Skamba tikrai šauniai. Norime paminėti, jog verta prisiminti ir žinoti kelis svarbius faktus. Apie juos ir yra šis straipsnis. Ką verta žinoti nusprendus kasti tvenkinį?

Patikimas rangovas – tai būtinybė nr. 1. Klauskite apie patirtį, nuvažiuokite apžiūrėti jūsų pasirinkto rangovo kastų tvenkinių, klauskite rekomendacijų, pasitikrinkite internete.

Kas įskaičiuojama į tvenkinio kasimo kainą? Svarbu žinoti, kokius darbus rangovas atliks už sutartą vieno aro tvenkinio kasimo kainą: kiek kainuos technikos atvežimas, ar įskaičiuotas žemės lyginimas.

Žemės lyginimas. Klausimas, kurį tikrai turite užduoti - ar jūsų pasirinkti rangovai turi lygiakraštį planiravimo kaušą? Kodėl tai svarbu? Profesionaliai atlikus tvenkinio kasimo darbus, rangovas turi išlyginti žemę. Planiravimo darbus atlikus lygiakraščiu kaušu jūs galite sėti veją, jokių papildomų lyginimo darbų ir, žinoma, technikos nereikia. Suprantama, kad taip sutaupote.

Saugokite augalinį žemės sluoksnį. Augalinis žemės sluoksnis bus reikalingas tvarkant tvenkinio aplinką ir lyginant žemę, norint tvenkinio aplinką apželdinti.

Pasiruoškite, kad jūsų sklypo aplinka (reljefas) pasikeis. Tuo atveju, kai kasamas nedidelis 10 arų tvenkinys, kurio gylis yra 3 metrai, vidutiniškai yra iškasama apie 2500 kubinių metrų žemės. Norėdami įsivaizduoti, koks tai kiekis, įsivaizduokite 208 sunkvežimius pilnus žemės (kiekvienas sunkvežimis - po 12 kubinių metrų). Toks žemės kiekis tikrai turi ženklią įtaką sklypo reljefui.

Žemės lyginimas nėra žemės sustūmimas į jūsų nurodytą vietą ar žemės išvežimas. Iškasta tvenkinio žemė yra išlyginama, tačiau jeigu jūs pageidaujate, kad ji būtų nustumta kitur, pervežta, supraskite, jog tai skirtingi darbai, naudojama skirtinga technika. Nereikėtų tikėtis ar reikalauti rangovo padaryti šiuos darbus už žemės lyginimo kainą.

Verta padaryti bandomuosius gręžinius. Klausiate, ar laikysis vanduo jūsų pasirinktoje vietoje? Kartais užtikrintą atsakymą duoti labai paprasta, tačiau jeigu abejojate jūs ir jūsų rangovas, verta padaryti bandomuosius gręžinius. Taip nustatoma, koks yra gruntas, kokiame gylyje yra vanduo ir gauname atsakymą į rūpimą klausimą - laikysis vanduo ar ne.

Tvenkinių kasimo metas. Idealiu atveju tvenkinį iškasti rekomenduojame tokiu metų laiku, kad visi darbai (išskyrus apželdinimą) būtų baigti iki pavasario. Tokiu būdu jūsų tvenkinys maksimaliai prisipildys vandeniu tirpstant sniegui.