Pasak pranešimo, 2013 metų pirmasis pusmetis būsto sektoriuje pasižymėjo ypatingu pirkėjų aktyvumu – Vilniaus rinkoje naujos statybų butų likvidumas beveik pasiekė prieškrizinį lygį. Komercinio nekilnojamojo turto segmentuose taip pat dominavo sostinė.

„Krizės metais dominavusios „pirkėjų rinkos“ pozicijos silpnėja – augant paklausai ir mažėjant pasiūlai vis daugiau derybinių svertų atsiranda pardavėjų rankose“, – pranešime spaudai teigia „Inreal“ Konsultacijų ir analizės departamento vadovas Arnoldas Antanavičius.

Jo teigimu, 2013 metų pirmasis pusmetis būsto sektoriuje pasižymėjo ypatingu pirkėjų aktyvumu. Lietuvoje buvo sudaryta 12,053 tūkst. butų pirkimo-pardavimo sandorių – 21 proc. daugiau lyginant su tuo pačiu 2012 metų laikotarpiu.

Arnoldas AntanavičiusArnoldas Antanavičius
Augimas užfiksuotas ir naujos statybos butų segmente – per pirmąjį pusmetį parduota apie 1,4 tūkst. naujų butų – 48 proc. daugiau nei per pirmąjį 2012 metų pusmetį. Lietuvoje per pusmetį pradėti 29 naujų projektų pardavimai su daugiau nei 1,2 tūkst. Lyginant su praėjusių metu atitinkamu laikotarpiu, naujų butų rinkai pasiūlyta beveik dvigubai mažiau.

Anot „Inreal“ analitikų, Vilniaus rinkoje naujos statybų butų likvidumas beveik pasiekė prieškrizinį lygį – išparduoti esamą pasiūlą, užtruktų apie 12 mėn. Tai yra beveik dukart geresnis rodiklis nei prieš metus.

Kaune būsto rinka taip pat įsibėgėjo – per pusmetį parduota 17 proc. daugiau butų nei prieš metus.
Daugėjo investicijų į šį segmentą – atnaujinami krizės laikotarpiu sustabdyti projektai.

„Pajūrio kurortiniai miesteliai  taip pat fiksavo naujų butų paklausos šuolį: Palangoje parduota beveik dviem trečdaliais, o Neringoje – 8 kartus daugiau naujos statybos butų nei 2012 metų pirmąjį pusmetį“, – teigia A. Antanavičius.

Vienintelėje Klaipėdoje naujos statybos butų pardavimai sumenko 20 proc., nors senų butų paklausa didėjo.

Individualių namų bei žemės sklypų segmentuose sandorių augimas buvo nuosaikesnis – pirmąjį 2013 metų pusmetį Lietuvoje užregistruota 5008 individualių namų ir 17,070 tūkst. žemės sklypų pirkimo-pardavimo sandorių ir tai buvo atitinkamai 3,5 proc. ir 9 proc. daugiau nei 2012 metų pirmąjį pusmetį. Populiariausi buvo žemės ūkio paskirties sklypai, kurie sudarė apie 72 proc. visų sandorių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (97)