Muziejuose yra daug ankstesnių kartų gyvenimo nebylių liudininkų. Buvo įprasta, kad apie tuos daiktus pasakoja gidai. Tačiau pasyviai klausytis pasakojimų greitai pabosta. O ir kažko paklausti, jei susidomėjai, nespėji arba nepatogu. Todėl mokytojai ir muziejininkai ieško būdų kaip perduoti mūsų senolių gyvenimo patirtį  įdomiai, prieinamai.

Kupiškio rajono Laukminiškių kaimo muziejuje gegužės pabaigoje vyko dviejų mokyklų atvira integruota istorijos, dailės ir technologijų pamoka „XIX a. pabaigos- XX a.  pradžios rakandai ir jų priežiūra“. Pamokos iniciatoriai  buvo Kupiškio rajono Alizavos pagrindinės mokyklos mokytojai pakvietė jų planuojama pamoka susidomėjusius Šepetos Almos Adamkienės pagrindinės mokyklos mokytojus bei mokinius dirbti kartu. Pamoką stebėjo ir kitų rajono mokyklų mokytojai.  Tai nekasdienis renginys, todėl visada verta pasimokyti iš kolegų.

Mokiniai gavę užduotis, darė senovės buities rakandų eskizus, surinko medžiagą jų apibūdinimui. Mokiniams talkino muziejaus specialistė. Daug nuostabos sukėlė, kad praeities kaimo žmogus pats savo rankomis gaminosi tiek daug reikalingų daiktų. Gyveno ekologiškai ir taupiai. Darbas, buities puošimas nuvydavo šalin daug sunkių minčių. Technologijų mokytojai su berniukais restauravo arklinį vežimą - koras. Kartu dirbti ne tik smagu, bet neišvengiamai įsidėmi konstrukciją, aptari paskirtį. Visi padirbėję pristatė savo darbus.

Dvi pamokos prabėgo greitai ir produktyviai. Prisiliesta prie praeities ir rankomis, ir širdimi, praturtintas žodynas jau retai vartojamais žodžiais: gelda, palivonas, kubilas, koros ir t.t. Rado sau vietos bendraujant ir savita kupiškėniška tarmė.

Ne vienam pamokos dalyviui kilo mintis čia atvykti ir su tėvais, svečiais. Juk be buities rakandų čia galima susipažinti su rašytojo Petro Babicko ir aktorės Unės Babickaitės gyvenimu, darbais. Muziejaus pastatas - jų tėvų namai.