remontuoti automobilių aikšteles, įvažas į namus, šaligatvius, lietaus kanalizaciją.

Šiemet iki dabar atsižvelgta į penkių miesto daugiabučių namų bendrijų prašymus prisidedant 50 proc. darbams reikalingos sumos sutvarkyti automobilių stovėjimo aikšteles, įvažiavimo kelius. Pasak J.Laurinaičio, šiemetiniame miesto biudžete daliniam prisidėjimui tvarkant minėtus objektus lėšų nebuvo numatyta, tačiau, gyventojams pareiškus norą, 50 tūkst. litų persikelta iš gatvių tvarkymui numatytos sumos. Dar tiek pat prisidėjus gyventojams, darbų prie jų namų atlikta už 100 tūkst. litų.

Miesto savivaldybės administracijos vadovų teigimu, žmonių prisidėjimas tvarkant bendro naudojimo objektus laikoma prioritetu savivaldybei skiriant lėšų. Tačiau pastebima, kad atsiranda vis mažiau galinčiųjų prisidėti prie aikštelių ar įvažų remonto. Anksčiau savivaldybės prisidėjimo prašydavo dešimt ir daugiau daugiabučių bendrijų per metus, dabar jų prašymų sumažėjo beveik pusiau. Juk sunkmetis ne tik savivaldybės biudžete, bet ir alytiškių kišenėse.