Festivalis „Tėvo gitara“ yra rengiamas tėvo dienai paminėti. Tiesa, renginio pavadinimas slepia kiek daugiau. Per festivalį jo dalyviai atgaivina „tėvų“ dainas – senųjų lietuvių roko muzikantų kūrinius. „Tėvų dainos todėl, kad daugelio jaunų muzikantų tėvai grojo, ir taip tarsi bendradarbiauja kartos. Tai ir tėvo dienai skirtas renginys, nes iš tikrųjų, kai grojo tėvai, jiems nebuvo reikalingos jokios fonogramos“, - prisiminė Birutė.

Ji pasakojo, kad festivalis anksčiau tebuvęs vieno vakaro koncertu. Birutė ir Rokiškyje grojusi grupė „Paradox“ būtent juo ir pradėjo gaivinti muzikinį Rokiškio gyvenimą. „Tai buvo rengiama tam, kad būtų skatinamas jaunimo muzikavimas, kad jie patys grotų“, - prisiminė Birutė.

Tam, kad dabar jau dvejus vakarus trunkančiu festivaliu vadinamas renginys įvyktų, prireikė finansavimo, tad moteris surado būdą, kaip šį gauti. Tokia galimybe Birutė pataria pasinaudoti ir kitiems, nusprendusiems surengti muzikinį renginį. „Pirmiausiai reikia turėti gerą idėją ir tada ieškoti galimybių, kaip ją įgyvendinti. Jų šiuo metu tikrai yra, ypatingai jaunimui. Kad ir ta pati programa „Veiklus jaunimas“, o jei turima patirties, galima kreiptis į kitus fondus“, - pasakojo ji.

Šiuo metu festivalyje tėvų dainos atgyja ne tik lietuvių balsais – į renginį kviečiami ir užsienio atlikėjai. „Užsieniečiai turi pergroti vieną lietuvišką kūrinį, lietuvių paprašome pasielgti lygiai taip pat. Yra ta roko istorija Lietuvoje, nors ji ir „užspausta“ buvo, bet pačioje pradžioje, tai buvo labai įdomu“, - sakė ji, pridurianti, kad tokios grupės anuomet, deja, vystytis negalėjo.

Pavyzdžiui, šiais metais (festivalis vyko pirmąjį birželio savaitgalį - DELFI) estų grupė „X-Panda“ perdainavo grupės „Katedra“ dainą „Mes jėga“. „Jie labai džiaugiasi ir jiems tikrai labai įdomu paimti lietuvišką dainą, išvystyti, pergroti savaip, taip, kaip jie groja, savame stiliuje. Ta daina suskamba visiškai naujai. O finale, kai scenoje būna daug atlikėjų ir jie kartu dainuoja dainą, tokios akimirkos turbūt pavydėtų visi“, - sako ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)