„Šiandien švenčiama Katalonijos valstybinė šventė ir jos metu 17.14 val. vietos laiku (18.14 val. Lietuvos laiku) katalonai, siekiantys savo krašto nepriklausomybės, susikibo už rankų. Šis laikas pasirinktas neatsitiktinai, nes 1714 metais Katalonija prarado savo nepriklausomybę. Nepaisant poros incidentų, Katalonijos kelias bent jau kol kas praėjo gana sklandžiai. Dar nėra pateikta tikslių duomenų apie dalyvavusiųjų skaičių, tačiau pirminiais duomenimis Katalonijos kelias besitęsiantis per visą Kataloniją nuo šiarės į pietus apie 400 km. buvo visiškai užpildytas, kai kur netgi buvo dviguba žmonių grandinė. Grandinė taip pat tęsėsi Šiaurės Katalonijoje (Prancūzijos Roussillon regione). Katalonijos piliečiai reikalavo krašto nepriklausomybės tikėdamiesi šia akcija atkreipti politikų, Ispanijos bei pasaulio dėmesį. 2014 metais katalonai nori suregti referendumą dėl krašto nepriklausomybės nuo Ispanijos“, - rašė DELFI skaitytoja Kristina.

Įspūdžius iš renginio papasakojo iį Katalonijoje gyvenantis Deividas. „Jau apie 12 metų gyvenu Katalonijoje ir pakankamai gerai pažįstų vietinę kultūrą, kalbą, poreikius bei norą atsiskirti. Katalonai ir lietuviai savo kovose turi panašumų, bet negalime neigti, jog situacijos skirtingai „vienodos“, - teigė Katalonijoje gyvenantis Deividas. Jis sakė, kad kartu su žmona Baltijos kelyje Lietuvoje nedalyvavę, nes tuomet dar buvo per maži.

„Jautėme pareigą (dalyvauti katalonų organizuojamoje gyvojoje žmonių grandinėje – DELFI), kadangi simpatizuojame jų kovai už atsiskyrimą nuo Ispanijos. - pasakojo jis. - Žmonių daug, visi labai geros nuotaikos, galbūt įvykis labiau socialinis nei politinis, bet pati idėja gera. Teko pabendrauti su dalyviais, nes kai kurie suinteresuotai žvilgčiojo į mūsų mažasias trsipalves (pačiam gėda, kad neturiu didesnės, bet kita 100 proc. ji bus) ir paskui klausėsi mūsų pasakojimo apie Lietuvos siekį atgauti nepriklausomybę, tikėdamiesi, kad Katalonijos kelias padarys panašų poveikį kaip Baltijos kelias. Bus įvairiausių nuomonių ir skaičiavimų – Ispanijos vyriausybė paskelbs, kad dalyvavo gal pora šimtų tūkstančių žmonių, o Katalonija – kad keli milijonai, bet garantuoju, kad žmonių buvo labai daug“, - apie renginį pasakojo pats jame dalyvavęs Deividas.

DELFI skaitytoja Ieva pasidalijo ir nuotraukomis – jose matyti kaip atrodė gyvoji kataloniečių grandinė:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)